Aleksandar Vučić: “Rečeno mi je kako moramo prihvatiti plan o Kosovu, ne možemo spriječiti ulazak Kosova u NATO”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas da ne vjeruje da je moguće doći do rješenja sa “Kurtijevim režimom” kako je nazvao Vladu Kosova koju predvodi premijer Aljbin Kurti.

Jasno je naglasio kako Beograd ne može spriječiti ulazak Prištine u NATO i Vijeće Evrope.

Govoreći o francusko-njemačkom planu, Vučić je kazao da to više nije francusko-njemački plan.

Svi smo vidjeli verzije francusko-njemačkog plana. On više nije samo njihov, a o tome ćemo tek govoriti. Kada gledate neki papir, lako pronađete zamjerke, a u ovom papiru nema šta čime bismo mogli biti oduševljeni. U svim razgovorima sam učestvovao, još od momenta kada je na čelu Vlade bio Ivica Dačić, i to nikada ovako nije izgledalo.

Postavlja se pitanje zašto? Činjenica je da su promijenjene geopolitičke okolnosti, Evropa je u de facto ratu. Nema tolerisanja iskakanja u političkom smislu, i sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a i mi smo njihovo dvorište, i oni tu žele da sve bude kako oni žele”, rekao je.

Dodao je da bi se Srbija suočila s posljedicama ako ne prihvate plan.

Došla je ‘zapadna petorka’, u drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan (francusko-njemački), a ako ga ne prihvatite, suočit ćete se s posljedicama.

Pod jedan, sa prekidom procesa eurointegracija, pod dva, suočit ćete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri – sa sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanijeti štetu Srbiji.

To mi je ponovljeno još tri puta tokom razgovora i svaki put sam na to snažno reagovao“, dodao je Vučić.

Kako je naveo, kompletan evropski kontekst je takav da, ako pažljivo se pogleda, da poslije ukrajinsko-ruskog sukoba, da je sve postalo jedan od najvećih problema za Srbiju.

Svima smo na radaru jer nismo uveli sankcije, pa zbog stalnih incidenata koje je Kurti namjerno izazivao… Ovo sam rekao iz prostog razloga, samo u ovoj godini smo imali 10 incidenata. Imali smo ranjavanje Delevića, koji je stabilno, i želimo mu oporavak, brzi”, rekao je srbijanski predsjednik.

Vučić je naglasio da Srbija ne može spriječiti ulazak Kosova u Vijeće Evrope i NATO.