Civilna zaštita KS izdala preporuke zbog najavljenih obilnih padavina i jakih udara vjetra

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od poplava.

S obzirom da se prema prognozama od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kao i drugih relevantnih platformi koje se bave vremenskim prognozama u periodu od 16.01. do 20.01.2023. godine na području cijele Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo očekuju obilnije kišne padavine praćene jakim udarima vjetra, koje mogu prouzrokovati bujične poplave i poplave u urbanim sredinama, iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite preporučuju svim pravnim i fizičkim licima da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreće, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina i jakog vjetra (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine i jake udare vjetra).

Ovo su istaknuli iz Civilne zaštite KS, jer, kako kažu, će se tako stvoriti pretpostavke za efikasnija i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava i jakih udara vjetra, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, da kontinuirano vrše obilazak najugroženijih područja od poplava i da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snaga pravog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine i jake udare vjetra na području svojih općina.

Napominju, navedene subjekte, da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan.

Do 19. januara na snazi upozorenje zbog obilnih padavina u BiH

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je upozorenje zbog jakih udara vjetra i obilnih padavina koje se prognoziraju za veći dio Bosne i Hercegovine.

Zbog obilnih padavina koje se narednih dana prognoziraju, za područje Hercegovine, zapad, jugozapad i lokalne dijelove Bosne izdato je narandžasto upozorenje, koje će na snazi biti od danas do petka, 19. januara.

Napominju da je prognozirana akumulirana količina padavina na zapadu i jugozapadu Bosne 80 do 120 litara po metru kvadratnom, na jugu i zapadu Hercegovine očekuje se 100 do 150 litara kiše, na sjeveru i istoku Hercegovine 150 do 250 litara, a u dijelovima centralne Bosne 70 do 120 litara po metru kvadratnom.

Prema mjerama i preporukama Svjetske meteorološke organizacije, građani se pozivaju da zaštite sebe i svoju imovinu.

Navodi se da su plavljenje imovine i saobraćajnih mreža moguće, kao i poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama.

Meteorolozi objavili izglede vremena za narednih 15 dana

Bosanskohercegovački meteorolozi ažurirali su izglede vremena za naredne dvije sedmice.

I oni su za naredne dane upozorili građane da na minimum svedu aktivnosti na otvorenom.

Na prostoru Bosne i Hercegovine narednih dana bit će nestabilno vrijeme i nadprosječno toplo za ovo doba godine.

Najveće količine padavine očekuju se u utorak i srijedu, kada bi moglo da dođe i do izlijevanja pojedinih riječnih tokova. U samo jednom danu moglo bi da padne i blizu prosječne mjesečne sume za ovaj mjesec.

Uz velike padavine izvjestan je jak na momente i olujni jugo. Na visokim planinama padat će snijeg. Snijeg je sredinom sedmice moguć i u nižim krajevima u zapadnim područjima Bosne.

Aktivnosti na otovrenom preporučujemo da u odgodite do petka, kada se prognozira postepena stabilizacija vremenskih prilika.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 3 °C do 9 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 13 °C. Najviše dnevne temperature između 6 °C i 12 °C, na jugu zemlje do 14 stepeni.

Temperature će prema kraju sedmice biti u padu, tako da je u dane vikenda u Bosni izvjestan mraz.

U zadnjoj sedmici januara prema trenutnim raspoloživim podacima preovladavat će stabilno vrijeme sa promjenjivom naoblakom. Više Sunca očekuje se u Hercegovini.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -6 °C i 0 °C u Bosni, do 3 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između -2 °C i 4 °C u Bosni do 7 °C u Hercegovini.

Detaljna prognoza za danas i naredne dane

Danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, dok će na vrhovima planinama padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Sredinom dana se očekuje kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9 °C.

Za veći dio naše zemlje aktivni su žuti meteoalarmi zbog snažnih udara vjetra i jačih padavina, dok je za Trebinje aktivan narandžasti meteoalarm.

U utorak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planina će padati snijeg. Obilnije padavine na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, lokalno je moguće i u centralnim područjima.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuju olujni udari juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7 °C, na jugu zemlje do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 °C.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Prije podne se očekuju i olujni udari juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10 °C, na jugu do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14 °C.

U četvrtak oblačno vrijeme sa kišom, na planinama će padati snijeg. Prije podne snijeg je moguć u nizinama na području Krajine.

Jakih udara juga može biti još u jutarnjim satima na području Hercegovine, centralne i istočne Bosne. Do sredine se očekuje slabljenje vjetra.

Temperatura zraka većinom između 2 i 7 °C, na jugu zemlje od 8 do 12 °C.

U petak oblačno vrijeme sa susnježicom ili snijegom. Na jugu zemlje slaba kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Temperatura zraka većinom između -1 i 3 °C, na jugu zemlje od 5 do 10 °C.