Narednih dana najavljene obilne padavine i olujno vrijeme u BiH, najavljeni udari vjetra do čak 150 km/h

U narednim danima u Bosni i Hercegovini se očekuje oblačno vrijeme s obilnim padavinama.

U nizinama se najavljuju obilne kišne padavine, dok se snijeg očekuje u višim predjelima, koji će biti propraćeni jakim udarima vjetra koji će u pojedinim dijelovima zemlje dostizati i čak 150 kilometar na sat.

Republički zavod RS izdao je obavještenje u kojem se od građana traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obilnih padavina Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Identične vremenske neprilike se najavljuju i u ostalim dijelovima naše zemlje. U nekim od njih nevrijeme će dodatno pogoršati snažan vjetar.

U Mostaru se očekuje vjetar jačine i do 100 kilometara na sat.

Šta kaže FHMZ?

Sutra će preovlavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine bit će na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne, javlja FHMZ.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5 °C, na jugu zemlje do 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10 °C, na jugu zemlje do 14 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno. Sredinom dana se očekuje kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 1 °C, a najviša dnevna oko 9 °C.

U utorak oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planina će padati snijeg. Obilnije padavine na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, lokalno je moguće i u centralnim područjima.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana povremeno se očekuju i olujni udari juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6 °C, na jugu zemlje do 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 °C, na jugu zemlje do 14 °C.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Češće padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8 °C, na jugu do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 °C.

U četvrtak oblačno vrijeme sa kišom, na planinama će padati snijeg. Jakog juga može biti još prije podne. U drugom dijelu dana se očekuje slabljenje vjetra.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7 °C, na jugu zemlje do 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10 °C, na jugu zemlje do 13 °C.