Hrvat u Njemačkoj s nožem u ruci vikao da je Isus i da mu se ništa ne može desiti, policija ga ubila

U njemačkom gradiću Mosbachu u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg u subotu je upucan Hrvat koji se našao ispred kuće svoje bivše partnerice s nožem u ruci, uzvikujući pritom da je on Isus.

Oko 13 sati, 46-godišnji Robert B. izletio je s nožem u ruci iz kuće svoje bivše partnerice, gdje su živjela i njihova zajednička djeca.

Muškarac je navodno, kako piše Bild am Sonntag, vidjevši policajce počeo trčati prema njima, s nožem u rukama, a oni nisu imali druge nego upucati ga.

Hice iz pištolja ispalili su dok je sve posmatrala 68-godišnja komšinica Gulber D., koja je poznavala Roberta, kao i njegovu porodicu. Novinarima je ispričala kako je i dalje u stanju šoka.

Vratila sam se s posla. Taman sam izašla iz autobusa kad sam ugledala Roberta. U desnoj ruci je držao nož, obje ruke su bile ispružene i govorio je biblijske stihove. Pokušala sam razgovarati s njim, htjela sam ga smiriti, ali nije me slušao.

Nije bio pri sebi, rekao je ‘Ništa mi se ne može dogoditi. Ja sam Isus’. Bojala sam se da će učiniti nešto svojoj bivšoj partnerici i njihovo dvoje djece. Bio je jako ljut na nju. Morala sam pozvati policiju”, rekla je Gulber.

Ubrzo je došla policijska patrola koja je Roberta pokušala zaustaviti papar-sprejem.

On je pak počeo hodati prema policajcima, a prema izjavama svjedoka, držao je ruke iznad glave, s nožem u desnoj ruci.

Čini se kako je situacija bila previše opasna za službenike, a komšije kažu da su se čula dva ili tri hica.

Policija i ljekar hitne pomoći pokušali su oživjeti muškarca, no on je preminuo na mjestu događaja.

Djeca sve gledala

Komšije su za Bild am Sonntag ispričali kako je Robert bolovao od shizofrenije.

Dijagnozu psihičke bolesti ima i njegova bivša partnerica Maja G., koju je Robert navodno upoznao dok su zajedno bili na psihijatriji.

Budući da je uvijek bilo problema, njeno dvoje malodobne djece u međuvremenu je živjelo u udomiteljskoj porodici.

Par se razišao prije dvije godine, no Robert B. se preselio u kuću preko puta i djecu je mogao viđati svake dvije sedmice.

Najgore je što je dvoje djece sve gledalo. Razvukli su zastore na balkonskom prozoru i gledali što se događa vani. Otac im je umro pred očima”, ispričala je komšinica Gulber D.