Kako besplatan punjač za automobile na Bjelašnici sat vremena punjenja naplati 60 KM?

Bh. ljepotica Bjelašnica dobila je punjač za električne automobile kompanije Charge&GO kojoj je prostor besplatno ustupio iz ZOI’84 Olimpijski centar Sarajevo.

Prostor je ustupljen pod uslovom da se omogući besplatno punjenje automobila kao dodatna usluga posjetiocima.

Iako bi punjenje trebalo biti besplatno to nije slučaj, o čemu se na društvenim mrežama oglasila i politička analitičarka Ivana Marić čiju objavu s Facebooka prenosimo u cjelosti:

Dobro je da znate da sat vremena punjena naplate oko 30 €. Radi se o punjaču koji je firme iz Srbije nedavno postavila na Bjelašnici, u blizini kasa. Kada skenirate kod koji stoji na punjaču piše da punjene košta 0,24 € po času tj. satu i da se može platiti karticom.

No, prijateljima iz Njemačke su dva sata punjenja naplatili skoro 60€?!? Na žalbu, koju su im poslali e-mailom nikada nisu odgovorili.

Iz ZOI’84 Olimpijski Centar Sarajevo su rekli da su prostor ustupili besplatno pod uvjetom da se omogući besplatno punjenje automobila, kao dodatna usluga posjetiocima.

Kompanija je u međuvremenu počela naplaćivati punjene i to po besramno visokoj cijeni, bez da su o tome informirali ZOI 84. Oni su rekli da će onemogućiti punjene dok ne riješe ovaj nesporazum.

Samo nam još treba da turisti počnu pričati kako ih i na tome besramno uzimaju u BiH.

Dan ranije su bili na Ski centar “Ravna planina”i tamo je postavljen besplatni punjač električnih automobila, koji je zaista besplatan“, napisala je Marić na Facebooku.

Iz ZOI-a su kazali da je inicijativa za instalaciju uređaja pokrenuta još u maju 2022. godine.

Uzeli smo u obzir da niske temperature na planinama smanjuju kapacitet baterije, te smo tražili mogućnost instalacije tzv. brzih punjača koji omogučavaju punjenje baterije o roku od sat vremena.

Kompanija Future Brand ponudila je instalaciju Simensovog brzog punjača, koji je ujedno jedan od najkvalitetnijih punjača na tržištu.

Od partnera smo tražili da samostalno finansira nabavku i instalaciju punjača, da snose sve troškove održavanja, servisiranja i upravljanja punjačem, da plaća sve troškove utroška električne energije prema KJP ZOI84.

U periodu potpisivanja ugovora prema našim saznanjima nije bilo moguće izvršiti naplatu korištenja punjača, te je to ujedno i osnovi razlog zašto su svi punjači na tržištu BiH besplatni za korisnike.

Prema našim saznanjima ovo pravilo još uvijek vrijedi i nismo upoznati da je došlo izmjene Zakona. Obzirom da nije postojala mogućnost komercijalnog korištenja punjača i mi smo investitoru omogućili postavku punjača bez naknade, do izmjene zakona i do uvođenja sistema naplate.

Nakon što smo dobili informaciju da je ova usluga naplaćena kontaktirali smo predstavnike kompanije Future Brand i tražili objašnjenje. Još uvijek nismo dobili zvanično objašnjenje, ali nezvanično smo saznali da je došlo do greške, te da je sistem za naplatu još uvijek u fazi testiranja za tržište BiH.

Dobili smo potvrdu da će biti izvršen povrat novca korisnicima i da će sistem naplate zaživjeti tek nakon što se uspostavi zakonska mogućnost naplate na tržištu BiH“, kazali su iz ZOI-a.

Future Brand Group d.o.o. kompanija je investitor gradnje punionice za električna vozila na Bjelašnici, a kazali su da je punionica još uvijek u fazi testiranja pa je došlo do neplanirane situacije.

Naša odluka da idemo sa ovom investicijom bila je potaknuta istraživanjem koje smo proveli u BiH, te utvrđenom činjenicom da je potrebno ulagati u infrastrukturu kako bi se omogućilo korisnicima električnih automobila što više mjesta na kojim mogu brzo napuniti svoj automobil. Takođe, obavili smo niz kontakata sa kompanijama koje se bave ovim poslom u zemljama okruženja i EU, te prikupili potrebne informacije.

Nakon ovih aktivnosti odlučili smo da potpišemo ugovor sa firmom Charge & GO koja je licencirani operater globalne platforme Virta iz Finske, a koja ima integrirani sistem za naplatu koji je prisutan u većini zemalja EU kao u nekim zemljama okruženja. Naša odluka je bila da krenemo sa izgradnjom punionice koja će u sebi imati ovaj integrirani sistem.

Samo podešavanje sistema zahtjeva određeno vrijeme i testiranja, tako da je fazi probnog ispitivanja koje se radilo na punionici na Bjelašnici došlo do neplanirane situacije, u kojoj je korisnik izvršio punjenje, koje je naplaćeno od strane Virte, a koje nije trebalo biti naplaćeno.

Mi smo za ovu situaciju saznali preko digitalnih medija i objavljenih postova, te smo odmah kontaktirali partnera, firmu Charge & GO, i zamolili za provjeru, koju su napravili i utvrdili da je došlo do greške.

Charge & GO je kontaktirao kompaniju Virta koja je utvrdila da je bila njihova greška, te su rekli da ce odmah izvršiti refundaciju naplaćene usluge ovom korisniku. Charge & GO je uputio izvinjenje za grešku, te će po dobijanju potvrde o refundaciji izvjestiti korisnika“, navode i Future Brand Group.

Još su dodali da putem maila nisu dobili žalbu, referirajući se na objavu Ivane Marić.