NES i SBiH: “Pokret ‘Za nove generacije’ je za nas ravnopravan partner”

Iz Narodnog evropskog saveza i Stranke za BiH oglasili su se danas zajedničkim saopćenjem za javnost nakon što je Osmorka od danas “sedmorka” kako kažu u SDP-u, dan uoči sastanka ove grupacije, a nakon izbora delegata u državni Dom naroda.

Potredsjednik SDP-a Vojin Mijatović danas je rekao da pokret Za nove generacije više nije koalicioni partner SDP-a.

Oštre optužbe proteklih dana stižu i na račun NES-a i Stranke za BiH.

Podsjetimo da je većina na državnom nivou već sada tijesna bez NES-a, na federalnoj razini nemoguća bez ove i Stranke za BiH, dok Pokret za nove generacije nema svojih predstavnika.

Ne nalazimo ništa sporno u izboru delegata Zlatka Miletića i Džemala Smajića u Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH, te da je to na bilo koji način protivno državnim ili interesima koalicije.

Ne podržavamo jednostrane odluke te smatramo da je i nadalje pokret Za nove generacije ravnopravan partner u svim budućim razgovorima unutar ‘Osmorke’“, navodise u saopćenju.

Treba istaknuti i da je današnji potez SDP-a, barem onaj dio koji je Vojin Mijatović iznio medijima, javnost prepoznala kao nelogičnost.

Mnogi smatraju kako su se na pokretu “Za nove generacije” kola slomila, dok SDP iz straha ili potrebe nije isto učinio prema SBiH-u i NES-u.

Pa nemojte tako, ZNG ima nula zastupnika u Parlamentu FBiH. Možete ugroziti većinu“, glasi jedan od mnogih ironičnih komentara.