Među uhapšenim huliganima sin federalnog inspektora, amidža mu v.d. načelnika Vogošće iz SDA

Jedan od uhapšenih huligana zbog napada na Beograđane na Ilidži tokom međunarodnom fudbalskog turnira je Benjamin Hasanović.

Radi se o sinu Eneida Hasanovića, šefa Odsjeka za saradnju sa EUROPOL-om i INTERPOL-om u Federalnoj upravi policije, saznaje Dnevni avaz.

Osim, toga, amidža uhapšenom Benjaminu Hasanoviću je Migdad Hasanović (SDA), trenutni vršilac dužnosti načelnika Vogošća, koji će obavljati funkciju do izbora, obzirom da je Edin Smajić prihvatio funkciju u Parlamentu Federacije.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je od Općinskog suda u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za svih 10 uhapšenih koji se sumnjiče za huliganski napad na roditelje na međunarodnom nogometnom turniru na Ilidži.

Iz Tužilaštva su naveli kako je pritvor predložen zbog straha da bi osumnjičeni mogli, tokom boravka na slobodi, uticati na svjedoke, ali i ponovo počiniti krivično djelo.

Iz izvora bliskih Tužilaštvu KS mediji saznaju uhapšeni su: Baltić Eldar, Tahirović Aldin, Demir Haris, Hodžić Ensar, Omeragić Belmin, Hadžić Armin, Bešić Eldar, Hasanović Benjamin, Podrug Mersid i Kukić Sedin.

Uhapšeni huligani tvrde da napad nije bio nacionalno motiviran, već su željeli zaplijeniti zastavu

žKako saznaje Patria saslušani tvrde da napad nije bio nacionalno motiviran, već su samo htjeli zaplijeniti zastavu kao trofej.

Inače dvojica od deset uhapšenih već su evidentirani za isto krivično djelo, kada su prije izvjesnog vremena napadom na jednog maloljetnika oteli navijačku traku.

Neki od uhapšenih i ranije su poznati po napadu na druge navijače.

Inače, danas se oglasio i organizator turnira gdje je istaknuto das u huligani mislili da napadaju navijače Crvene Zvezde.

Kako je u posljednje vrijeme na tribinama među navijačima popularno paljenje oduzetih transparenata i zastava koje se u navijačkom svijetu smatraju kao osvojen trofej i poniženje prema suparničkim navijačkim skupinama, tako je grupa huligana pomislila da se radi o zastavi F.K. Crvena Zvezda“, pojašnjavaju organizatori.

Prema saznanjima organizatora zastava FK Zvezdara je huligane zbog sličnog naziva kluba, boja ali i ćiriličnog pisma podsjetila na zastave beogradskog kluba sa Marakane.

Saznajemo, također da je roditelj od jednog uhapšenog kazao da su nakon nemilog događaja u hotelu roditelji dječaka iz Zvezdare krenuli za napadačima i da su ih također tukli.

Podsjetimo, u subotu je grupa huligana u poslijepodnevnim satima upala u jedan hotel na Ilidži gdje su bili smješteni roditelji dječaka iz Beograda koji su učestvovali na sportskom takmičenju.

Tom prilikom jednom Beograđaninu su nanesene lakše povrede oštrim predmetom.

Cijeli događaj kasnije je poprimio političke konotacije, što su iskoristili mediji u Srbiji da sve prikažu kao mržnju prema Srbima.

Oglasio se trener kluba iz Splita čija su djeca skandirala “Ubij Srbina” na Ilidži

Trener i vlasnik splitskoga kluba u kojem treniraju djeca koja su skandirala “Ubij Srbina” prokomentarisao je dešavanja na Ilidži.

Podsjetimo, nešto nakon toga, nevezano za ovaj događaj, huligani su napali i nožem ranili jednog roditelja koji je bio u pratnji djece iz Beograda.

Za vrijeme utakmice vidio sam da su dva-tri moja djeteta u dobi od sedam i osam godina povikala uzvik sa snimke i odmah sam reagirao, došao do djece i opomenuo ih, što su čuli i roditelji iz Škole nogometa T6 Nika. Ispričali smo se, što su roditelji i prihvatili, sve je trajalo svega par sekundi.

S kolegom iz Beograda ostali smo u jako dobrim odnosima i te odnose ćemo i dalje održavati. Obojica smo bivši sportaši i sadašnji treneri koji imaju isto gledište. Utakmica nije prekinuta i završila je u prijateljskom ozračju“, ističe u svojoj izjavi trener splitskoga kluba.

Kaže kako je odmah povodom ovog događaja održao i sastanak s roditeljima djece, koji su istaknuli da im je jako žao zbog svega te su se iskreno ispričali.

Prije svake utakmice djeci smo napomenuli pravila ponašanja i kodeks našega kluba, s kojima su oni upoznati. Od djece smo očekivali svakakve nestašluke, ali ovako nešto nismo, niti mi kao klub djecu učimo takvim stvarima.

Nakon prolaska grupe, plasirali smo se u daljnje natjecanje i sastali se s drugom ekipom iz Beograda, koja je bila smještena s nama u hotelu, ispali smo iz natjecanja nakon odigranih penala.

Utakmica je odigrana u prijateljskom ozračju i bez ikakvog incidenta, što vam mogu potvrditi i slike s utakmice, a i naši kolege iz toga kluba.

Na turniru smo se sastajali i s drugim klubovima iz države bivše regije, gdje nije bilo nikakvog incidenta, baš naprotiv, s kolegama smo razmijenili iskustva, razgovarali o radu i sličnim stvarima.

S obzirom na dob djece, molim da imate obzira jer nisu bili svjesni što govore, kao i posljedica. Kao vlasnik i trener kluba, oštro osuđujem bilo kakav govor mržnje i bilo kakvo nasilje“, kazao je trener.

Inače, ovog trenera su pohvalile i beogradske kolege koje su istakle da je odmah zaustavio djecu.

Mi kao klub nikad nismo i nikad nećemo našu djecu poticati na takvo što. Učimo ih da su sva djeca jednaka i da nema mjesta mržnji u sportu. Možemo pomagati u odgoju djece u sportskom duhu onoliko koliko oni provode vremena s nama.

Nudimo našu iskrenu ispriku svim našim sportskim prijateljima iz država bivše regije. Trudit ćemo se da se ovakvo što nikada ne ponovi“, iskreno je kazao splitski trener za Slobodnu Dlamaciju.

Oglasio se organizator turnira na kojem su napadnuti Beograđani

Proteklog vikenda, u Sarajevu je održan 15. po redu #Šampion Junior Kup“, Internacionalni turnir za djecu u malom nogometu koji je okupio učesnike iz devet različitih zemalja.

Prema riječima organizatora “Šampion junior”, u turniru je učestvovalo više od 6.500 registrovanih gostiju.

No, nemile scene zasjenile su ovaj događaj. Djeca, učesnici iz Splita, skandirali su riječi mržnje, a napadnuti su Beograđani. Uhapšeno je 10 osoba, a ekipa iz Splita je sankcionisana.

Organizator ističe kako su “ponosni na organizaciju velikog turnira” te da “osuđuju izgrede neodgovornih pojedinaca”.

Ove godine imali smo preko 6500 registrovanih gostiju što je dovoljan pokazatelj kako se radi o najznačanijem turniru za djecu u regionu i jednom od najmasovnijih turnira ovog tipa u Evropi.

Kao organizatori jedne ovakve tradicionalne manifestacije, možemo prije svega istaći da smo ponosni na činjenicu da je zahvaljujući našem turniru glavni grad naše zemlje tokom vikenda posjetilo nekoliko hiljada učesnika.

Od sportskih radnika, djece i njihovih roditelja, svi su imali priliku uživati tokom vikenda u Sarajevu. O pozitivnom uticaju našeg turnira na turizam i privredu glavnog grada naše zemlje nećemo pisati.

Dovoljne su nam podrška i zahvalnost velikog broja ugostitelja, hotelijera, turističkih radnika ali i običnih ljudi. Želimo istaći da kao organizatori nismo aplicirali za dodjelu bilo kakvih grantova, nismo imali nikakvu finansijsku podršku lokalnih, gradskih ili kantonalnih vlasti, niti smo istu tražili, iako je sama organizacija ovog turnira od velikog značaja za turizam Kantona Sarajevo.

Potrudili smo se da sami provedemo u djelo ono što najbolje znamo raditi – druženje kroz sport i zabavu”, kaže se u saopćenju.

Navode kako “organizacija jednog ovako velikog turnira nje ni malo jednostavna i zahtjeva velika odricanja organizatora i svih uključenih kako bi sve proteklo u najboljem redu”.

Drago nam je što je na prvom mjestu pobijedio sport! Kao organizatori turnira još uvijek sumiramo utiske i pozitivne reakcije od većine učesnika koji su već sad najavili i potvrdili svoje učešće na ‘Šampion Junior Kupu’ i naredne godine.

Hiljade nasmijanih lica, stotine odigranih utakmica, odlična druženja, zabavni sadržaj i sklopljena nova prijateljstva, dovoljan su dokaz da smo kao organizatori uspjeli u svojoj namjeri – biti ujedinjeni kroz sport”, kazali su.

Osudili su napade huligana, te pojasnili šta se dešavalo.

Ovim putem ističemo žaljenje i razočarenje što su ove godine u javnosti u prvi plan istaknuti neodgovorni postupci grupe huligana i pojedinaca umjesto druženja i lijepe sportske priče koja je poslana iz Sarajeva i BiH.

Kao organizatori, nismo se željeli oglašavati tokom trajanja samog tunira, ali prema javnosti imamo obavezu pojasniti određena dešavanja.

Kako se moglo pročitati u medijima u BiH i regionu, na turniru je došlo do incidenta kada su djeca, odnosno učesnici jedne od ekipa uvredljivo skandirali ‘Ubij Srbina’ nakon čega su napadnuti predstavnici F.K. Zvezdara iz Beograda.

Prije svega želimo istaći da se radi o dva potpuno odvojena događaja. Na jednoj od utakmica između škole fudbala iz Splita i škole fudbala iz Srbije, došlo je do uvredljivog skandiranja od strane dječaka koji su bili na klupi splitskog kluba.

Kao organizator ovim osuđujemo takve vrste skandiranja kojima ni na koji način nije mjesto na sportskim ili bilo kojim događajima i želimo vjerovati da su ti dječaci naučili lekciju te da slične ispade neće ponavljati u budućnosti.

Također, želimo istaći i pohvaliti ekspresnu reakciju trenera i osoblja ekipe iz Splita koje je brzo zaustavilo takva skandiranja te sa riječima osude uticalo na polaznike svoje škole fudbala.

Upravo iz tog razloga ne želimo isticati o kojoj se školi fudbala radi, jer smo iz Splita imali nekoliko različitih klubova, a brza i profesionalna reakcija trenera je razlog zbog čega ne želimo etiketirati kompletan klub”, naveli su organizatori.

Za događaj u kome su fizički napadnuti pojedini roditelji i predstavnici F.K. Zvezdara iz Beograda od nekoliko huligana koji su upali u hotel, kazali su da izražavaju posebne osude, ali i zahvalnost MUP-u KS na brzoj i profesionalnoj reakciji.

Drago nam je da su pripadnici MUP-a u kratkom vremenu identificirali napadače i lišili ih slobode. Iskreno se nadamo i vjerujemo da će pravosudne institucije ozbiljno pristupiti ovom slučaju i kazniti izgrednike nemilih događaja.

Prema saznanjima do kojih smo kao organizatori došli, određena grupa huligana pokušala je otuđiti zastavu F.K. Zvezdara koja je bila istaknuta u dvorani gdje su nastupali dječaci iz pomenute škole fudbala pa je ista bila lako uočljiva velikom broju učesnika ali i ostalih gledalaca u dvorani.

Kako je u posljednje vrijeme na tribinama među navijačima popularno paljenje oduzetih transparenata i zastava koje se u navijačkom svijetu smatraju kao osvojen trofej i poniženje prema suparničkim navijačkim skupinama, tako je grupa huligana pomislila da se radi o zastavi F.K. Crvena Zvezda.

Naime, zastava FK Zvezdara ih je zbog sličnog naziva kluba, boja ali i ćiriličnog pisma očito podsjetila na zastave beogradskog kluba sa Marakane. Naravno, to ni u kom slučaju nije niti opravdanje niti razlog za bilo kakav huliganski ekces, pogotovo ne na dječijem turniru.

Kada je grupa huligana pokušala otuđiti navedenu zastavu, grupa roditelja je hrabro stala u njenu odbranu ne dozvolivši huliganima da istu odnesu nakon čega je došlo do međusobnog koškanja i napada na roditelje djece iz F.K. Zvezdara.

Također, ovim putem demantujemo da je došlo i do upotrebe suzavca kako je navedeno u određenim medijima. Prilikom međusobnog naguravanja, jedan od roditelja je u samoodbrani upotrijebio peper sprej za samoodbranu”, kazao je organizator.

Zahvalili su se na “bezrezervnoj podršci koju su dobili kao organizator, ali i svi učesnici turnira od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je nakon nemilog incidenta stigla u hotel i razgovarala sa napadnutim roditeljima iz Beograda te ministru kulture i sporta u Kantonu Sarajeva, Samiru Avdiću kao i ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici koji su došli na turnir i izrazili riječi podrške”.

Ovim putem najoštrije osuđujemo politiziranje kompletnog slučaja. Nemili događaj koji je pokušao baciti ljagu na cijeli turnir, određene političke opcije i struje su nažalost pokušale iskoristiti u svoju korist i na osnovu toga prikupiti jeftine političke poene ali i unijeti dozu nesigurnosti stvarajući osjećaje panike i straha.

I dok se jedni zgražaju količinom podrške koja je pružena napadnutim roditeljima, drugi pokušavaju nametnuti priču da Sarajevo nije sigurno za pripadnike određenog naroda.

Ovakvim pričama i zlonamjernim insinuacijama ovdje nikako ne smije biti mjesta, tim prije jer smo zajedno sa preko 6.500 učesnika poslali univerzalnu poruku ljubavi i zajedništva koju zajedno šaljemo već dugih 15 godina, zajedno sa učesnicima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i brojnih drugih zemalja.

Možemo reći kako smo ponosni na različitosti koje nas spajaju, na desetine različitih nacija svih učesnika koji su sklopili nova prijateljstva. Sarajevo i Bosna i Hercegovina uvijek su bili otvoren i prijateljski grad za svakoga istih namjera.

Kao organizator, možemo obećati da ćemo i narednih godina iz Sarajeva slati zajedničku poruku ljubavi, međusobnog razmijevanja, fer pleja i druženja kroz sport”, poručuju organizatori.