Foto: N. M./ Sarajevska sehara (Ilustracija)

Dvojici policajaca određen jednomjesečni pritvor, trećem samo mjere zabrane

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo Edinu Velagiću i Muniru Kamenici.

Radi se o osumnjičenim policajcima za koruptivna krivična djela, a koji su uhapšeni prema nalogu Tužilaštva KS u akciji kodnog naziva “Sparta”.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Osumnjičeni Melvis Tatarin je pušten na slobodu i njemu su određene mjere zabrane, i to zabrana obavljanja posla policijskog službenika, zabrana napuštanja BiH, kao i mjesta prebivališta te zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima.

Kako su tri sarajevska policajca uzimala novac od stranaca: “Daj pare, mi ćemo ti platiti prekršaj”

Tri policajca su osumnjičena da su tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljali vozila sa stranim registarskim tablicama, a zatim ilegalno uzimali novac od stranih državljana na dva načina.

Prema prvim informacijama, oštećene su desetine osoba.

Prvi način je bilo uzimanje mita, a zauzvrat nisu izdavali prekršajne naloge i to nije ništa novo.

No, drugi način je bio nešto inovativniji za bh. prilike.

Naime, izdavali su prekršajne naloge, naprimjer u iznosu od 100 KM, i novac odmah uzimali na licu mjesta od vozača bez da su ih obavještavali da imaju mogućnost platiti 50 posto kazne u roku od osam dana.

Tako su osumnjičeni policajci pola novca uzimali sebi, a drugom polovicom iznosa su uplaćivali kaznu uime vozača kojeg su kaznili.