Video/ Bivša prva dama došla na Skupštinu KS ali zaboravila izbaciti žvaku, kamere sve zabilježile

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, danas je došla na sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo.

Kamere TVSA zabilježile su da je bivša prva dama zaboravila baciti žvaku.

Inače, direktorica KCUS-a je prihvatila mandat u Skupštini KS a tom prilikom je kazala da ne vidi da je u sukobu interesa i da može “sjediti u dvije fotelje”.

Također, u vezi diplome, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove potvrdila je pisanja medija da su ispiti Sebije Izetbegović sa postdiplomskih studija, tačnije njih deset, upisani na reciklažni papir, rukom, bez memoranduma, pečata i potpisa.

Inspekcija je postupala na osnovu anonimne prijave koja je u Kantonalnu Upravu za inspekcijske poslove stigla 15. novembra.

S obzirom da su postupajuće inspektorice navode iz predmetne prijave cijenile novim činjenicama i okolnostima, u smislu člana 31. Zakona o inspekcijama, 23.11.2022.godine izvršen je inspekcijski nadzor na okolnosti tražene novim zahtjevom.

Tom prilikom, između ostalog je utvrđeno i da upisni listovi o prijavi I i II semestra od februara i oktobra 1991. godine ne sadrže podatke o nazivu visokoškolske organizacije, broju upisnice, podatke o studentu, mjesto i datum popunjavanja upisnog lista kao ni svojeručni potpis studenta i podatke o semestru, što je slučaj i sa III semestrom“, rekli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Skupština KS bira 12 delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, ovo su kandidati

U nastavku Konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, danas će, nakon što je Centralna izborna komisija BiH ovjerila liste kandidata, biti izabrano 12 delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i to pet Srba, četiri Bošnjaka, dva iz reda Ostalih i jednog Hrvata.

Kandidati za delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda Ostalih su: Albin Zuhrić (DF), Kenan Magoda (SDP), te Vibor Handžić, Sanela Klarić i Nihad Uk (NS).

Također i Klub Srba u Skupštini KS ima pet kandidata, a to su: Smiljana Viteškić (SDA) i Vedrana Vujović (DF), Jelena Pekić i Igor Stojanović iz SDP-a i Miomirka Melank (NS).

Za delegate iz reda bošnjačkog naroda stranka Narod i Pravda ima dvije liste, te SDA, DF i Stranka za BiH.

Tako su na listi NiP 1: Kemal Ademović, Elvedin Okerić, Aljoša Čampara, Rusmir Pobrić, a na listi NiP 2 su: Arijana Memić i Elvis Vreto (NiP), Irfan Čengić (SDP), Vildana Bešlija (NS).

Kandidati SDA su Haris Zahiragić, Faruk Kapidžić i Mahir Dević, a kandidat DF-a je Ilijaz Pilav.

Delegate iz reda bošnjačkog naroda predložila je i Stranka za BiH a to su: Jasmin Šaljić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Admela Hodžić, Elza Gaković i Muamer Bandić.

Zastupnici Skupštine KS će birati jednog delegata reda hrvatskog naroda a to će biti ili Marijela Hašimbegović iz DF-a ili Damir Marjanović (Za nove generacije).

Nakon toga, kako je najavljeno, uslijedit će donošenje Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.