Zbog zdravstvenog stanja Novalića otkazan nastavak suđenja u aferi “Respiratori”

Odbrana Fadila Novalića optuženog za nabavku spornih 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM dostavila je danas Sudu podnesak u kome je zatraženo odlaganje pretresa.

Inače, nastavak suđenja zakazan je za 7. decembar.

U podnesku se navodi da je optuženi Novalić doživio višestruke povrede nakon pada.

Dana 26.11.2022. godine doživio težak pad, prilikom kojeg je zadobio višestruke povrede, zbog kojih je hospitalizovan.

S obzirom na ozbiljnost povreda, te njegovo loše stanje, obavještavam Vas da Novalić neće biti u mogućnosti pristupiti glavnom pretresu koji je zakazan za 07.12.2022. godine, te Vas molim da ovaj pretres odgodite.”

Sud je odložio ročište na neodređeno vrijeme i zatražio dostavljanje relevantne medicinske dokumentacije.

Prethodno ročište od 30.11.2022. godine bilo je odloženo iz istih razloga.

Podsjetimo, Novalić se povrijedio tokom planinarenja, nakon čega se ipak ubrzo oglasio saopštivši da se ne radi o strašnim povredama.

Kako je kazao, nije strašna povreda.

Dragi prijatelji, danas sam se malo ozlijedio, ali hvala Bogu nije ništa strašno. Uskoro sam nazad na poslu i nastavljam raditi za dobrobit svih građana Federacije.

Hvala vam na komentarima podrške i lijepim željama. Vidimo se uskoro!”, poručio je Novalić na zvaničnom Facebook nalogu.

Novalić je inače strastveni planinar i njegove društvene mreže obiluju fotografijama sa bosanskohercegovačkih obronaka.

Branko Perić ipak nastavlja suditi u predmetu “Respiratori”

Sudija Branko Perić prošle sedmice je zatražio da ga se skloni sa suđenja u aferi “Respiratori”.

Ipak, od toga očito neće biti ništa.

Prema jučerašnjoj najavi na stranici Suda BiH, suđenje je trebalo biti nastavljeno sutra, a sudija u ovom predmetu bi bio već pomenuti Branko Perić.

Suđenje u ovom slučaju planirano za 30.11. bilo je otkazano, kao što smo i ranije naveli, nakon što je Perić zahtjev za izuzeće uputio predsjedniku Suda BiH ili da o tome zasjeda opća sjednica Suda BiH kako bi se donijela odluka.

Kao razlog za izuzeće je naveo “pritisak javnosti” na njega i “prijetnje”, a za pojedine medije je kazao da je riječ i o “medijskom terorizmu”.

Podsjećamo, Perić se na udaru kritika našao nakon oslobađajuće presude u slučaju “Dženan Memić” u kojem su bili optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Pitanje koje se postavlja jeste da li sudija Perić vjeruje u još jednu oslobađajuču presudu koja će svakako da izazove burne reakcije javnosti, što možda ni sam ne bi mogao podnijeti.