Foto/ Snažan vjetar već počeo lomiti stabla u Sarajevu

Meteorolozi već danima upozoravaju na obilne padavine i olujne vjetrovi koji će Bosnu i Hercegovini zahvatiti od danas i trajati nekoliko dana.

Jutros su nadležni poslali upozorenje i za moguće poplave.

Iako nije vrhunac vremenskih neprilika i jutros su vremenske neprilike, u ovom slučaju snažan vjetar, počeli da čine štetu u glavnom gradu.

Kako je zabilježio naš report na Čengić Vili, tačnije na igralištu Osnovne škole “Osman Nakaš” stablo je puklo i srušilo se.

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno, dok je kiša registrovana na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica -4; Sokolac -3; Zenica 0; Ivan Sedlo i Zvornik 3; Tuzla 4; Bugojno, Gradačac, Mostar, Sarajevo i Trebinje 6; Banja Luka, Doboj, Livno i Široki Brijeg 7; Drvar 9; Prijedor i Stolac 10; Bihać 11; Neum i Sanski Most 12 °C.

Danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, dok će na vrhovima planinama padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Sredinom dana se očekuje kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9 °C.

Za veći dio naše zemlje aktivni su žuti meteoalarmi zbog snažnih udara vjetra i jačih padavina, dok je za Trebinje aktivan narandžasti meteoalarm.

Nadležni organi upozoravaju: Očekuju se poplave u BiH

U skladu s članom 91. stav 2. Zakona o vodama, na osnovu meteorološke prognoze izdate od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, nakon sagledavanja osmotrenih podataka i rezultata hidrološko-hidrauličkih simulacija iz modela u okviru prognostičkih sistema koji su na raspolaganju u sklopu ISV-a AVP Sava, daje se: Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period: 17.01 – 20.01.2023.

– Prognozira se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima rijeka Drine, Bosne, Une i Sane kao i Fojničke rijeke. Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH.

– Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području slivova Korane i Gline u BiH te na slivu Fojničke rijeke.

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

– Gornjeg dijela sliva rijeke Drine,

– Sliva rijeke Željeznice,

– Slivova Korane i Gline u BiH,

– Gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne te

– Slivova rijeke Une i Sane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u BPK Goražde, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo te na području općine Fojnica.

Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Informacije o aktuelnim izmjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save.

I narednih dana obilnije padavine i snažan vjetar

U utorak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planina će padati snijeg. Obilnije padavine na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, lokalno je moguće i u centralnim područjima.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuju olujni udari juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7 °C, na jugu zemlje do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 °C.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Prije podne se očekuju i olujni udari juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10 °C, na jugu do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14 °C.

U četvrtak oblačno vrijeme sa kišom, na planinama će padati snijeg. Prije podne snijeg je moguć u nizinama na području Krajine.

Jakih udara juga može biti još u jutarnjim satima na području Hercegovine, centralne i istočne Bosne. Do sredine se očekuje slabljenje vjetra.

Temperatura zraka većinom između 2 i 7 °C, na jugu zemlje od 8 do 12 °C.

U petak oblačno vrijeme sa susnježicom ili snijegom. Na jugu zemlje slaba kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Temperatura zraka većinom između -1 i 3 °C, na jugu zemlje od 5 do 10 °C.