NK Čelik u svom gradu nema gdje trenirati, klub optužuje gradsku upravu

NK Čelik je na svojoj službenoj web stranici objavio kako nema gdje trenirati zbog brojnih problema finansijske prirode za koje okrivljuju gradsku upravu grada Zenica.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Kako je jučer (prije dva dana op.a.) i objavljeno u pojedinim medijima, Čelik je u Zenici ostao bez terena koji je neophodan za treniranje, pogotovo za vrijeme zimske pauze tokom koje se igrači spremaju za nastavak prvenstva u kojem Čelik ima najviše sportske ambicije, a to je osvajanje prvog mjesta i plasman u Prvu ligu FBiH.

Naime, kako je javnosti od ranije poznato, travnjak Bilinog polja se ne održava nekoliko mjeseci zbog nepotpisivanja ugovora između Grada Zenica i ALBA Zenica, te ga NK Čelik Zenica trenutno ne želi koristiti za treniranje kako bi izbjegao povećanje ionako velike štete načinjene nemarom Gradske uprave.

S druge strane, Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata je obavijestilo klub kako na A terenu Kamberovića polja nije moguće trenirati zbog reparacije travnjaka, dok B teren s dotrajalom plastičnom travom nije uslovan za treniranje zbog čestih povreda uslijed lošeg stanja terena.

Tako je Čelik, vjerovatno po prvi put u svojoj 77-godišnjoj historiji u svom gradu, u mjestu u kojem je osnovan i u mjestu u kojem je uveseljavao generacije zaljubljenika u crno-crvenu boju, ostao bez terena na kojem može trenirati.

Ova situacija je samo rezultat odnosa Gradske uprave prema NK Čelik Zenica i ignorisanja klupskih zahtjeva prema Gradu Zenica.

Naime, nepotpisivanjem ugovora s kompanijom zaduženom za održavanje travnjaka Bilino polje Gradska uprava je ugrozila ne samo teren, nesmetano treniranje i odigravanja domaćih utakmica NK Čelik Zenica, nego odigravanje i predstojećih utakmica naše reprezentacije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

S druge strane, kako bi izbjegli ovakve situacije i kako bi NK Čelik konačno imao vlastiti teren za treniranje, rukovodstvo kluba je prema Gradskoj upravi Grada Zenica i široj javnosti u više navrata iskazivalo interes za korištenjem i preuređenjem lokaliteta Plandilo (tzv. „Šljaka“) za svoje potrebe.

Isti interes Čelik navodi prilikom svih kvartalnih izvještaja o ispunjenju Sporazuma o međusobnoj saradnji s Gradom Zenica koje redovno šalje Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Grada Zenica.

Iako je klub predstavio idejno rješenje, iskazao nedvosmislenu želju za korištenjem i preuređenjem lokaliteta na kojem su stasale generacije Čelikovih igrača, Gradska uprava se oglušila, te i dalje ignoriše zahtjeve NK Čelik Zenica iako popularnu ‘Šljaku’ već godinama niko ne koristi.

Zbog svega navedenog, naš klub je ostao bez terena za treniranje u svome gradu, a alternativu je morao potražiti u drugim okolnim mjestima gdje je ponajviše zbog svoje veličine spremno i dočekan, tako da će, umjesto u svom gradu, Čelik dio priprema obaviti u Vitezu.

I ovu priliku rukovodstvo i menadžment kluba koriste da upute poziv Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Grada Zenica da:

– Bezrezervno pristupe realizaciji sporazumnih obaveza u smislu transfera sredstava naplaćenih od poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje,

– Hitno riješe pitanje potpisivanja ugovora s kompanijom zaduženom za održavanje travnjaka Bilinog polja,

– Donesu odluku o dodjeli na korištenje lokaliteta Plandilo NK Čelik Zenica i

– Prestanu sramotiti Zenicu u državi i regionu!”