Ambasada SAD: “RS će pričom o nezavisnosti samo uništiti sebe i one oko sebe”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na odluku predsjednika RS Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina.

Dodik je Putina odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici jer je “zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije”.

Odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim razaranjem infrastrukture, je za osudu.

To je odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima“, poručili su iz američke Ambasade.

Iz Ambasade SAD su istakli kako je nezakonita odluka Dodika o obilježavanju neustavnog dana RS.

Njime se krši odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti komemoracije. Aneks 3 Dejtonskog ustava je jasan: Republika Srpska se mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obvezujuću presudu Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS ili ne.

Jučer ponovljeni pozivi na nezavisnost RS, uz navodne pravne tvrdnje o njezinim nadležnostima i pokušajima potkopavanja države Bosne i Hercegovine, guraju zemlju opasnim putem. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe vodeći samostalnu politiku“, saopćeno je iz Ambasade SAD.