U banjalučkim toplanama izračunali da bi cijena grijanja trebala biti veća za čak 60 posto

Eko toplane izračunale su da bi cijena grijanja u Banjaluci trebala biti veća za 59 posto da bi održali likvidnost usljed poskupljenja glavnih energenata za proizvodnju toplotne energije.

O tome će u narednim danima očitovati i regulator Grad Banjaluka nakon što im se predstavi detaljna analiza troškova.

Nama je jasno da moramo sačuvati solventnost i likvidnost ovog preduzeća i to nema nikakvu alternativu. Isto tako je jasno da nećemo dozvoliti poskupljenje od 60%. Sada postoji mnogo opcija, ali pred nama je da ih sagledamo i da se zalažemo da građani Banjaluke imaju što povoljnije grijanje u ovom trenutku”, kaže Bojan Kresojević, gradski menadžer za BHRT.

Ukoliko Grad odbije traženo povećanje, opcije su ili odobrenje novih subvencija ili kombinacija povećanja cijena i subvencija.

U Eko toplanama kažu da je s trenutnim cijenama grijanja upitno da li će moći plaćati dobavljače nakon Nove godine. Samim tim i proizvoditi toplotnu energiju za domaćinstva.

Od otvaranja Eko Toplane do danas drvo je poskupjelo 46 posto. Prije 10 dana smo imali i zvanično poskupljenje od Šuma za 37 posto.

S druge strane, električna energija od otvaranja Eko Toplane do danas je poskupila 100 posto i evo sada smo vidjeli nove najave od 11., gdje se očekuje dodatno povećanje električne energije”, navodi Dragiša Zečević, član UO Eko Toplana Banjaluka.

Zahtjevi za povećanjem cijene grijanja stižu u vrijeme kada cijene svakodnevno divljaju, a korisnici su nezadovoljni kvalitetom usluge.

Konačnu riječ o cijeni grijanja daće gradska Skupština. No, budući da odluka još nije u skupštinskoj proceduri, nije realno očekivati korigovane račune, barem ne od 1. januara.

Iz odborničke većine poručili su da se primarno zalažu da se ne ide na štetu građana.

Ono što je jedino stiglo u Skupštinu je kreditno zaduženje zbog sanacije toplovodne mreže, što mi na samom kolegijumu nismo prihvatili jer smatramo da u ovom trenutku kreditno zaduženje je apsolutno nepotrebno za sanaciju toplovodne mreže, jer ako ćemo o tome pričati, onda treba prvo razmotriti stanje toplovodne mreže pa onda da vidimo šta je sa energentima, jer mislimo da je u ovom trenutku najprioritenije razmišljati o nabavci energenta”, ističe Saša Čudić, v. d. predsjednika Skupštine Grada Banjaluka.

Da se od početka grijne sezone štedio energent osjetili su i sami korisnici. U novembru je zaprimljeno gotovo 1.400 reklamacija.

Nakon brojnih žalbi utvrđeno je da je isporučeno 5 posto manje energije u odnosu na standard.

Temperatura grijanja nakon toga povećana je za jedan stepen. Uskoro bi trebalo biti poznato i hoće li računi biti veći.