Agencija Nur: “Raste potražnja za kućnom njegom starih i bolesnih osoba, pacijenti se osjećaju sigurniji u svojim domovima”

Agencija za kućnu njegu starih i bolesnih lica Nur već 15 godina njeguje starije i iznemogle građane, ali i najteže pacijente.

Kako su istakli, glavni cilj ove agencije je pružiti kvalitetnu i stručnu njegu licima u njihovom domu. Uz stručnu medicinsku i socijalnu timsku podršku zaposlene njegovateljice održavaju i poboljšavaju kvalitet života starijih osoba.

Kako je istakla Admira Robin, koordinatorica agencije Nur, njegovateljice idu u kućnu posjetu i dežuru sa pacijentma u trajanju od osam, dvanaest ili dvadeset i četiri sata.

Samo neke od usluga koje vrše su kupanje pacijenata, mijenjanje pelena, mijenjanje katetera, davanje infuzija, mjerenje šećera, pregled liječnika specijalista, prijevoz pacijenata.

Rad sa pacijentom diktira nam klinička slika pacijenta. Zbog toga naše njegovateljice posebno vode brigu o fizičkim, mentalnim, socijalnim i emocionalnim potrebama starijih i bolesnih osoba.

Pored propisane medicinske terapije njegovateljice pružaju svi moguću pomoć u ličnoj higijeni, unosu hrane, održavanju higijene prostora u kojem boravi pacijent sa svojom svakodnevnom rutinom“, navela je Robin.

Sve njegovateljice zaposlene u Agenciji Nur, dodaje Robin, imaju potrebne vještine njegovateljice, jer agencija obezbjeđuje edukacije na terenu kod pacijenata uz stručnu pratnju medicinskog osoblja.

Razvoj empatije kod njegovateljica je osnovni element pored edukacije za uspješno obavljanje zadataka. Njihova spremnost da se snađu kod neočekivane situacije i improvizacije rješenja problema datog momenta je ovisna o edukaciji i sposobnosti mentora koje Nur pruža.

Zbog toga je velika prednost zapošljavanja u agenciji Nur koja uspješno djeluje preko 15 godina. Budućnost njegovateljica i briga o starijim i bolesnim je jedna od najvećih uslužnih djelatnosti zbog činjenice da ljudi postaju stariji zbog usavršene zdravstvene brige i boljeg pristupa medicini i tretmanima, te stoga postoji i veća potražnja za medicinskim osobljem“, kazala je Robin.

Posebna je potražnja za njegu u vlastitom domu, jer se pacijenti osjećaju sigurniji u svojim stalnim životnim sredinama i prostorima gdje su proveli većinu svog života.

Agencija Nur zbog povećanja obima posla zapošljava nove njegovateljice i želi organizovati stalni tim koji će besprijekorno djelovati i sarađivati sa pacijentima i članovima njihovih porodica. Najveća nagrada za dosadašnji rad su pozitivne priče iz prakse“, zaključila je Admira Robin ispred agencije Nur.