Kenan Magoda traži duži raspust za dječije zimske radosti, ogorčeni roditelji traže da povuče inicijativu

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda uputio je zastupničku inicijativu prema Skupštini KS da se prolongira početak nastave u školama.

Magoda je kao razlog produženja zimskog raspusta naveo to da učenici u KS mogu uživati u zimskim sportovima i aktivnostima na planinama.

S obzirom na to da snijega na planinama još nema i da su trenutno natprosječno visoke temperature za ovo doba godine, pretpostavlja se da je Magoda mislio na to da će bijeli pokrivač nešto kasnije ovog mjeseca napokon obradovati sve ljubitelje zimskih sportova.

Moguće je da će to biti i ranije ako se obistine prognoze meteorologa Igora Kovačića koji je kazao da bi iza 10. januara moglo doći do prolaznog zahlađenja i snijega na planinama.

Ispod Magodine objave na Twitteru o ovoj inicijativi nizali su se komentari u kojima su mnogi izrazili negodovanje navodeći da djeca mogu skijati i tokom vikenda kao i to da mnogi roditelji nemaju novca da finansiraju taj zimski sport.

Također, mnogi su savjetovali da se ne produžava raspust jer će onda djeca ljeti morati nadoknaditi izgubljeno navodeći da na skijanje mogu otići u školskom aranžmanu.

Kao roditelj prva sam protiv ovakve inicjative. Produžit ćete nastavu u ljetnim mjesecima, a to djeci nikako ne odgovara.

Osim toga ne znam o kakvim zimskim sportovima pricate kad nema snijega. Radije povucite inicjativu jer će roditelji sigurno biti protiv kroz Vijeće roditelja“, napisala je jedna korisnica.

Drugi, ipak, smatraju da je za ovu inicijativu “zaslužan” lobi škola za skijanje.

Učenici mogu uživati i tokom vikenda. Ovo nema veze sa turizmom, ovo je zbog škola skijanja koje inače obrću ogroman novac posljednjih godina, a inače je jedna itekako neuređena oblast, jer rade sa djecom“, napisao je drugi korisnik.