Milorad Dodik: “Orden Putinu nema veze sa Ukrajinom, uručiću ga i predsjednicima SAD, Njemačke”

“Orden Putinu nema nikakve veze sa Ukrajinom. Ruska federacija se pokazala kao najpošteniji garant Dejtonskog sporazuma”, kaže Milorad Dodik.

Ipak, namjerava da uprkos mnogim žestokim kritikama uruči lično Putinu orden.

Dodao je da će da u narednim godinama uručiti ordenje i predsjednicima SAD, Njemačke…

U kasarni Kozara Oružanih snaga BiH održan je Božićni prijem u organizaciji 3. Republika Srpska puka.

Jedan od običaja vojnika je i proslava Božića. Svaki vojnik ako ima vjeru, imaće i snagu da izdrži ono što je pred njim”, kaže pomoćnik ministra odbrane Mirko Okolić.

I vojni episkop poslao je poruku mira svima, pa i “onima koji ih ne vole”.

RS treći pješadijski puk baštini tradiciju Vojske RS, mi smo ovdje u ime institucija RS da tu tradiciju održimo”, rekao je premijer RS Radovan Višković.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zahvalila se pripadnicima 3. RS puka koji čuvaju tradiciju VRS koja je, kako kaže, “značila slobodu”.

Ponosan sam da su svi praznici prošli u miru. RS je ovih dana odavala počast svima koji su dali živote za nju. Ovo je republika mira, koja ne želi da se odrekne ni jednog svog obilježja”, istakao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je komentarisao i krivične prijave zbog 9.1. koje su predate Tužilaštvu BiH.

Lakše bi im bilo da se naviknu da je 9. januar datum koji ovaj narod obilježava. Narod je izašao na referendum i rekao šta misli. Februara 28. te iste 1992. godine donesen je prvi Ustav RS, to je osnova koja i danas postoji. Na njega je intervenisao i Visoki predstavnik”, ističe Dodik koji kaže da je RS potpisnica Dejtonskog sporazuma i bila je “faktor prije Dejtona”.

Odgovorio je na pitanje o naoružavanju policija u BiH te naglasio da se teritorija FBiH nije ni koristila za prevoz ljudi i opreme za pripreme Dana RS.

Ako oni misle da treba da opreme svoju policiju nek’ rade, ali nek’ se ne pozivaju na nas”, kaže Dodik, dodajući da je policija RS opremljena po zakonu, regularnim naoružanjem.

Potvrdio je da je SNSD predložio Sevlida Hurtića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.