Žuti meteoalarm aktivan zbog jačih padavina u dijelovima BiH

Jutros je u Bosni bilo magla i niskih oblaka, dok je u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati iznosile su: Srebrenica -5 stepeni, Drvar, Livno i Sokolac -4, Bugojno -3, Bijeljina, Sarajevo, Široki Brijeg i Stolac -2, Gradačac, Ivan Sedlo, Tuzla i Zenica -1, Banja Luka, Doboj, Prijedor i Sanski Most 0, Bihać 1, Bjelašnica 2, Mostar i Trebinje 3, Neum 6 stepeni.

Danas će u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove preovladavati magla i niska oblačnost. U ostatku zemlji malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna od 3 do 9, na jugu do 13 stepeni.

U Sarajevu u jutarnjim satima moguća je magla ili niska oblačnost. Tokom dana smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna oko 5 stepeni.

Žuti meteoalarm aktivan je za područja Bihaća, Banjaluke i Trebinja zbog jačih padavina koje su najavljene.

Očekivane su padavine između 15 i 30 litara po metru kvadratnom.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode“, glasi upozorenje.

Ostatak radne sedmice jutarnje temperature oko nule

U srijedu, sutra, u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost. U ostatku zemlje pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 8, a najviša dnevna od 7 do 13 stepeni.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni i sa slabom kišom, a u višim područjima može pasti i malo snijega.

Jutarnja temperatura od 1 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 5 do 11, na jugu do 13 stepeni.

U petak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, smanjenje oblačnosti i sunčanije.

Jutarnja temperatura od 1 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 5 do 11, na jugu do 13 stepeni.

Meteorolozi objavili prognozu do kraja godine, niko nije očekivao ovakvo vrijeme za Novu godinu

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Posebno je zanimljiva prognoza za Novu godinu, a poprilično smo sigurni da je ovakvu niko nije očekivao.

U sedmici ispred nas, kalendarski stiže i astronomska zima. Prvi dani zime proteći će u stabilnim vremenskim prilikama, uz nešto više sunčanih intervala.

Više Sunca očekuje se na području Hercegovine. Jutra će biti hladna, sa slabim mrazom u Bosni koji će u drugom dijelu sedmice izostati.

Dnevne temperature tokom sedmice će rasti i dosezati u mnogim krajevima iznad 10 stepeni. U prijepodnevnim satima, moguća je magla ili niska oblačnost u kotlinama i duž riječnih tokova u Bosni.

Jutarnje temperature zraka varirat će od -3 °C do 3 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 9 °C. Najviše dnevne temperature između 3 °C i 9 °C, na jugu zemlje do 13 stepeni.

U drugom dijelu sedmice jutarnje temperature varirat će između 1 i 5 stepeni u Bosno do 10 na području Hercegovine.

Prema raspoloživim sinoptičkim podacima, pad temperature zraka i izraženije padavine u Bosni i Hercegovini prognoziraju se u srijedu (28.12.).

Padavine bi uglavnom mogle biti u obliku snijega u Bosni, a na području Hercegovine kiša. Od srijede pa do kraja prognoznog perioda očekuju se manje količine snježnih padavina u Bosni.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -10 °C i -3 °C u Bosni do 1 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između -7 °C i -1 °C u Bosni do 5 °C u Hercegovini.

U periodu oko Nove godine jutarnje temperature i do -15 stepeni.