Minimalac u RS 700 KM, odlukom niko nije zadovoljan: “Sad će da navale iz Njemačke da rade kod nas”

Najniža plata u Republici Srpskoj za ovu godinu iznosit će 700 KM što je za 50 maraka više u odnosu na minimalac koji poslodavci isplaćuju od maja prošle godine, odlučila je Vlada Republike Srpske na danas održanoj sjednici.

Sindikat nije zadovoljan iznosom. Kažu da je Vlada do sada izdvojila milijardu KM za poslodavce i njihovo bogaćenje.

Radnici su za svoj predan rad dobili ovo 50KM. Za jedan dan 2.30 KM”, kazala je Ranka Mišić.

Mišić kaže da će radnici znati odgovoriti na ovakvu odluku, ne precizirajući koji su daljnji koraci sindikata.

Poslodavci su predložili mjnimalac od 673 marke, Savez sindikata traži da to bude 800 maraka.

“Sad će da navale iz Njemačke da rade kod nas”

BUKA je zatražila komentar na iznos naniže plate od direktora Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Saše Aćića.

On je ponovio da smatra da najniža plata ne treba da bude nešto na osnovu čega će se definisati politika plata, ali i da razumije današnju odluku Vlade.

Razumijemo odluku Vlade Republike Srpske koja se vodila projekcijom rasta inflacije i planiranim povećanjem plata. Međutim, nama je potreban pravilnik o metodologiji utvrđivanja najniže plate, da radimo po tom dokumentu, kao što je slučaj u Federaciji BiH. Nadamo se da će Vlada u narednom periodu donijeti ovaj pravilnik”, kazao je Aćić.

Istakao je i da se nada da će se ubuduće o najnižoj platii raspravljati na osnovu makroekonomskih pokazatelja, a ne na osnovu političkih odluka, jer će svako, pa i ovo današnje povećanje minimalne plate, za određeni broj poslodavca biti veliki pritisak po pitanju daljeg poslovanja I ostvarivanja rezultata.

Podsjetimo poslodavci u Srpskoj su u prethodnom periodu predlagali da najniža plata bude 673 marake, a Savez sindikata RS je traži da to bude 800 maraka.

Vlada RS je danas presijekla i odlučila da minimalna plata bude 700 KM, a od maja prošle godine povećana je sa 590 na 650 maraka.