Nermin Nikšić: “Nemamo pravo ubiti šansu za bolje odnose u BiH, SNSD će morati prihvatiti realnost odlučivanja institucija”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentarisao je nedavna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, a govorio je i o potencijalnim izazovima odnosa Osmorke sa SNSD-om kada se radi o novoj vlasti na državnom nivou.

NES i Stranka za BiH su odlučile da ne podrže novo Vijeće ministara, a Nikšić je naveo kako to ni na koji način ne ugrožava parlamentarnu većinu.

Predstoje razgovori i o resorima. Vidjet ćemo šta su ambicije svakoga od nas. Doprinos koaliciji je veoma jasan. svako od nas treba da dobije ono što mu pripada. Naravno da smo spremni za neke ustupke manjim političkim partijama“, rekao je Nikšić.

Komentarišući nezadovoljstvo predloženim kadriranjem novog saziva Vijeća ministara navodi kako svako ima pravo na svoj stav, te da je sa nekim političkim partijama teško komunicirati.

Smatra i da su razlozi za kritike ambicije i apetiti pojedinaca, što je legitimna politička borba.

Potpuno je očito da u ovom trenutku imamo problem sa formiranjem Federalne vlade jer je SDA na karakterističan način sebi osigurala veću participaciju u Domu naroda.

Mi se sa njima ne možemo takmičiti na tom terenu. Naši razgovori se tiču programa i dogovaranja. Oni imaju puno konkretnije argumente kojim kupuju delegate“, istakao je Nikšić.

Dodao je i kako nije siguran da SDA i DF imaju prostora za blokade odluka nove vlasti.

Ja sam siguran da oni ljudi u BiH koji su se borili u proteklom ratu, nisu se borili za ovakvu državu. Ako je patriotizam da ostaju na vlasti oni koji su nas doveli u ovakvu poziciju, ja onda stvarno nisam patriota“, kazao je Nikšić.

Nikšić je istakao kako je vrijeme da se bosanskohercegovački političari prestanu baviti „patriotskim floskulama“.

Dodao je kako stranke okupljene oko Osmorke žele učiniti da se svi građani osjećaju kao državljani BiH.

Smatram da nemamo pravo da ubijemo šansu za bolje odnose u BiH, a u razgovoru sa Dodikom i Čovićem osjetio sam želju da je konačno vrijeme da počnemo razgovarati i dogovarati se.

Naravno, bezbroj je stvari oko kojih različito gledamo, ali imaju i stvari oko kojih mislimo isto, a zbog kojih može biti bolje građanima“, naglasio je Nikšić.

Navodi da je svjestan kako se gubi određeni broj glasova zato što se pokušava razgovarati s Dodikom i Čovićem.

Ja sam svoj patriotizam dokazivao kad je bilo vrijeme, kada je bio rat, kada je bila agresija. Ja nisam bio pripadnik Armije da bih gradio ovakvu zemlju“, istakao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je komentarisao i činjenicu kako je do smanjenje Osmorke na Šestorku na državnom nivou došlo nakon što je Narodna skupština RS usvojila neustavni Zakon o nepokretnoj imovini.

Jedini ispravan put je da vratite odlučivanje u institucije države BiH. Narodna skupština je po nama donijela jedan neustavan zakon. Već imamo presudu Ustavnog suda.

Mi smo tamo gdje možemo utjecati pokrenuli pitanje vitalnog interesa. Naravno da smo spremni pokrenuti pitanje i pred Ustavnim sudom BiH.

Sva naša priča kako mi eto kao to ne dopuštamo, galama, prozivanje, samo dolijeva ulje na vatru onima koji misle da j država neodrživa.

Naravno da i SNSD mora prihvatiti ono što je realnost, a to je odlučivanje u institucijama i kada donese odluku Ustavni sud“, poručio je Nikšić za televiziju Una.