Ko je muškarac koji je oteo, obljubio i zarobio djevojku na Ilidži? I ranije je osuđen zbog istog

Muškarac D. P. oteo je djevojku u Sarajevu, obljubio je i sedmicama je držao zatvorenu, bukvalno kao robinju na Ilidži u stanu.

Ova informacija pojavila se prvo na društvenim mrežama.

Kako je potvrđeno muškarac je uhapšen.

Prema dostupnim informacijama muškarac inicijala D. P. skoro mjesec u stanu je držao djevojku u stanu, u naselju Vrtovi Riverine na Ilidži.

Djevojka se oslobodila jer je nekako uspjela pobjeći i sve prijaviti policiji.

Pripadnici policije su pretresli stan i automobil.

Mogu vam potvrditi da je policija lišila slobode, predala Kantonalnom tužilaštvu osumnjičenog za krivično djelo otmica, odnosno protivpravno lišenje slobode i obljubu“, rekao je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Istakao je da zbog zaštite žrtve koja je pretrpila silovanje ne može dati više informacija.

Stanari zgrade u kojoj je živio počinilac u strahu su.

Počinilac se predstavljao kao dobar i fin prema stanarima.

Kako nezvanično saznaje Sarajevska sehara uhapšen je Damir Pejović, a šokantno je i da kojem ovo nije prvi ovakav slučaj.

Pejović je, naime, u januaru 2016. godine uhapšen u policijskoj akciji također na Ilidži, kada su preko krova u stan u naselju Pejton, upali pripadnici specijalne policije.

Za ta djela pravomoćno je osuđen 2017. godine na dvije godine i mjesec zatvora.

Tu kaznu je, kako saznajemo, odležao, ali je očigledno, po izlasku iz zatvora nastavio po starom.

Ko je Damir Pejović?

Podsjetimo, Pejović je tada u stanu više od tri mjeseca u ropstvu držao državljanku Njemačke T. D.

Naime, od kraja septembra 2015. do 17. januara ove godine dok je bio u vezi sa T. D., Pejović je postepenom uspostavom kontrole nad njenin ličnim i profesionalnim životom stavio ju je u podređeni, robovski položaj te joj je, u konačnici, u decembru 2015. ograničio slobodu kretanja tako što joj je na mobitel instalirao program za lokaciju tako da ima uvid gdje se nalazi.

T. D. od 17. januara nije mogla nikuda ići niti stupati u kontakt niti se s kim susretati bez Pejovićevog dopuštenja, navodilo se u optužnici Kantonalnog tužilaštva.

Na takav odnos je prinudio tako što ju je na početku veze fotografisao mobilnim aparatom bez odjeće pri njihovom seksualnom odnosu, da bi početkom januara 2016. godine napravio nekoliko video snimaka njihovog seksualnog odnosa uz izgovor da mu je to “garancija ako bi T. D. pravila neke gluposti i greške prijeteći da će snimke poslati njenim poslovnim partnerima, prijateljima i njenoj porodici”.

Također je bez njene dozvole uzimao njen mobilni telefon i brisao njene kontakte i fotografije kontrolišući njene poruke, zatim je prijetio kako će njenu mldb. kćerku H. T. i nju lično da likvidira tako što će im poslati narkomana da ih ubode iglom, te će se one usljed toga raspadati od hepatitisa ili HIV-a, a sve kako bi D. T. ispunjavala njegove zahtjeve da ga sluša i da mu ne laže.

U protivnom prijetio je da će je on kazniti, a kazna se sastojala u njenoj obavezi da mu daje određene iznose novca, pa je bivajući izložena ovakvim prijetnjama, zastrašivanju, praćenju, i kontroli ponašanja D. T. morala usljed intenzivnog straha po sigurnost sebe i njene mldb. kćerke H. T. i pod utjecajem njenih spoznaja o kriminogenim aktivnostima Pejović Damira koje je stekla tokom trajanja njihove veze, postupati po svim njegovim zahtjevima.

Tako je dana 11.01.2016. godine podigla novac u iznosu od 60.000,00 KM, a zatim isti predala Pejoviću, kako bi mu se iskupila za svoje “loše ponašanje“”, dodaje se u prijašnjoj optužnici protiv Pejovića.

U januaru, tačnije, 17.01.2016. godine, u periodu između 13 i 18 sati, u vikend kući vlasništvo D. T. koja se nalazi u Općini Hadžići, istu više puta rukama udarao u predjelu glave, ramena, te nogama po čitavom njenom tijelu, da bi u jednom trenutku ju uhvatio za glavu i držeći ju za kosu njenom glavom udario o staklo slike koja se nalazila na zidu iznad kamina u unutrašnjosti vikend kuće, usljed čega je D.T. zadobila lake tjelesne povrede u vidu nagnječina u predjelu sljepočno tjemenog predjela glave i nagnječinu u predjelu lijeve ušne školjke,

Narednog dana je u vremenskom periodu od 14,15 do 16,25 sati, u garaži ….Općina Ilidža, svjestan i da postupa protivno članu 9. ZONDINOM-a KS, neovlašteno držao veću količinu naoružanja i to: jednu automatsku pušku , dva okvira sa 56 komada municije cal 7,62 mm, jednu lovačku pušku, jednu kumulativnu ručnu bombu, zatim jednu ručnu bombu, te jednu ručno specijalnu bombu čija nabavka nije dozvoljena građanima, piše u optužnici.

No, Pejović je prije činio slična krivična djela.

Tokom 2010. godine, nasiljem je ugrožavao mir i tjelesnu cjelovitost svoje supruge T. H. s kojom je živio u zajedničkom domaćinstvu, na način da ju je u više navrata udarao šakama po tijelu pri tom prijeteći da će je ubiti, da će joj uzeti dijete i neće dozvoliti da ga viđa, zbog čega je T. H. skupa sa svojom mldb. kćerkom E. P. smještena u Sigurnu kuću u mjesecu maju 2010. godine.

Prilikom susreta u prostorijama Centra za socijalni rad tokom periodaboravka T. H. i E. P. u Sigurnoj kući, organizovanih kako bi Pejoviću bilo omogućeno da viđa svoju mldb. kćerku E. P. prijetio pištoljem T. H. koja je bila prisutna prilikom tih susreta naslanjajući joj pištolj na glavu.

15.11.2010. godine oko 16 sati, prilikom izlaska T. H. I E. P. iz Sigurne kuće uz obavezu da se vrate istog dana do 22 sata, odvezao je T. H. i E. P. svojim vozilom do njihovog stana u Sarajevu, gdje je prijetio T. H. da će je ubiti ako se vrati u Sigurnu kuću, noseći pri tom sa sobom dva pištolja.

U jednom trenutku krenuo je udarati T. H. po glavi i po slabinama zamahnutim stisnutim pesnicama i nogom, te je na taj način prouzročio lake tjelesne povrede u vidu nagnječine u predjelu sljepočno donje viličnog zgloba s desne strane i krvni podliv desne potkoljenice.