RTL razgovarao sa prijateljima Mirnese S.: Gdje se krije pljačkašica iz BiH?

Usred bijela dana, Mirnesa S. ukrala je milion eura usred Štutgarta.

Policija je traži već mjesecima, a neposredno prije Božića je čak i javno tražena – ali do danas od 42-godišnjakinje nema ni traga.

Zašto je Mirnesa S. iz dana u dan postajala lopov? A gdje je ona danas? RTL se raspitivao u krugu svojih poznanika.

Dok nije pobjegla, Mirnesa S. je živjela u jednosobnom stanu u četvrti Bad Cannstatt u Stuttgartu. Plavuša je ponekad radila više poslova istovremeno.

Njeni prijatelji reporterki RTL-a Romy Schiemann kazali su da je navodna kradljivica miliona voljela luksuz – ali da ga nije mogla sebi priuštiti.

Za brendirane proizvode poput Rolexa, koje je voljela da pokazuje na fotografijama na internetu, kažu da su bili krivotvoreni.

Svi prijatelji su bili šokirani kada su saznali za krađu”, kazali su RTL-u Mirnesini poznanici.

Čovjek koji je vrlo dobro poznavao Mirnesu S. je Ismail Gürsoy koji je sedam godina tetovirao u studiju za tetoviranje Art 4 Soul Ink u Stuttgartu.

Ako je neko spreman da to uradi, onda je to Miki. Jer ona je luda”, kazao je.

Već sam mogao zamisliti da bi je u poslu gdje ima posla s novcem svrbili prsti”, smatra 43-godišnjak.

Sviđalo joj se sve što ima veze s luksuzom. Mislim da je htjela sebi priuštiti da više ne mora raditi. I mislim da to sada ima”, kazao je.

Bivša kolega koji je radio sa Mirnesom: “Mislim da je imala pomoć.”

Ivan Angelov, bivši radni kolega Mirnese S. kazao je: “Bio sam šokiran. Ali u isto vrijeme nisam bio toliko iznenađen, rekla mi je da jednostavno ne želi više da radi, želi da se odmara i uživa.”

Gdje je danas Mirnesa S.? Za sada nema traga koji vodi do nje. Mnogi njeni prijatelji vjeruju da je možda pobjegla u Bosnu i Hercegovinu, piše RTL.

Policija je do sada primila oko 150 dojava, rekla je glasnogovornica policije Ilona Bonn na zahtjev RTL-a. Policija također vjeruje da je Mirnesa S. sada na Balkanu.

Interpol potražuje Mirnesu S., i policija u BiH traga za njom

Mediji nezvanično saznaju da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine u dva navrata tražila informacije od policijskih agencija u BiH o Mirnesi Bešlić.

To znači da je Interpol potražuje.

S obzirom na to da je riječ o državljanki Njemačke nad njom bi bile obavezne provjere i na ulazu i na izlazu iz BiH.

Svi policijski službenici na graničnim prijelazima imaju direktan pristup Interpolovim bazama.

Mirnesa Bešlić je državljanka Njemačke i prema nezvaničnim informacijama nije evidentiran njen ulazak niti izlazak iz BiH u periodu od krađe.

Podsjećamo, usred bijela dana, Mirnesa S. ukrala je milion eura usred Štutgarta.

Policija je traži već mjesecima, a neposredno prije Božića je čak i javno tražena – ali do danas od 42-godišnjakinje nema ni traga.

Prijatelj Mirnese S. objavio snimke s njom, jedan je sa svadbe u Sarajevu od prije nekoliko mjeseci

Mirnesa S. najtraženija je žena u Njemačkoj, ali zasigurno i u našem regionu posljednjih dana.

Redovno ispunjava naslovne strane medija, a sve zbog “pljačke stoljeća” kada je ukrala više od milion eura od kompanije u Štutgartu.

U međuvremenu, Mirnesin prijatelj Muhamed Mujo Omanovć objavio je nekoliko video snimaka na kojima je Mirnesa, izazivajući pravu pometnju na društvenim mrežama, sugerišući gdje bi se mogla sakriti.

Naime, on je 25. i 26. decembra objavio video klipove, koji izgledaju kao starijeg datuma, a na kojima ona pjeva.

Kako Sarajevska sehara saznaje, jedan od tih klipova i nije tako starog datuma, već sa svadbe koja se prije nekoliko mjeseci održavala u sarajevskom hotelu Hills na Ilidži.

@muhamedmujoomanovic♬ Originalton – Muhamed-Mujo Omanovi

Mirnesa S. upravo na klipu izgleda upravo onako kako su je gosti svadbe i opisali u razgovoru s našim novinarima. Najupečatljiviji je narandžasti ruž i lak za nokte.

Jedan video je datiran na 23.9.2021. godine. Zatim je objavio i video iz aviona, koji navodno slijeće u Sarajevo, uz post: “Sarajevo, eto tebi tvoga”.

Ispod njegovih postova nalazi se ogroman broj komentara, poput: “Interpole, gdje si sada?” i “Prijaviću te policiji!”.

@muhamedmujoomanovic♬ Originalton – Muhamed-Mujo Omanovi

Kako dalje Sarajevska sehara saznaje Mirnesin prijatelj, izvjesni Mujo, taksista je koji je također neko vrijeme radio u Njemačkoj.

Zbog prisnosti čini se da bi on upravo mogao biti osoba od interesa istražnim organima i vodilja gdje da traže Mirnesu.

@muhamedmujoomanovic♬ original sound – Muhamed-Mujo Omanovi

Zanimljivo je i da njegov profil obiluje i brojnim snimcima vožnje automobila njegovog sina koji ima svega 13 godina i to po Sarajevu, dok je vidljivost zbog magle minimalna – pa bi i naša policija mogla da ima pune ruke posla…

@muhamedmujoomanovic♬ Originalton – Muhamed-Mujo Omanovi

Mirnesa S. imala pomagače, pljačku navodno planirala 250 metara od policije

“Pljačku stoljeća” Mirnesa S. nije izvela sama, najvjerovatnije je u cijeloj akciji učestvovalo između četiri i šest osoba, prenosi njemački Bild ocjenu eksperta iz ove oblasti.

Dalje se navodi da je Mirnesa, iako samo operater u kompaniji, često pomagala kolegama pri pakovanju novca u kese, a sve na osnovu povjerenja koje su kolege imale u nju.

Previše povjerenja ponekad može da napravi probleme. Prebrojavanje novca i pakovanje je jako osjetljiva stvar. Novac u kešu je na stolu. Ukoliko sačekate pravi trenutak, lako možete da ga ukradete”, rekao je Ervin Piken direktor kompanije koja se takođe bavi transportom novca, prenose Nezavisne.

I portparol policije je takođe saglasan s činjenicom da je Mirnesa najvjerovatnije imala pomagače i da je u toku provjera ko bi to mogao da bude.

Skoro je nemoguće da je sama ukrala milion eura”, rekao je on.

U svakom slučaju, i policija je uvjerena da je Mirnesa S. napustila Njemačku i da se krije u inostranstvu. Navodno, postoji već nekoliko tragova koje policija istražuje.

Također, iz ovog njemačkog medija su ranije potražili i njen stan u Štutgartu, pa su otkrili da se nalazio na trećem spratu u neupadljivoj stambenoj zgradi u Kanštatu.

Odatle je samo 250 metara do glavnog ulaza Državnog ureda kriminalističke policije.

Sada je njen stan prazan, a policija je promijenila bravu.

Kako su prenijeli, na vratima njenog stana visi rukom ispisana poruka glavne inspektorke: “Vaš profilni cilindar je zamijenjen! Pravi ključevi su kod policije”.

Bild saznaje da se Mirnesa u ovaj stan uselila u ljeto 2021. godine, a njena komšinica je novinarima rekla da joj se predstavila kao direktorka ekspoziture i da radi od podneva do večeri.

Podsjetimo, ona je iz prostorija kompanije 14. oktobra, oko 15.10 sati ukrala više od milion eura. Imala je pristup novcu kao zaposlena u kompaniji.

Krađa je uočena istog dana, a policija je započela istragu. U svom saopštenju nisu pojasnili na koji način je ona iz kompanije iznijela toliki novac.

Ponuđena je i nagrada za pomoć koja bi dovela do hapšenja 42-godišnjakinje.

Nagrada je 37.500 eura i osigurana je privatno. Mole se svi koji nešto znaju o 42-godišnjoj osumnjičenoj da se jave kriminalističkoj policiji”, saopštila je policija u Stutgartu.