Nedim Sladić: “Očekujte povratak jačeg snijega, minusi se vraćaju i to na duže staze”

Na Bjelašnici je napokon otvorena sezona skijanja, ali snijega još uvijek fali.

Mladi bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić najavio je povratak snijega na Bjelašnicu.

Od sutra (18.01.2023) prema kraju dana i navečer ponovo očekujemo povratak jačeg snijega. Ovog puta i minusi se vraćaju, ali na duže staze u odnosu na prošle situacije.

Snijega prognoziramo sasvim dovoljno da svi budu (relativno) zadovoljni, plus povoljni uslovi za proizvodnju artificijelnog. Neće to tek tako lagano propasti.

Pomjeramo se ipak sa crne tačke. Uživajte svi uskoro i uz želju da nadoknadite u drugom poluvremenu onaj prvi, izgubljeni dio zime“, napisao je Sladić.

Šta kaže FHMZ?

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg.

Jače padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Olujnih udara juga može biti još u jutarnjim satima. Tokom dana vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 15 stepeni.

Na snazi ostaje narandžasti meteoalarm.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje su obilne padavine i vjetar južnog smjera.

Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje je 16.01.2023. 12:00 sati do 19.01.2023. 12:00 sati.

Područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje: Padavine Hercegovina, zapad, jugozapad i lokalno centralni dijelovi Bosne. Vjetar širom zemlje.

Prognozirana akumulirana količina padavina na zapadu i jugozapadu Bosne 80-120 litara po metru kvadratnom.

Jug i zapad Hercegovine 100-150 l/m². Na sjeveru i istoku Hercegovine 150-250 l/m². Dijelovi centralne Bosne 70-120 l/m². Udari vjetra južnog smjera 50-75km/h.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija): Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće.

Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

Sutra, u četvrtak, pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6, na jugu zemlje do 9, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 12 stepeni.

U petak oblačno vrijeme sa susnježicom ili snijegom. Na jugu zemlje slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Temperatura zraka većinom između -1 i 3, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni.

U subotu pretežno oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na jugu zemlje kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu zemlje do 5, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 2, na jugu zemlje do 8 stepeni.