Fajon sa Turković: “Jedinstvo EU je ključ protiv ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu”

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Sastala se sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković gdje su govorile o bileteralnim odnosima dvije zemlje, robnoj razmjeni, kandidatskom statusu BiH.

Ministrica Turković je istakla da je ovo prva zvanična posjeta jedne ministrice vanjskih poslova od kako je BiH dobila kandidatski status.

Zahvaljujem se za nesebično zalaganje ministrice Fajon da BiH dobije kandidatski status. Zahvalni građani BiH će ovo pamtiti jer je ovo podrška koja je došla u teškim okolnostima.

Kandidatski status predstavlja jasan put za BiH i za njene građane i ostaje da mi sa svoje strane ispunimo prioritete koji su postavljeni za kandidatski status. To je naš dug da se ispuni što prije.

Uspjeli smo da što više usklađujemo vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU i tu je procenat drastično u porastu. Slovenija je kontinuirano podržavala naš EU put. Gospođa Fajon je bila neko ko je davao snagu i naradu ovom narodu kroz Evropski parlament”, kaže Turković.

Razgovarali su i procesu formiranja vlasti nakon izbora i o prijetnjama za stabilnosti regije i jačanju ruskog utjecaja.

Upoznala sam je kako teče proces formiranja vlasti nakog izbora koji će vrlo brzo biti završen i očekujemo da će nove snage preuzeti nove aktivnosti da ispune prioritete. Razgovarali smo i o pokušajima produbljivanja podjela BiH i nadamo se da će to biti prevaziđeno.

Nakon što je visoki predstavnik izmijenio Izborni zakon, nadam se da će i provesti odluke i Ustavnog suda i da će na kredibilan način sprovesti akcije na sankcionisanju onih koji krše odluke Ustavnog suda”, kazala je.

Istakli su i važnu vanjskotrgovinsku razmjenu zemalja koja je u konstantnom porastu. Fajon je naglasila da BiH treba prihvatiti ispruženu ruku EU.

Meni je drago da sam danas u BiH u Sarajevu i da sam tu i da govorim prvi put u vrijeme kada je EU dodijelila BiH kandidatski status i to je veliki korak ka EU. Želim vam reći da iskoristite priliku koja vam je pružena.

Očekujem da će ispruženu ruku EU BiH prihvatiti. Nakon dodjele kandidatskog statusa institucije BiH će morati ispuniti 14 ključnih prioritetnih zadataka. Posebno će raditi na vladavini prava i slobodi medija.

Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima. Imamo u BiH oko 100 preduzeća slovenskog kapitala. Robna razmjena je sve veća i iznosi oko pola milijarde eura. Srešću se danas sa predstavnicima iz privrede, sa akademskom zajednicom kako bi unaprijedili saradnju”, rekla je Fajon.

Fajon je govorila i o utjecaju Rusije na region.

Ruska agresija na Ukrajinu je promijenila svijet u geostrateškom smislu, a obje ministrice su kazale da EU mora pokazati jedinstvo i da se ovakav ruski utjecaj mora zaustaviti, posebno u BiH.

Stabilnost u svijetu se promijenila, posebno u Evropi. Povećan je ruski utjecaj na ovom području i EU je kazala da je jedinstvo ključni element. Imamo bezvizni režim za Kosovo, širenje EU na zemlje Zapadnog Balkana je prioritet i gledamo kako ćemo vam pomoći i politički. Ključna je dinamika ispunjavanja prioriteta kako bi pristupili EU”, ističe Fajon.

Turković je istakla da je zabrinuta zbog mogućih turbulencija kako na Kosovu tako i u BiH.

Imali smo nekoliko pokušaja od ruskih medicinskih i vojnih stručnjaka da uđu u BiH u vrijeme Covida. Ispostavilo se da je bila riječ o vojnim stručnjacima. Imamo najave koje vode u destrukciju ove zemlje. Na proslavi Dana RS imamo vojnu paradu u Istočnom Sarajevu i to je provokacija i najava onoga što bi se moglo desiti.

Mora se pokrenuti krivična odgovornost za ovu najezdu koja potječe iz Rusije i susjednih zemalja koji su imali svoje predstavnike. Slušali smo himne RS i Srbije na istom događaju i zar to nije neuobičajeno.

Govori se o ‘srpskom svetu’ i Dodikovoj izjavi da se Rs treba ujediniti sa Srbijom. On nije tako jak da nema tu podršku Rusije. Nakon toga i dodjela ordena Putinu je šamar za čitav demokratski svijet”, zaključila je Turković.

Tanja Fajon zatim se susrela sa sva tri člana Predsjedništva BiH.