Agencija za vodno područje rijeke Save: Zabilježeni blagi porasti vodostaja

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo u posljednjem izvještaju upozorilo je da vodostaji rijeka Bosne, Une i Sane bilježe blagi porast vodostaja.

Trenutno je vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja 16.01.2023. godine.

Na svim hidrološkim stanicama u Kantonu Sarajevo bilježi se opadanje vodostaja. Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Ilidža i HS Reljevo.

Uslijed visokih vodostaja, došlo je do plavljenja poljoprivrednih površina na desnoj obali rijeke Bosne, na lokalitetu Rajlovac.

Nove padavine prognozirane za večernje sate mogle bi usporiti tendenciju opadanja i izazvati novi porast vodostaja.

Obavještavamo stanovništvo i privredne subjekte koji se nalaze u blizini vodotoka na pojačan oprez, a službe civilne zaštite na pripravnost u slučaju pogoršanja situacije, naročito na već poplavljenim područjima na lokalitetu Rajlovca“, navode iz Agencije.

Bilježi se porast vodostaja na nizvodnim stanicama na rijeci Bosni, uslijed dotoka s gornjeg dijela sliva.

Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Visoko na Bosni i HS Maglaj. Očekuje se stabilno hidrološko stanje na ovom području.

U poslijepodnevnim satima bilježi se blagi porast vodostaja na većini hidroloških stanica na Uni i Sani, u prosjeku 3 cm po satu.

Prema rezultatima prognoznih sistema, u večernjim satima očekuje se dostizanje vrha vodnih valova te nakon toga stabilizacija vodostaja na svim stanicama.