Završen inspekcijski nadzor u OŠ “Grbavica 1”

Završen je inspekcijski nadzor u Osnovnoj školi “Grbavica 1” nakon što je na radno mjesto vraćen nastavnik tjelesnog odgoja Samir Alihodžić koji je pravosnažno osuđen za bludne radnje nad maloljetnom osobom.

Inspekcijski nadzor je odmah jučer počeo nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zatražilo da se on obavi po hitnom postupku.

Glavni inspektor Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite i kantonalni prosvjetni inspketor, istog dana su u prostorijama te škole izvršili usmjereni inspekcijski nadzor.

Nakon analize dokumentacije izuzete u postupku predmetnog inspekcijskog nadzora bit će sačinjena informacija, koja će u najkraćem roku, po službenoj dužnosti, biti dostavljena resornom ministarstvu, kao podnosiocu zahtjeva, te eventualno drugim organima i institucijama na dalje postupanje”, naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP KS).

Podsjetimo da je jučer u međuvremenu Alihodžić dao otkaz e-mailom, ali da se uprava škole još nije oglasila zvanično, a iz Vijeća roditelja OŠ “Grbavica 1” su im postavili ultimatum da mu uruče rješenje o otkazu, a ako to ne ispoštuju do 17:00 sati danas, oni će bojkotovati nastavu, prenosi N1.

Alihodžić je inače pravosnažno prošle godine u novembru osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnom osobom.

Prvostepeno je proglašen krivim 2018. godine nakon što je dvije godine ranije optužen da je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom.

Slučaj su prijavili njeni roditelji, nakon čega je nastavnik priveden. U to vrijeme on je bio nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u OŠ “Grbavica 1” i trener Odbojkaškog kluba ORT.

Međutim, nakon prvostepene presude, Tužilaštvo KS mu nije izreklo nikakve mjere zabrane što znači da je nesmetano mogao raditi kao nastavnik dok je čekao pravosnažnu presudu.

Ipak ni pravosnažna presuda iz novembra prošle godine nije mnogo promijenila jer je Alihodžić tu svoju kaznu od godinu zatvora i godinu mjera zabrane da radi kao nastavnik, mogao platiti i ostati na slobodi te se samim time i vratiti na posao jer ga u tome zakon nije spriječio.

To je sve izazvalo revolt i strah roditelja čija djeca pohađaju OŠ “Grbavica 1” zato što mu je sud izdao rješenje o nevođenju krivičnog postupka pa samim time bez ikakvih prepreka može obavljati svoj raniji posao.

Sve više strahuju svoju djecu pustiti na nastavu, a zbog straha, nekoliko učenica VI razreda ove škole 16. novembra nisu prisustvovale času fizičkog vaspitanja, potvrdio je ranije za N1 predsjednik Vijeća roditelja ove škole Dalibor Tanić.

Iz škole su izjavili da nemaju saznanja da je nastavnik osuđen, a s druge strane, iz Vijeća roditelja KS su naveli da će podržati stav roditelja i uraditi sve da se taj problem adekvatno riješi.

Jučer se oglasilo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS koje je zatražilo hitan inspekcijski nadzor u školi gdje radi osuđeni nastavnik pedofil.

Važno je napomenuti i to da je Zakon o registru pedofila u Federaciji Bosne i Hercegovine upućen 2019. godine u proceduru, a Nacrt u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojen je 2020. godine.

Zakon o registru pedofila je uputila Lana Prlić, zastupnica SDP-a u Prestavničkom domu, a u Domu naroda je ovaj Nacrt zakona usvojen u julu 2022. godine zahvaljujući njenim kolegama zastupnicima Aneru Žuljeviću (SDP) i Jasminu Duvnjaku (SDA) jer je više od dvije godine stajao u ladicama.

Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Parlamentu FBiH za N1 je jučer govorio o ovom registru u kontekstu slučaja nastavnika, osuđenog pedofila koji je vraćen u Osnovnu školu “Grbavica 1” u Sarajevu da radi sa djecom i predaje tjelesni odgoj bez odležane jednoodišnje kazne zatvora.

Poručio je da se, da je ovaj zakon usvojen u formi prijedloga, ovaj nastavnik nikada ne bi vratio na posao da radi sa djecom.

Zato što po ovom našem zakonu se predviđaju posebne mjere za počinitelje ovih krivičnih djela, a one se odnose na obavezu javljanja ovih počinitelja krivičnih djela u nadležne odjele Ministarstva unutrašnjih poslova, dalje postoje posebne mjere koje onemogućavaju ovim osobama da više budu angažovani u institucijama, ustanovama ili organizacijama koje se bave djecom.

Dakle, tu govorimo o vrtićima, školama i omladinskim organizacijama jer u njima ima djece. I prema ovom zakonu te osobe više ne bi mogle biti angažovane niti uposlene u ovim ustanovama. Ovo je jedan preventivni mehanizam da ne bi ponovo bili u situaciji počiniti ovakva krivična djela”, pojasnio je, između ostalog, Duvnjak.

Nakon informacije da se Alihodžić vratio na prijašnje radno mjesto, javnost se digla na noge pod čijim pritiskom je on dao i otkaz dok uprava škole nije adekvatno ni reagovala.

Također, važno je napomenuti da je Alihodžić sve vrijeme dok je trajao sudski proces bio na neplaćenom odsustvu.

Saudin Sivro se pokajao jer je stao u odbranu Samira Alihodžića: Zašto sam branio presuđenog pedofila?

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata, koji je prije samo nekoliko dana stao u odbranu kolege Samira Alihodžića, nastavnika presuđenog za pedofiliju, pokajao se zbog izjave koju je tada dao.

Kazao je da je tada imao potpuno drugačije informacije od onih koje su kasnije isplivale, iako doslovno nisu isplivale nikakve informacije koje ni ranije nisu bile poznate.

Podsjetimo, Alihodžić, nastavnik tjelesnog odgoja, u novembru 2021. godine u Općinskom sudu u Sarajevu pravosnažno je osuđen na godinu zatvora i godinu zabrane obavljanja djelatnosti zbog krivičnog djela bludnih radnji nad učenicom.

No, Sivro je stao u njegovu zaštitu pozivajući Alihodžića da javno kaže sve što zna. Onda je predsjednik Sindikata shvatio da je pogriješio.

Dao sam izjavu koja je pogrešna, pogriješio sam, ali nisam imao sve informacije. Pozivao sam Samira Alihodžića i njegovog advokata da sve kažu nadajući se da će reći nešto o tome.

Očigledno je da sam se zauzeo za čovjeka očekujući da ima trunku dostojanstva. da će izaći nešto reći, a njegova i šutnja i njegovog advokata govori da tu ima Bog zna kakvih stvari.

Ja sam sebe ovdje izložio. Saudin Sivro nikada više neće ljude štiti i zalagati se na ovaj način ako nema potrebnu informaciju. Zeznuo sam se“, rekao je Sivro za Dnevni avaz.

Ovakve i slične slučajeve, naveo je Sivro nakon svega, treba osuditi.

Treba ih onemogućiti da rade u školi, treba im onemogućiti da rade u blizini djece“, naveo je Sivro.

Šta je Sivro rekao prvi put, odnosno koje je sve informacije imao?

Kako smo i naveli gore, Sivro je prije samo tri dana odgovorio na medijski upit vezano za Samira Alihodžića, nastavnika koji je nakon što je presuđen za pedofiliju vraćen na posao u sarajevsku osnovnu školu.

Kazao je da će svim medijima poslati saopćenje za javnost, a koje je vezano za slučaj nastavnika koji je bio osuđeni pedofil.

Ovo je klasični slučaj, bosanskohercegovački slučaj Alfred Drajfusa. Sindikat će se u ovoj situaciji ponašati kao Emil Zola. To je 1895. godina gdje pravosuđe u BiH u modernom dobu se ponaša kao ‘pravosuđe u tadašnjoj Francuskoj’. Zbog takvih stvari je i bila Francuska revolucija“, izjavio je Sivro tada.

Dodao je lično poznaje Samira Alihodžića, nastavnika za kojeg se tvrdi da je pedofil.

Da, ja lično poznajem kolegu. O kolegi ja lično mogu da kažem sve najljepše i to će potvrditi i učenici škole i radne kolege koji u proteklom periodu nisu htjeli izlaziti u javnost, a taj period je od sedam godina“, poručio je Sivro.

Samir Alihodžić, nastavnik presuđen za pedofiliju, dao otkaz u O.Š. “Grbavica 1”

Prema informacijama kojima raspolažu medijske kuće nastavnik pedofil Samir Alihodžić u Osnovnoj školi Grbavica 1 dao je otkaz.

Podsjetimo on je osuđen za bludne radnje na godinu dana zatvora koju je platio i potom se vratio na posao.

To je izazvalo veliku pažnju i ogorčenost roditelja koji su tražili da se njemu uruči otkaz.

Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo najavilo je poduzimanje novih zakonskih rješenja koji bi ovakve slučajeve onemogućili.

Uskoro očekujemo potvrdu ove informacije od strane uprave škole.

Kako je osuđeni pedofil završio kao nastavnik tjelesnog odgoja u Sarajevu?

Samir Alihodžić radi kao nastavnik tjelesnog odgoja u sarajevskoj osnovnoj školi “Grbavica 1”, iako je pravnosnažno osuđen na godinu dana zatvora.

S. A. je proglašen krivim za počinjeno djelo bludne radnje”, navodi se u odgovoru Općinskog suda Sarajevo za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Član Krivičnog zakonu entiteta Federacija BiH, po kojem je osuđen Alihodžić, navodi da će osoba koja “učini samo bludnu radnju prema djetetu ili maloljetniku, biti kažnjena zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

Optuženom je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja i dužnosti nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u trajanju od jedne godine, računajući od dana pravomoćnosti presude”, ističe Općinski sud Sarajevo.

U Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo (KS) se navodi da je “osnovna škola obavezna donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa svim osobama kojima je izrečena pravosnažna presuda zbog počinjenog krivičnog djela za koje je predviđena kazna veća od tri mjeseca”.

O raskidu ugovora je škola dužna obavijestiti nadležno ministarstvo.

U Vijeću roditelja ove škole kažu za RSE kako ova osnovna škola nije prekidala radni odnos sa Alihodžićem u vrijeme trajanja sudskog postupka, kao ni poslije pravosnažne presude.

Uprava škole “nema saznanja”

U Osnovnoj školi “Grbavica 1” su potvrdili za RSE da je Samir Alihodžić zaposlenik ove ustanove, ali nisu željeli komentarisati radno-pravni status, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

U dopisu koji potpisuje Uprava škole, kažu da “nemaju saznanja da je gospodin Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika, koje bi predstavljalo osnov za prestanak radnog odnosa”.

Objašnjavaju i da “ne postoji pravni osnov, a niti presuda ili mjera, koja bi gospodina Alihodžića u ovom momentu ograničavala ili onemogućavala da radi kao nastavnik ili predstavljala osnov za prekid radnog ugovora”.

Dodaju da škola nema saznanja ni o negodovanju bilo kojeg roditelja zbog radnog angažmana Alihodžića.

Uprava ove škole se, kako navode u odgovoru za RSE, poziva na Zakon, smjernice i odluke nadležnih institucija, ne precizirajući na koje propise misli.

Zbog Alihodžićevog povratka na posao, nakon isteka sudske zabrane, Vijeće roditelja škole će u ponedjeljak, 19. decembra održati sastanak sa rukovodstvom ove ustanove.

Roditelji se nadaju brzom rješenju slučaja

Mi smo to tek sinoć (15. decembar) saznali”, kaže majka jednog od učenika za Radio Slobodna Evropa (RSE) ispred škole u kojoj je Alihodžić nastavnik.

Druga sagovornica RSE, koja se, također, nije željela predstaviti, navodi da je zbog Alihodžićevog povratka “prigovarala upravi škole”.

Otac, čije dijete pohađa ovu školu, kaže kako bi se cijeli slučaj trebao riješiti tokom dana.

Žalosno je da uopšte o tome raspravljamo. To bi trebalo da se odmah zna, da taj čovjek ne može više raditi ni u jedno školi doživotno”, dodaje on.

Pedagogica škole, Daniela Božinović, rekla je kako nije ovlaštena da daje izjave, te da je direktor “na sastanku van škole”.

Vijeće roditelja traži očitovanje škole

Dalibor Tanić, predsjednik Vijeća roditelja Osnovne škole “Grbavica 1” ističe za RSE kako je vijest da se bivši nastavnik tjelesnog odgoja vratio na radno mjesto, saznao 15. decembra navečer.

Nakon toga su tražili očitovanje škole, ali im nisu dali konkretan odgovor na koji način će riješiti nastalu situaciju.

Ja sam predstavnik roditelja u školi ‘Grbavica 1’ od 2017. godine. Ovo je slučaj koji se bukvalno od te godine vuče. I svake nove školske godine u septembru, kada novi učenici prelaze od učiteljice kod nastavnika, uvek roditelji šestih razreda postavljaju jedno te isto pitanje- Da li će taj nastavnik predavati njhovoj djeci? Naročito pitaju roditelji učenica”, kaže Tanić za RSE.

Prema njegovim riječima, prošle godine je prvostepena presuda potvrđena, te da je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju vrlo jasan.

Mi pokušavamo da pre svega nastupamo vrlo smireno, trezveno i sa konkretnim stvarima i činjenicama. Emocije roditelja su jasno izražene, jer su naša deca u pitanju. Međutim, isto tako se pozivamo i na zakon koji je jasan.

Ako zakon propisuje da takva osoba ne može biti uposlenik bilo koje javne ustanove, onda se to jednostavno mora ispoštovati, a naročito kad govorimo o školi gdje su naša djeca.

Što se stava škole tiče, mislim da ćemo u ponedeljak imati konkretniji odgovor”, navodi on.

Kakve su kazne predviđene krivičnim zakonima?

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH za snimanje pornografskog sadržaja djeteta ili maloljetnika osoba može biti kažnjena kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Kada su u pitanju bludne radnje prema djetetu ili maloljetniku kazne su od šest mjeseci do pet godina.

Onaj koji pred djetetom ili maloljetnikom čini radnje “zadovoljavanju vlastite ili tuđe pohote”, ili ko navede dijete da pred njim ili drugom osobom vrši takve radnje, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

U Krivičnom zakonu RS iskorištavanje djece i maloljetnih osoba za pornografiju kažnjava se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Posjedovanje, distribucija i slične radnje u vezi s dječijom pornografijom kažnjivo je zatvorom do tri godine.

Ko izvrši obljubu sa djetetom ili maloljetnim licem kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

Registar pedofila u bh. entitetu RS nije javan, a evidenciju o njima vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Ministarstvo zatražilo hitan inspekcijski nazor u O.Š. “Grbavica I”

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iniciralo je hitni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa povratkom pravosnažno osuđenog lica na nastavu u “Osnovnoj školi Grbavica I”.

Po okončanju inspekcijskog nadzora koji je apsolutni prioritet bit će dostupno više informacija za javnost, saopćeno je iz Ministarstva.

Reakcije javnosti ne prestaju od trenutka kada je objavljeno da je Samir Alihodžić, nastavnik koji je presuđen za pedofiliju vraćen na posao.

Narod i pravda: “Samir Alihodžić više nije Ademovićev zet, neprihvatljivo da se vrati na radno mjesto”

Ranije su se oglasili i iz Kantonalne organizacije Naroda i pravde (NiP), navodeći kako smatraju potpuno neprihvatljivom Odluku da se nastavnik tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi Grbavica 1.

Podsjetimo, Samir Alihodžić je pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, a na osnovu optužbe da je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom, vrati na radno mjesto.

Izabrani zvaničnici u organima zakonodavne i izvršne vlasti, ispred političke stranke Narod i pravda, poduzet će sve aktivnosti kako bi se onemogućilo neprihvatljivo učešće osoba osuđenih za pedofiliju u nastavnom procesu u Bosni i Hercegovini.

Narod i Pravda je, u sličnom slučaju u Brčko Distriktu BiH, kada je osoba osuđena za bludne radnje nad maloljetnim licem, a koja je dobila zaposlenje u javnoj instituciji JZU Zdravstveni centar Brčko, reagovala javno i nedvosmisleno, tražeći od nadležnih organa da zaustavi taj radni angažman i mogućnost da predmetna osoba dolazi u dodir s djecom.

Institucije sistema obavezne su trajno onemogućiti licima koja su osuđena za krivično djelo pedofilija rad s maloljetnim osobama te stati u zaštitu maloljetnika, ali i kompletnog obrazovnog sistema“, saopćeno je iz Kantonalne organizacije NiP-a.

Zbog tačnog i istinitog informisanja javnosti ističemo kako osuđeni nastavnik već više od godinu dana nije zet prvog zamjenika predsjednika Naroda i pravde Kemala Ademovića, navodi se u saopćenju.

Oglasila se i ministrica Hota-Muminović

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

Ova potvrda dolazi nakon informacije da se nastavnik tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi “Grbavica 1“, koji je pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, vraća na radno mjesto.

Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politike”, navode iz resornog Ministarstva.

Osim navedenog, Ministarstvo će inicirati inspekcijski nadzor nad radom škole kako bi se utvrdilo da li su ispravno primijenjeni svi propisi, tj. da li su iskorišteni svi mehanizmi koji su trenutno na raspolaganju.

Arijana Memić pružila podršku djevojci koja je bila žrtva Samira Alihodžića: “Žrtve moraju dobiti zažtitu države”

Nakon što se u javnosti pojavila vijest o Emini Brkanić koja tvrdi da je bila jedna od žrtava profesora Samira ALihodžića koji je presuđen za pedofiliju, pa nakon toga vraćen u školu, oglasila se i Arijana Memić, zastupnica u Skupštini KS.

Memić je pružila podršku Brkanić i ohrabrila žene, djevojke i djevojčice da budu glasnije.

Žrtve seksualnog nasilja moraju da dobiju potpunu zaštitu ove države. Znam da je dijeljenje statusa samo kap u moru, ali moramo svi zajedno reagovati protiv ovakvih pojava u našem društvu i učinit ću sve što je meni moguće da se ovaj slučaj ispita do kraja“, rekla je Memić.

Kazala je da će podnijeti inicijativu da se kreira registar seksualnih prestupnika.

Potreban nam je registar seksualnih prestupnika i registar osuđenih pedofila, što ću lično podnijeti kao inicijativu u Skupštini KS, a isto ću predložiti kolegama i kolegicama iz drugih parlamentarnih tijela Bosne i Hercegovine.

Također nam je potrebna izmjena zakona, kako se kazne za ta krivična djela više ne bi mogle plaćati novcem. Država, njeni zakoni i oni koji ih provode moraju zaštiti najranjivije među nama – to nam je dužnost i tačka“, dodala je Arijana Memić.

Podsjećamo, javnost je bila isključena iz ovog slučaja zbog zaštite interesa maloljetnika koje je Alihodžić navodio na seksualne odnose.

Njega je u junu 2015. godine policiji prijavio otac jedne od maloljetnica kojoj je slao poruke.

Alihodžić je u poruci napisao: “Vidjela si kako te mjerim. Nema prepreka ni predrasuda među nama“, te tražio da za njega odvoji nekoliko minuta “osim ako neće da izvuku analizu i da radi dodatne vježbe“.

Šta je napisala Emina Brkanić?

Sarajka Emina Brkanić tvrdi da je bila jedna od žrtva seksualnog zlostavljanja profesora koji je presuđen za pedofiliju, pa nakon toga vraćen u školu.

Riječ je o Samiru Alihodžiću, koji sada predaje u Osnovnoj školi Grbavica 1, a ovaj slučaj je potresao javnost.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

“Kako mediji navode, u radni odnos u spomenutoj školi vraćen je Samir Alihodžić, nastavnik tjelesnog odgoja, osuđen za pedofiliju. Drugostepenom presudom mu je izrečena kazna zatvora od godinu dana i godina dana zabrane obavljanja djelatnosti.

Pišem vam ovo s beskrajnom nadom da ćete nešto poduzeti. Ja sam kao maloljetno lice i žrtva seksualnog zlostavljanja Samira Alihodžića bila zaštićeni svjedok u procesu suđenja. Prijavu nisam podnijela radi sebe.

Uradila sam to onda kad sam saznala da nisam jedina, iako sam se ja već do tad uspjela iščupati. Saznala sam da seksualno zlostavlja i druge djevojčice i to nisam mogla prešutjeti.

Proces suđenja je trajao godinama, bio je besrakrajno mukotrpan i bolan i samo Bog zna koliko sam puta htjela odustati, osjećajući da mi se posljednji atomi snage i nade gase.

Uz podršku divne tužiteljice koja me zastupala sam uspjela izdržati beskonačno mnogo trigera i vraćanja u proživljene traume kako bismo dokazale njegovu krivicu.

Uspjele smo, osuđen je na prvostepenoj presudi na koju je uložio žalbu, pa je drugostepenom presudom potvrđeno da je kriv. Slavila sam tu vijest, kao uspjeh jedne djevojčice u misiji da zaštiti sve ostale djevojčice.

Iako je u presudi dobio zabranu obavljanja djelatnosti u trajanju od samo godinu dana, vjerovala sam da će etiketa koju je napokon dobio i činjenica da će odslužiti zatvorsku kaznu biti dovoljan razlog da ga više nikad niko ne zaposli u bilo kojoj radnoj sferi koja podrazumijeva rad s djecom.

Vijest koja je jučer objavljena, da se vraća u radni odnos, u školu i među djecu uprkos svemu je toliko poražavajuća i stavlja pod upitnik svrhu svega kroz šta sam birala da prođem kako bi istina izašla na vidjelo.

On je čovjek koji ima toliko moćnu štelu da je, kako škola navodi, od suda dobio potvrdu o nekažnjavanju. (???)

Škola također navodi da nema zabilježenih prigovora od strane roditelja.

Roditelji, molim vas da preuzmete na sebe zaštitu svoje djece jer institucije su po ko zna koji put zakazale. Provjerite sa svojim kćerkama kako su, pišite dopise i mailove na sve moguće adrese, povucite svoju djecu s časova tjelesnog odgoja ako je on u funkciji nastavnika dok se situacija ne riješi, a jedino adekvatno rješenje je njegov otkaz i molim vas da ni na šta manje od toga ni pod kojim uslovima ne pristajete.

Nijedno dijete koje je pod istim krovom s njim nije sigurno. Ja se osjećam poraženo, ali svim srcem stojim uz vas u daljoj borbi i navijam za pobjedu”, navela je.

Šokantan odgovor Uprave sarajevske škole o nastavniku osuđenom za pedofiliju: “Nemamo saznanja da je osuđen”

Općinski sud u Sarajevu je 2018. godine osudio Samira Alihodžića, nastavnika tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi “Grbavica 1“ na godinu zatvora zbog pedofilije.

On je, skoro sedam godina nakon što je optužen, a godinu nakon pravosnažne presude, vraćen na posao u istu školu.

Ovakva odluka izazvala je ogorčenje roditelja koji su zabrinuti za svoju djecu koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.

Uprava škole poslala je šokantan odgovor na medijske upite:

Nemamo saznanja da je gospodin Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u JU OŠ ‘Grbavica I’ Sarajevo“.

Iz Općinskog suda u Sarajevu istakli su kako je presuda donesena 26.01.2021. godine, a postala pravosnažna 11.11.2021. godine.

On je proglašen krivim za počinjeno djelo bludne radnje i izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Na osnovu člana 76. KZ-a F BiH, optuženom je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja i dužnosti nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u trajanju od 1 (jedne) godine, računajući od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere”, naveli su iz Općinskog suda Sarajevo.

Dakle, Alihodžiću je mjera zabrane istekla prošli mjesec, tačnije 11. novembra.

Zbog ostalih propusta u zakonskoj regulativi, on je vraćen na posao na kojem je i ranije radio – nastavnik sporta u OŠ “Grbavica 1”, piše N1.

Uputili smo upit i Upravi škole koji su kazali kako pitanja u vezi njegovog radnopravnog statusa predstavljaju “privilegovane i zakonom zaštićene informacije” koje, u skladu sa odredbama člana 17. stav 1. Zakona o zaštiti ličnih podataka, ne mogu biti priopćene prije nego što se od istog pribavi saglasnost za dostavljanje tih podataka”.

Novinare upućuju da dostave “pisani zahtjev koji mora sadržavati svrhu i pravnu osnovu za korištenje ličnih podataka, te vrste ličnih podataka koji se traže”.

No, ono što je šokantno, je da odgovor u kojem se navodi da ova obrazovna ustanova “nema saznanja da je Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu učenika.

Kada je u pitanju dio Vaših navoda o osuđujućoj presudi koja bi se ticala gospodina Alihodžića, obavještavamo Vas da nemamo saznanja da je gospodin Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u JU OŠ ‘GRBAVICA I’ Sarajevo, a koje bi kao takvo predstavljalo osnov za prestanak radnog odnosa u istoj.

S tim u vezi, obavještavamo Vas da prema raspoloživim informacijama sa kojima raspolažemo, ne postoji pravni osnov, a niti presuda ili mjera koja bi gospodina Alihodžića u ovom momentu ograničavala i/ili onemogućavala u obavljanju poslova i radnih zadataka nastavnika u JU OŠ ‘GRBAVICA I’ Sarajevo, te eventualno predstavljala osnov za prestanak radnog odnosa istog u JU OŠ ‘GRBAVICA I’ Sarajevo”, navode iz Uprave OŠ “Grbavica 1”.

Također, navode kako nisu zabilježili negodovanje roditelja, odnosno da ista nisu prijavljena direktoru škole, školskom odboru ili drugom nadležnom organu.

Navedeno tim prije kada se ima u vidu da je gospodin Alihodžić u proteklom periodu, u okviru poslova i zadataka obavljao i poslove koji se tiču vanškolskih aktivnosti (ekskurzije, škola skijanja i sl.), a da nije zabilježena ni naznaka bilo kakvog ponašanja spram učenika škole koja bi se mogla kvalificirati ponašanjem koje vi opisujete.

I na kraju želimo naglasiti da je radno – pravni status svakog zaposlenika škole definisan Zakonom i škola u svakom segmentu postupa i radi po Zakonu, smjernicama i odlukama nadležnih institucija.

Ujedno, škola nije, niti će ikada donijeti bilo kakvu odluku o radnji koja bi bila na štetu ijednog djeteta. Izražavamo žaljenje što medijski natpisi u izvjesnoj mjeri unose dodatnu zabrinutost i uznemirenost među roditeljima, a isto osjećaju i uposlenici naše škole.

Vjerujemo da znate da je naš imperativ zaštita svakog učenika i učenice te da se rad i djelovanje naše škole odvija prema zakonskim okvirima i prvobitno u cilju zaštite, odgoja i obrazovanja i u najboljem interesu svakog djeteta”, dodaje se u odgovoru Uprave škole.