Stranka za BiH: “Pokret za državu doživio je fijasko”

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u saopćenju za javnost istakla je da je Pokret za državu kao koalicija probosanskih stranaka u entitetu RS doživio je potpuni fijasko.

Također, Stranka za Bosnu i Hercegovinu navodi da ono u predizbornoj kampanji nazivalo Pokret za državu nakon saopštavanja izbornih rezultata prestalo da postoji.

Prekinuta je svaka institucionalna komunikacija između stranaka potpisnica i potpisani sporazum je prekršen, a za to najveću odgovornost snose potpredsjednici SDA i SDP Edin Ramić i Vojin Mijatović koji su vodili procese.

Rezultat svega što se izdešavalo, a na šta smo kao stranka upozoravali prilikom formiranja listi ispred Pokreta za državu je činjenica da su povratnici Bošnjaci izgubili jedini mehanizam uticaja na odluke Skupštine RS putem Vijeća naroda, a zbog činjenice da su u Skupštinu RS od pet izabranih ispred koalicije svega tri Bošnjaka, a kao posljedica toga došao je i gubitak dvotrećinske većine u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda.

Osim toga, prilikom rasporeda mjesta u Vijeću naroda prekršen je sporazum stranaka kojim je bio definisan način raspodjele delegata prema kojem je Stranci za Bosnu i Hercegovinu pripadalo jedno od mjesta u Vijeću naroda RS.

Naša članica i potpredsjednica stranke koja živi i radi u Srebrenici, Begija Smajić, eliminisana je kako iz Skupštine načinom sastavljanja liste, tako i iz Vijeća naroda činjenicom da su izabrani zastupnici kršeći potpisani sporazum uhljebili svoje članove rodbine i stranačke kolege koji decenijama žive u Sarajevu poput Adila Osmanovića ili Dževada Mahmutovića”, istakli su iz Stranke za BiH.

Iz Stranke za BiH navode da su jedini koji su u ovom procesu ostvarili svoje ciljeve su Edin Ramić i Vojin Mijatović.

Ramiz Salkić od danas više nije predsjednik Kluba poslanika Pokreta za državu

Bivši predsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA) od danas više nije predsjednik Kluba poslanika Pokreta za državu.

Kazao je da ih je, prema riječima njegovih kolega iz Pokreta, iznevjerio.

Želim vas obavijestiti da voljom dva poslanika SDP-a, jednog poslanika BH Zeleni i jednog poslanika DF-a od danas nisam predsjednik Kluba poslanika Pokreta za državu.

Prema kazivanju kolega iznevjerio sam ih, jer nisam išao na pregovore kod Milorada Dodika i mandatara za sastav nove vlade entiteta, Radovana Viškovića”, napisao je na Facebooku Salkić.

Dodao je kako nije išao na pregovore kod Dodika, jer nije vidio svrhu zbog njegove najave da nastavlja politiku i procese kao u prethodnom periodu.

Kod mandatara za sastav nove vlade, Radovana Viškovića, nisam išao, jer je po meni provokativno zakazao pregovore na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Treća zamjerka je javno iznošenje stavova u pogledu glasanja za člana Doma naroda iz reda srpskog naroda i javno zagovaranje da SNSD ne bi trebao imati 4 delegata”, kazao je.

Istakao je da nastavlja raditi kao narodni poslanik Pokreta najbolje što zna u interesu države Bosne i Hercegovine, zbog glasača, istine i pravde.

Čestitam na izboru za novog predsjednika Kluba Pokreta za državu, Saši Grbiću”, zaključio je na kraju.