Građani plaćaju nedostatak snijega na Jahorini: Kada ima

Vlada Republike Srpske uložila je u prethodnih nekoliko godina na stotine miliona maraka u Jahorinu, ali i pored toga nije napravljen sistem koji može da podnese ovako visoke temperature i omogući skijanje.

Na planini je “zelena zima” sa temperaturama iznad svakog prosjeka za ovo doba godine, a kako nema snijega, nema ni skijaša koji bi na njoj trošili svoj novac.

Vlada je zbog toga, nekoliko dana prije nove godine morala preko Ministarstva trgovine i turizma da interveniše sa dva miliona maraka u vidu subvencije, a kako bi se finansirale tekuće obaveze.

U resornom ministarstvu kažu za CAPITAL da im je prethodno iz uprave “OC Jahorina” stigao zahtjev za pomoć, koji je kandidovan na sjednici Vlade.

Uzimajući u obzir da je Olimpijski centar ‘Jahorina’ Pale strateško preduzeće Vlade Republike Srpske od čijeg rada zavisi poslovanje cjelokupnog sektora usluga na Jahorini, prevashodno rad ugostiteljskog sektora i ostalih pružalaca turističkih usluga, kao i trenutnu situaciju po pitanju prirodnih uslova za rad skijališta, Vlada Republike Srpske donijela je predmetnu odluku kako ne bi došlo do dodatnog ugrožavanja poslovanja ovog društva”, kazali su u ministarstvu.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek kaže da je sa ovim temperaturama, poslovanje neodrživo.

Prošle godine smo u decembru imali šest miliona maraka prihoda od ski – pasa, a ove godine ta cifra je nula. To sve govori”, priča Elek.

Prema njegovim riječima, Jahorini ne nedostaje snijega, već niskih temperatura.

Planina je pokrivena sistemom za osnježavanje, koji zbog visokih temperatura ne može da radi”, zaključio je on.

Inače, sa istim problemom suočavaju se i ostale planine u zemlji, ali i u cijeloj Evropi.

Tako su mnoga skijališta u Francuskoj i Švajcarskoj morala su da zaustave svoje mašine nedugo nakon početka sezone, jer su ostali bez snijega, a visoke temperature spriječile su ih u osnježavanju vještačkim snijegom.

Sedam evropskih zemalja zabilježilo je rekordne temperature tokom novogodišnjih praznika, dok je u Francuskoj zbog nedostatka snijega zatvorena skoro polovina skijališta, uključujući najmanje deset u francuskim Pirinejima i desetine u regionu Izer u francuskim Alpima.

Niske temperaturu ponovo su podstakle kritičare nerealnog plana Vlade RS da uloži 53 miliona KM u izgradnju skijališta na Manjači i ski-centra “Igrišta” kod Vlasenici za što je planirano 42 miliona KM, iako su ove planine na znatno nižoj nadmorskoj visini od Jahorine koja u jeku sezone služi za šetnju i biciklizam.