Foto: Naša stranka

Naša stranka podržava prijedloge Denisa Bećirovića za ambasadore

Naša stranka oglasila se i iznijela da u potpunosti podržava ustavno pravo i obavezu članova Predsjedništva BiH da predlažu ambasadore.

Kako su kazali, političke stranke ne trebaju direktno utjecati na taj proces.

Prijedlozi člana Predsjedništva Denisa Bećirovića koji su se pojavili u javnosti ukazuju da se dr. Bećirović rukovodio visokim i mjerljivim kriterijima, te da se radi o spoju karijernih diplomata i osoba s političkim iskustvom, po uzoru na dobre međunarodne demokratske prakse“, kazali su iz Naše stranke.

Sasvim logično, najviše im se svidio prijedlog Damira Arnauta.

Posebno podržavamo prijedlog Damira Arnauta. Arnaut je ambasadorsku funkciju već obnašao u Australiji, gdje je uspješno radio u interesu svih građana BiH.

Njegovo iskustvo uključuje advokatsku karijeru u Washingtonu, te značajno djelovanje u sudskim i skupštinskim klupama.

Uz diplomsko i postdiplomsko obrazovanje na prestižnom Berkeley Univerzitetu, Arnaut je sasvim sigurno kvalifikovan da na najbolji način zastupa građane, firme i institucije cijele BiH“, saopćeno je iz Naše stranke.

Podsjetimo, brojne reakcije stigle su na spisak od 14 imena ambasadora koji je objavljen u medijima, a koji je navodno prijedlog člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

U SDP-u kažu da to nije njihov spisak, u Narodu i pravdi da nije ispoštovan dogovor, dok Milorad Dodik poručuje da imena poput Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta ne može podržati.

Ovo su imena Bećirovićevih budućih ambasadora

Sarajevska sehara ranije je objavila prijedloge za ambasadore BiH koje je odabrao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Na listi je nekoliko dobro poznatih imena iz različitih branši.

Bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija preuzeće funkciju ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama.

Zvaničnik Naše stranke i dosadašnji državni parlamentarac Damir Arnaut preuzet će funkciju ambasadora BiH u Njemačkoj.

Funkciju ambasadora BiH u Vijeću Evrope u narednom periodu obavljat će zvaničnik Naroda i Pravde Haris Bašić, nekadašnji savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Novi ambasador u Kraljevini Belgiji bit će novinar i dugogodišnji dopisnik iz New Yorka Erol Avdović.

Dosadašnja uposlenica Ministarstva vanjskih poslova Amira Arifović preuzet će funkciju ambasadorice BiH u Italiji, dok će Anesa Kundurović, bivša ambasadorica BiH u Japanu, biti nova ambasadorica BiH u Danskoj.

Elma Kovačević-Bajtal, zaposlenica Vanjskotrgovinske komore BiH i supruga Esada Bajtala, analitičara bliskog sarajevskoj Trojci, obavljat će dužnost ambasadora BiH u Crnoj Gori.

Haris Hrle, bivši ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji i Saudijskoj Arabiji, ide na poziciju ambasadora BiH u Indiji.