Senat UNSA dao rok od 30 dana Sebiji Izetbegović

Senat Univerziteta u Sarajevu zaključio je na današnjoj vanrednoj sjednici da ad hoc komisija (koju je inicirao Univerzitet zaključkom iz novembra prošle godine) Medicinskog fakulteta u Sarajevu u vezi sa diplomom Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a, nije u cjelosti ispunila obaveze koje su utvrđene zaključkom tog senata.

Na današnjoj sjednici donesen je zaključak da će još jedna komisija, koju će formirati Univerzitet, provjeriti diplomu o završenom postdiplomskom studiju Sebije Izetbegović.

Cijeneći značaj i društvenu ulogu Univerziteta u Sarajevu, a s ciljem zaštite integriteta Univerziteta i imaoca diploma Univerziteta koji imaju izbor u naučno-nastavna zvanja na Univerzitetu u Sarajevu, zadužuje se dr. Sebija Izetbegović, redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu – Medicinskog fakulteta da u roku od 30 dana Senatu Univerziteta u Sarajevu dostavi određenu dokumentaciju.

– Pisano izjašnjenje na okolnosti provjera vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu

– Medicinskom fakultetu, diplomu o završenom postdiplomskom studiju na Univerzitetu u Sarajevu

– Medicinskom fakultetu, uvjerenje o položenim ispitima na postdiplomskom studiju UNSA

– Medicinskog fakulteta, uvjerenje o položenim ispitima o započetim godinama ili semestrima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svrhu daljeg školovanja na postdiplomskom studiju Univerziteta u Sarajevu

– Medicinskog fakulteta i odluku nadležnog tijela Univerziteta u Sarajevu

– Medicinskog fakulteta o provedenom postupku ekvivalencije položenih ispita na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Po okončanju radnji iz tačke 2. tog zaključka Senat Univerziteta u Sarajevu imenovat će Komisiju koja će, na temelju prikupljene dokumentacije, predložiti rektoru i Senatu Univerziteta u Sarajevu dalje postupanje u tom predmetu.

Informaciju o postupanju Univerziteta u Sarajevu u tom predmetu Univerzitet u Sarajevu dostavit će osnivaču putem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je da se tom postupku pristupa oprezno, ne želeći povrijediti bilo čije pravo.

Iscrpljujemo svaki mehanizam. Nije nam ni cilj kao Univerzitetu da prejudiciramo stvari. Idemo u smjeru raščišćavanje tog slučaja. Profesorica Izetbegović dužna nam je dostaviti odgovor, ako ne dostavi i to će biti odgovor“, naglasio je.

Mišljenja je da ‘će se konačna odluka po tome moći donijeti tek kad usvojimo novi statut’ i dodaje ‘nadam se da ćemo ovaj put sa donošenjem statuta biti brži nego što smo bili 2017. godine’.

Senat je danas, nakon iscrpne rasprave, glasao za zaključke u omjeru 36 od 44 prisutna člana.