U Bihaću poplavljeno više naselja, širom Krajine aktivirana brojna klizišta

Obilne padavine ovog vikenda prouzrokovale su probleme sa poplavama u skoro svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona (USK), a naročito u gradu Bihaću, javljaju agencije.

Do plavljenja je došlo u bihaćkim naseljima Orašac, Kulen Vakuf, Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac, Lohovo, Račić i drugim.

Zbog obilnih padavina koje su zabilježene u toku jučerašnjeg dana i sinoć u Bosni i Hercegovini, a posebno na području Krajine došlo je do poplava, a stanje je i dalje teško, kao i u Hercegovini gdje je zbog obilnijih padavina na snazi žuti meteoalarm.

Nivo rijeke Une u Bihaću jutros je izmjeren na 162 centimetra i ima tendenciju daljnjeg rasta.

Inače, to je čak za 62 centimetra ili više od polovine povećanog vodostaja kritične tačke koja za rijeku Unu iznosi 100 centimetara.

Istovremeno rijeka Sana u Sanskom Mostu je na samo osam centimetara od kritične tačke i trenutno je na razini 372 centimetra. Inače, kritična tačka za rijeku Sanu je 380 centimetara.

Za danas je najavljen sastanak Kriznog štaba civilne zaštite Grada Bihaća. Osim pripreme akcionog plana za dalje djelovanje i analize dosadašnjeg izvještaja sa terena, razmatra se i eventualno proglašenje stanja prirodne nesreće, prenose lokalni mediji.

U Unsko-sanskom kantonu su zbog padavina aktivirana i određena klizišta.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz na magistralnom putu M-4.3 Bosanska Otoka- Bužim, trenutno je na snazi obustava saobraćaja, saopštio je Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).