Oglasio se organizator turnira na kojem su napadnuti Beograđani

Proteklog vikenda, u Sarajevu je održan 15. po redu #Šampion Junior Kup“, Internacionalni turnir za djecu u malom nogometu koji je okupio učesnike iz devet različitih zemalja.

Prema riječima organizatora “Šampion junior”, u turniru je učestvovalo više od 6.500 registrovanih gostiju.

No, nemile scene zasjenile su ovaj događaj. Djeca, učesnici iz Splita, skandirali su riječi mržnje, a napadnuti su Beograđani. Uhapšeno je 10 osoba, a ekipa iz Splita je sankcionisana.

Organizator ističe kako su “ponosni na organizaciju velikog turnira” te da “osuđuju izgrede neodgovornih pojedinaca”.

Ove godine imali smo preko 6500 registrovanih gostiju što je dovoljan pokazatelj kako se radi o najznačanijem turniru za djecu u regionu i jednom od najmasovnijih turnira ovog tipa u Evropi.

Kao organizatori jedne ovakve tradicionalne manifestacije, možemo prije svega istaći da smo ponosni na činjenicu da je zahvaljujući našem turniru glavni grad naše zemlje tokom vikenda posjetilo nekoliko hiljada učesnika.

Od sportskih radnika, djece i njihovih roditelja, svi su imali priliku uživati tokom vikenda u Sarajevu. O pozitivnom uticaju našeg turnira na turizam i privredu glavnog grada naše zemlje nećemo pisati.

Dovoljne su nam podrška i zahvalnost velikog broja ugostitelja, hotelijera, turističkih radnika ali i običnih ljudi. Želimo istaći da kao organizatori nismo aplicirali za dodjelu bilo kakvih grantova, nismo imali nikakvu finansijsku podršku lokalnih, gradskih ili kantonalnih vlasti, niti smo istu tražili, iako je sama organizacija ovog turnira od velikog značaja za turizam Kantona Sarajevo.

Potrudili smo se da sami provedemo u djelo ono što najbolje znamo raditi – druženje kroz sport i zabavu”, kaže se u saopćenju.

Navode kako “organizacija jednog ovako velikog turnira nje ni malo jednostavna i zahtjeva velika odricanja organizatora i svih uključenih kako bi sve proteklo u najboljem redu”.

Drago nam je što je na prvom mjestu pobijedio sport! Kao organizatori turnira još uvijek sumiramo utiske i pozitivne reakcije od većine učesnika koji su već sad najavili i potvrdili svoje učešće na ‘Šampion Junior Kupu’ i naredne godine.

Hiljade nasmijanih lica, stotine odigranih utakmica, odlična druženja, zabavni sadržaj i sklopljena nova prijateljstva, dovoljan su dokaz da smo kao organizatori uspjeli u svojoj namjeri – biti ujedinjeni kroz sport”, kazali su.

Osudili su napade huligana, te pojasnili šta se dešavalo.

Ovim putem ističemo žaljenje i razočarenje što su ove godine u javnosti u prvi plan istaknuti neodgovorni postupci grupe huligana i pojedinaca umjesto druženja i lijepe sportske priče koja je poslana iz Sarajeva i BiH.

Kao organizatori, nismo se željeli oglašavati tokom trajanja samog tunira, ali prema javnosti imamo obavezu pojasniti određena dešavanja.

Kako se moglo pročitati u medijima u BiH i regionu, na turniru je došlo do incidenta kada su djeca, odnosno učesnici jedne od ekipa uvredljivo skandirali ‘Ubij Srbina’ nakon čega su napadnuti predstavnici F.K. Zvezdara iz Beograda.

Prije svega želimo istaći da se radi o dva potpuno odvojena događaja. Na jednoj od utakmica između škole fudbala iz Splita i škole fudbala iz Srbije, došlo je do uvredljivog skandiranja od strane dječaka koji su bili na klupi splitskog kluba.

Kao organizator ovim osuđujemo takve vrste skandiranja kojima ni na koji način nije mjesto na sportskim ili bilo kojim događajima i želimo vjerovati da su ti dječaci naučili lekciju te da slične ispade neće ponavljati u budućnosti.

Također, želimo istaći i pohvaliti ekspresnu reakciju trenera i osoblja ekipe iz Splita koje je brzo zaustavilo takva skandiranja te sa riječima osude uticalo na polaznike svoje škole fudbala.

Upravo iz tog razloga ne želimo isticati o kojoj se školi fudbala radi, jer smo iz Splita imali nekoliko različitih klubova, a brza i profesionalna reakcija trenera je razlog zbog čega ne želimo etiketirati kompletan klub”, naveli su organizatori.

Za događaj u kome su fizički napadnuti pojedini roditelji i predstavnici F.K. Zvezdara iz Beograda od nekoliko huligana koji su upali u hotel, kazali su da izražavaju posebne osude, ali i zahvalnost MUP-u KS na brzoj i profesionalnoj reakciji.

Drago nam je da su pripadnici MUP-a u kratkom vremenu identificirali napadače i lišili ih slobode. Iskreno se nadamo i vjerujemo da će pravosudne institucije ozbiljno pristupiti ovom slučaju i kazniti izgrednike nemilih događaja.

Prema saznanjima do kojih smo kao organizatori došli, određena grupa huligana pokušala je otuđiti zastavu F.K. Zvezdara koja je bila istaknuta u dvorani gdje su nastupali dječaci iz pomenute škole fudbala pa je ista bila lako uočljiva velikom broju učesnika ali i ostalih gledalaca u dvorani.

Kako je u posljednje vrijeme na tribinama među navijačima popularno paljenje oduzetih transparenata i zastava koje se u navijačkom svijetu smatraju kao osvojen trofej i poniženje prema suparničkim navijačkim skupinama, tako je grupa huligana pomislila da se radi o zastavi F.K. Crvena Zvezda.

Naime, zastava FK Zvezdara ih je zbog sličnog naziva kluba, boja ali i ćiriličnog pisma očito podsjetila na zastave beogradskog kluba sa Marakane. Naravno, to ni u kom slučaju nije niti opravdanje niti razlog za bilo kakav huliganski ekces, pogotovo ne na dječijem turniru.

Kada je grupa huligana pokušala otuđiti navedenu zastavu, grupa roditelja je hrabro stala u njenu odbranu ne dozvolivši huliganima da istu odnesu nakon čega je došlo do međusobnog koškanja i napada na roditelje djece iz F.K. Zvezdara.

Također, ovim putem demantujemo da je došlo i do upotrebe suzavca kako je navedeno u određenim medijima. Prilikom međusobnog naguravanja, jedan od roditelja je u samoodbrani upotrijebio peper sprej za samoodbranu”, kazao je organizator.

Zahvalili su se na “bezrezervnoj podršci koju su dobili kao organizator, ali i svi učesnici turnira od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je nakon nemilog incidenta stigla u hotel i razgovarala sa napadnutim roditeljima iz Beograda te ministru kulture i sporta u Kantonu Sarajeva, Samiru Avdiću kao i ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici koji su došli na turnir i izrazili riječi podrške”.

Ovim putem najoštrije osuđujemo politiziranje kompletnog slučaja. Nemili događaj koji je pokušao baciti ljagu na cijeli turnir, određene političke opcije i struje su nažalost pokušale iskoristiti u svoju korist i na osnovu toga prikupiti jeftine političke poene ali i unijeti dozu nesigurnosti stvarajući osjećaje panike i straha.

I dok se jedni zgražaju količinom podrške koja je pružena napadnutim roditeljima, drugi pokušavaju nametnuti priču da Sarajevo nije sigurno za pripadnike određenog naroda.

Ovakvim pričama i zlonamjernim insinuacijama ovdje nikako ne smije biti mjesta, tim prije jer smo zajedno sa preko 6.500 učesnika poslali univerzalnu poruku ljubavi i zajedništva koju zajedno šaljemo već dugih 15 godina, zajedno sa učesnicima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i brojnih drugih zemalja.

Možemo reći kako smo ponosni na različitosti koje nas spajaju, na desetine različitih nacija svih učesnika koji su sklopili nova prijateljstva. Sarajevo i Bosna i Hercegovina uvijek su bili otvoren i prijateljski grad za svakoga istih namjera.

Kao organizator, možemo obećati da ćemo i narednih godina iz Sarajeva slati zajedničku poruku ljubavi, međusobnog razmijevanja, fer pleja i druženja kroz sport”, poručuju organizatori.

Šta piše srbijanska štampa o napadu na Beograđane u Sarajevu

Incident koji se u subotu dogodio na Ilidži kada je napadnuta grupa Beograđana glavna tema je i regionalnih medija.

Fizički napad je maksimalno osuđen, a policija je u rekordnom roku privela desetak osoba koji se dovode u vezu sa ovim napadom.

O napadu su izvijestili i srbijanski mediji.

List “Danas” je objavio vijest s naslovom “Ko je djecu naučio da viču ‘ubij Srbina’, što i jeste pravo pitanje koje se treba postaviti.

Ostali mediji objavljivali su naslove “Fašisti love Srbe, a Evropa ćuti i gleda”, “Horor, napad u Sarajevu posljedica antisrpske kampanje”, “Linčovali srpsku djecu”, “Uz povike ‘ubij Srbina’ na Ilidži noževima napali Beograđane”, “Napad na Srbe gdje god da žive”, prenosi Avaz.

Ovo su imena svih uhapšenih zbog napada na Beograđane na Ilidži

U Tužilaštvo KS je predato deset osoba osumnjičenih za napad na Beograđane na Ilidži.

Iz izvora bliskih Tužilaštvu KS mediji saznaju uhapšeni su: Baltić Eldar, Tahirović Aldin, Demir Haris, Hodžić Ensar, Omeragić Belmin, Hadžić Armin, Bešić Eldar, Hasanović Benjamin, Podrug Mersid i Kukić Sedin.

Podsjetimo, osim četiri osobe koje su uhapšene jučer, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, nastavljajući aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela “Nasilničko ponašanje”, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, identifikovali su, pronašli i uhapsili danas još šest osoba.

Oni su osumnjičeni za navedeno krivično djelo i trenutno se nalaze na kriminalističkoj obradi u mjesno nadležnoj PU Ilidža.

U zakonom propisanom osobe koje su uhapšene će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, ranije je MUP KS objavio da su identifikovane, pronađene i lišene slobode četiri osobe osumnjičene za krivično djelo “Nasilničko ponašanje”.

Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo policijski službenici Uprave policije nastavljaju dalji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za jučerašnji događaj u kojem je jedna osobga lakše povrijeđena ispred hotela na Ilidži, tokom održavanja internacionalnog turnira za dječake u malom nogometu.

Podsjetimo, na Ilidži je sinoć napadnuta grupa građana iz Beograda a jedan od njih je povrijeđen nožem.

Sve se odigralo na jednom međunarodnom nogomentom turniru za djecu u hotelu Hills. Svjedoci napada kazali su da su ih napali maskirani huligani sa navijačkim obilježjima, prskali su ih suzavcem i pokušali da im otmu zastavu kluba.

Senad Hadžifejzović nakon incidenta na Ilidži: “Ko je klince naučio da viču ‘Ubij, Srbina’?”

Senad Hadžifejzović ugledni bh. novinar i osnivač “FACE TV” govorio je za Danas povodom napada na Beograđane čija su djeca u Sarajevu učestvovala na fudbalskom turniru.

Kazao je da je ovaj slučaj plod matrice iz koje dolaze i drugi slični slučajevi – pucanje na dječaka i mladića srpske nacionalnosti na Kosovu, uriniranje po Dašnica džamiji u Bijeljini, presjecanje kablova u Sabornoj crkvi u Mostaru.

Hadžifejzović postavlja dva pitanja, iz kojih se, kaže, može dobiti više odgovora.

Postavljam dva pitanja a iz njih možete dobiti više odgovora. Prvo, ko je taj koji je desetogodišnje dečake iz Splita naučio, nagovorio da u sred Sarajeva vrište ‘ubij Srbina’?

Drugo, ko je taj koji je dvadesetsedmogodišnje konje nagovorio, poslao da napadnu roditelje malih sportista?“, pita se Hadžifejzović.

Hadžifejzović je dao i odgovore.

Vjerovatni, tačni odgovori: I klince i konje je upotrijebila politika. Dodik je bijednom paradom molio Boga da krene napad i anarhija, a Izetbegović, koji gubi vlast, čak na papiru, u saopćenju i napiše da će doći anarhija ako on ode s vlasti“, ukazuje Hadžifejzović.

On smatra da ovaj slučaj ne treba gledati odvojeno od ostalih sličnih incidenata – pucanje na dječaka i mladića srpske nacionalnosti na Kosovu, uriniranje po Dašnica džamiji u Bijeljini, presjecanje kablova u Sabornoj crkvi u Mostaru.

I ona kretenčuga koja je urinirala po džamiji u Bijeljini je iz iste priče, matrice. I ono presijecanje kablova srpskoj crkvi u Mostaru, pa oni pucnji na srpskog dječaka i momka na Kosovu, sve to nije slučajno i nijedno ne smijemo posmatrati odvojeno, sve je to već viđen koncept: Hajmo urinirati po svetinjama, idemo trovati djecu, malo pucati po klincima, malo bockati noževima, malo sjeći kablove…

Ko to radi? Oni koji su baš tim metodama i došli na vlast. Oni su spremni da ostanu na vlasti preko naše djece. Nisu to njihova djeca, njihova džamija, njihova crkva. Ni struja nije njihova“, poručuje Hadžifejzović.

Djeca iz Splita koja su skandirala “ubij Srbina” izbačena s turnira na Ilidži

Međunarodni turnir u Sarajevu za djecu, na kojem se sinoć dogodio teški incident u kojem je jedan od roditelja iz Srbije povrijeđen nožem, jutros je nastavljen.

Ovu informaciju medijima je potvrdio organizator turnira, Almir Prguda.

Turnir smo nastavili, sve ide kako treba. Važno je naglasiti da je na turniru ostala i ekipa čiji je član napadnut u hotelu na Ilidži. Večeras ćemo ga provesti kraju i dobiti pobjednike“, kazao je Prguda.

Istakao je i da su odvojeni slučajevi djece koja su sramotno skandirali “ubij Srbina” i napad na roditelja.

Dodao je i da je ekipa iz Splita čija su djeca skandirala sankcionisana i izbačena s turnira.

Da još dodam da su incident mališana iz Splita koji su na utakmici skandirali ‘Ubij Srbina’ i napad na člana delegacije ekipe Zvezdare iz Beograda, odvojeni slučajevi i da nemaju jedan veze s drugim.

Dječaci iz Splita su na utakmici skandirali ‘Ubij Srbina’ mi smo tu ekipu diskvalifikovali sa turnira. Trener ekipe iz Splita se izvinjavao, ali nismo htjeli da prihvatimo njihovo izvinjenje. Mi te stvari radimo 15 godina i odmah smo iz izbacili sa turnira“, dodao je Prguda.

Iskoristio je priliku i da se zahvali gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić koja je sinoć odmah posjetila goste i Srbije.

Ministarstvo sporta Republike Srpske reagovalo na napad na Beograđane na Ilidži

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske najoštrije osuđuje vrijeđanje a potom i napad na mlade fudbalere i njihove roditelje na fudbalskom turniru za djecu u Sarajevu, saopćeno je danas iz ovog Ministarstva.

Istakli su da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo za sportski događaj koji treba da promoviše nova prijateljstva.

Skandiranje ‘Ubij Srbina’ neprihvatljivo je za bilo koji skup, pogotovo za sportski događaj na kojem djeca treba da stvaraju nova prijateljstva, uče šta je fer plej i sportski duh, a ne da siju mržnju i skandiraju kao u najgora ratna vremena.

Ta djeca ne pamte ratna vremena i odgovornost je na odraslima da djecu uče toleranciji, razumijevanju, empatiji a ne mržnji i rješavanju životnih situacija fizičkim obračunima.

Organizator ovog događaja bio je dužan da u korijenu sasiječe svaki pokušaj vrijeđanja i mlade sportiste drži u okvirima sportskog ponašanja. Huliganima nije mjesto na sportskim terenima i izuzetno je važno da institucije BiH o tome počnu voditi računa i kada su u pitanju sportisti srpske nacionalnosti”, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo se ovako priključilo brojnim reakcijama koje su uslijedile nakon napada na Beograđane.

Vojin Mijatović: “Sve je ovo posljedica ‘patriotske’ politike političara Srbije i BiH, ratnih pokliča, zastava i ličnih interesa”

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović reagovao je na svome Facebook profilu povodom incidenta koji se dogodio sinoć na Ilidži u Sarajevu na međunarodnom dječijem turniru.

Između ostalog, istaknuo je da je ovo sve posljedica “patriotske” politike političara iz BiH i Srbije.

Bez dileme osuđujem sve ono što se dogodilo večeras (sinoć op.a.) u Sarajevu gde su maskirani huligani napali roditelje dece iz Srbije koja učestvuju na sportskom događaju.

Siguran sam da će nadležne bezbednosne institucije BiH učiniti sve da se počinioci pronađu i kazne”, rekao je Mijatović.

Izrazio je žaljenje jer se ovo sve događa na dječijem sportskom turniru.

Pozivam ‘velike’ političke patriote iz Bosne i Hercegovine i Srbije ako imaju obraza da se ne oglašavaju, jer ovo je posljedica vaše ‘patriotske’ politike više od dve decenije. Ovo sve je posljedica vaših nacionalnih interesa, vaših ratnih pokliča i zastava, posljedica vaših ličnih interesa koje krijete iza nacionalizma i fašizma.

Nisu kriva djeca, nego vaše bolesne politike i roditelji koji glasaju za vas. Ćutite večeras ako malo obraza imate, a neka institucije rade svoj posao i rasvijetle ovaj događaj”, napisao je Mijatović.

Predstavnik Zvezdare otkrio ko su napadači na Ilidži i koji je povod napada

U sarajevskom naselju Ilidža, gdje se održava regionalni dečji turnir u fudbalu Šampion junior kup, danas je došlo do napada na Beograđane u hotelu “Hils” u kojem su smješteni.

Napadnuti su roditelji dječaka iz FK Zvezdara, a jedan od predstavnika kluba čiji su inicijali M.M. za N1 je ispričao detalje ovog događaja.

Ono što želim da naglasim da su dva incidenta koja su se dogodila, onaj gdje se skandira ‘Ubij Srbina’ i ovaj koji se nama dogodio apsolutno nepovezana. Prvi incident se dogodio na utakmici drugog tima, skandirala su djeca iz Splita, a moram da naglasim kako je trener te ekipe odmah reagovao i sam je bio zaprepešten time što čuje.

Onaj koji se desio nama, dakle nema veze sa tom utakmicom. Drugi incident se desio kasnije. Na svakoj utakmici mi iznosimo našu zastavu, na njoj piše Zvezdara i na njoj je cvijet. Nema nikakvih obilježja, provokatorskih elemenata. Mada mi nije jasno kako zastava da bude provokatorska”, priiča M.M.

Sagovornik zatim iznosi zanimljivu činjenicu o samom turniru u kojoj bi se mogao i pronaći razlog nemilih scena i napada huligana.

Na ovom turniru u Sarajevu gdje ima 400 ekipa, dobro ste me čuli, 400 ekipa iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i BiH nema nijedna jedina ekipa iz Sarajeva. Ovaj turnir je jedna čista komercijala, putujemo po turnirima po cijeloj Evropi i ovako lošu organizaciju nisam vidio. Ovakav vid jefitnog marketinga.

To možda dolazi i sa te strane, neko je možda želio da naudi organizatori i da kaže eto ti sad kad ne želiš ekipe iz Sarajeva. To uopšte ne mora da bude ni u čijoj režiji, dovoljono da se skupi 15 huligančića”, priča sagovornik N1 televizije.

O samom incidentu naš sagovornik govori:

Htjeli su da nam otmu zastavu. Nisu uspjeli, isprovocirali su roditelje da izađu napolje i onda su počeli da iskaču ljudi sa maskama, bakljama i noževima. Imali su obilježja Sarajeva. To ne može da bude slučajno.

Noževi, baklje, maske dakle oni su namjerno i organizovano tu došli. E sad u kojoj mjeri ne znamo. Da li su htjeli da to baš budu Srbi, to ne želim da potenciram, ali neko je znao da smo Srbi.”

M. M. se još jednom osvrće i na organizatore turnira.

Možete li zamsiliti da u hotelu gdje boravi toliki broj ljudi nije bilo policijskog obezbjeđenja, 400 ekipa tu boravi”, dodaje M. M.

Na utakmicama nema policijskog obezbjeđenja, dozvoljeno je da roditelji piju i ulaze sa alkoholom na dječije utakmice, možete li to zamisliti.

Dovoljna je jedna iskra da se desi incident, a policije nema. Turnir nema za cilj promociju sporta, sportskog ponašanja, ciljevi su čisto komercijalni”, dodaje.

O učešću na turniru i odustajanju i povlačenju nema govora kaže on.

Nećemo odustati, nećemo se povući ne želimo da takav incident ima takav epilog. Kako ćemo biti kažnjeni, to je do organizatora. Mi nismo bili ničije topovsko meso, mi smo svoju zastavu odbranili.

Nećemo se povući mada ima nezadovoljnih roditelja. Možete li zamsiliti kao je jednom djetetu izbodenog oca?

Za kraj, M. M. se zahvaljuje mnogim ljudima koji su ga pozvali i dali podršku.

Zvali su ljudi iz Sarajeva, iz Novog Pazara, iz drugih dijelova BiH i Srbije. Sutra ćemo igrati, pozivam vas da budete naši gosti, mi nismo došli ovdje da ratujemo, zajedno tim huliganima trebamo začepiti usta.

Hvala mnogim ljudima koji su nas danas podržali, naročito rukovosdtvu ŠK Bambinosi iz Sarajeva. Ljubav i sport treba da pobijede”, zaklučio je sagovornik.

Izjave očevidaca napada na Ilidži: “Priredili su nam pakao, kazali su ‘samo smo vas Srbe čekali’”

Nakon incidenta koji se večeras desio ispred hotela Hills, u kojem je jedan od roditelja djece iz Srbije uboden nožem, dvoje roditelja iz Beograda koji su doveli svoju djecu na međunarodni fudbalski turnir dali su izjave medijima.

Anton Miladinović iz Batajnice, iz škole fudbala “El maestro”, kazao je da je u hotel upalo 10-15 momaka sa fantomkama.

Isprskali su roditelje biber sprejom, suzavcem i izboli su nožem momka jednog sa Zvezdare. Priredili su nam pakao.

Nije prijatno, u jednom momentu zavladala je panika u hotelu dok nisu specijalci došli i smirili roditelje. Inače smo na ivici bili da se pokupimo i vratimo za Srbiju. Imamo utakmicu van ovog hotela i imamo problem”, kazao je za N1.

Roditelji se žale da nisu imali policijsku pratnju i da na uktamice idu svojjim prevozom.

Ovdje imam obezbjeđenje od desetak momaka, koji su stvarno prijatni. Kada je došla policija ja sam im uputio par pitanja i meni je policajac jedan uputio provokaciju. Unio mi se u lice i rekao ‘šta se*eš’.

Nisam očekivao da policija ovdje tako reaguje. Drugi njegov kolega prišao je i zagrlio me, tu su bila moja djeca, pomazio ih je i rekao ‘druže smiri se, zaštitićemo vas, tu smo‘”, ispričao je Ljubomir Vukadinović.

Navodi da je ovaj turnir prošao super.

Sada da petnaestak ljudi pokvari ovu manifestaciju je katastrofa“.

Kazali su i šta su im ti momci koji su napali rekli.

Rekli su ‘samo smo vas Srbe čekali’. Šta god to značilo, ružno je za ovakav grad. Djeca su plakala po sobama, jedva smo ih smirili. Treba da igraju utakmice. Mi smo zbog njih ovdje, nismo došli da pravimo incidente“, kazao je roditelj.

Milorad Dodik osudio napad na Ilidži: “Do ovakvih incidenata ne bi trebalo da dolazi”

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izrazio je žaljenje zbog incidenta koji se dogodio u Sarajevu kada su napadnuti roditelji i djeca iz Srbije koja su učestvovala na međunarodnom turniru.

Pozvao je nadležne da što prije pronađu počinioce.

Smatram da do ovakvih incidenata ne bi trebalo da dolazi, pogotovo ne na dječjim sportskim manifestacijama.

Pozivam nadležne da što prije pronađu počinioce i najoštrije ih kazne. Ovakav i svaki drugi vid nasilja ne smije i neće biti tolerisan”, napisao je Dodik na Twitteru.

Gradonačelnica Sarajeva osudila napad: “Svi naši gosti su dobrodošli”

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, osudila je napad na goste iz Beograda na Ilidži.

U objavi na Facebooku, napisala je da se urpavo nalazi sa gostima koji su napadnuti.

Osuđujem nasilje i sigurna sam da će napadači odgovarati za učinjeno. Sarajevo je otvoren grad. Uvijek protiv nepravde i nasilja, bez obzira odakle dolazi.

Zaštitnik čovjeka, života i slobode. I večeras dižemo glas protiv nasilja u odbrani čovjeka i ljudskih vrijednosti. Svi naši gosti su dobrodošli. Tako je uvijek bilo i uvijek će biti”, napisala je Karić.

Podsjetimo, na području općine Ilidža danas je došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Ovo su potvrdili iz MUP-a KS.

U 17:30 sati na području općine Ilidža policija MUP-a KS obaviještena je da je došlo do narušavanja javnog reda i mira na području Ilidže“, kazali su iz Operativnog centra MUP-a KS.

Tom prilikom je jedna osoba povrijeđena oštrim predmetom.

Ta osoba je prevezena na ukazivanje ljekarske pomoći i nije životno ugrožena.

Policijski službenici Uprave MUP-a KS poduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju okolnosti vezano za ovaj događaj“, rekli su nam iz MUP-a KS.

Međutim, pojavio se snimak neposredno prije nemilih događaja.

Dječica sramotno skandiraju “ubij Srbija” dok roditelji negoduju zbog toga sa tribina.

Bitno je naglasiti da dječica sama u ovom uzrastu ovakve stvari ne mogu da znaju, već da potiču iz domova.

Sarajevska sehara kao kolektiv osuđuje svaki govor mržnje i sve provokacije bez obzira s koje strane dolaze.

Prema riječima očevidaca jedan od roditelja je imao zastavu, a onda je ušla grupa sa fantomkama i suzavcem i htjela oteti zastavu, a nakon što su oni napustili hotel ta grupa je krenula za njima.

Tada je izboden jedan od roditelja djece koja su igrala na turniru.

Edin Forto: “Očekujem skoro privođenje napadača, Sarajevo je otvoren grad, tako će i ostati”

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto oglasio se povodom napada na posjetioce dječjeg fudbalskog turnira na Ilidži.

Poručio je da je u kontaktu s ministrom unutrašnjih poslova Admirom Akticom i policijskim komesarom Nusretom Selimovićem, te je naveo da očekuje skoro privođenje odgovornih.

“Očekujem skoro privođenje napadača na goste iz Beograda. Sarajevo je otvoren grad. Tako će i ostati”, poručio je premijer Forto.

Kako pišu mediji iz Srbije sve se dogodilo na međunarodnom dječijem turniru na Ilidži.

Navodno su lokalni huligani su suzavcima, bakljama i noževima napali roditelje maloljetnih dječaka iz Srbije ispred hotela Hills.

Prema riječima organizatora Almira Prgude, došlo je do tuče između roditelja u trenutku kada su dva tima iz Srbije igrala na turniru, ali ne spominje huligane.

Prguda kaže da se turnir nastavlja i da na njemu učestvuje 40 timova.