Sine, Hase je tukao Engleze, Švabe i Ruse: Godišnjica smrti Asima Ferhatovića

O Asimu Ferhatoviću Hasetu, kao fudbaleru poznato je sve.

Čitavu karijeru, sa izuzetkom kratkotrajnog angažmana u Fenerbahceu, proveo je na Koševu.

Za Sarajevo je odigrao 204 prvoligaške utakmice i postigao 75 golova. Računajući i nezvanične utakmice, Hase je dres Sarajeva oblačio 422 puta, a protivničke mreže tresao je u 198 navrata.

Međutim, iako je opšteprihvaćeno da je legenda preminula u noći sa 24. na 25. januar, čini se da to ipak nije tako.

Prema stranici Bordovremeplov, Hase nije preminuo niti 24. januara niti dan kasnije kako su godinama svi mediji prenosili informaciju.

Prema opširnom istraživanju iste stranice, došlo se do zaključka da je tačan datum njegove smrti ipak 23.01.1987. godine.

Pretpostavlja se da je do zabune došlo nakon knjige Stjepana Kljujića o životu najboljeg fudbalera Sarajeva gdje je navedeno da je Hase preminuo u noći sa 24. na 25. januar.

No, nakon posljednjeg provedenog istraživanja jasno je da je preminuo na današnji dan.

Ferhatović je za Sarajevo upisao 422 nastupa i postigao 198 golova što ga čini najboljim strijelcem kluba svih vremena.

Ko je bio Asim Ferhatović?

Asim Ferhatović je rođen u staroj građanskoj porodici. Cijeli život je proveo u Sarajevu, na istoj adresi.

Tu je i upoznao Vahidu, s kojom je 1957. godine zasnovao porodicu i stekao s njom troje djece, Senadu, Merdinu i Ademira.

Važio je kao uzoran suprug i otac i bio poštovan u široj porodici kao dobar domaćin i prijatelj. Asim je posebno bio pažljiv prema starijima i nemoćnima.

Djeca su ga voljela jer je prema njima bio blagonaklon i brižan. Njegov porodični život bio je osnova njegove sreće i zadovoljstva, a sve to bilo je upotpunjeno i vrlo uspješnom sportskom karijerom.

Slobodno se može reći da je Asim Ferhatović bio sretan čovjek, kao što je i sve one oko njega okruživala dobrota i sreća. Međutim brojne uspomene kod porodice i starih prijatelja ispunjavaju nas neskrivenim ponosom.

Taj osjećaj ni nakon toliko vremena od Asimove smrti nije izblijedio, nego je čak sve intenzivniji, što kao i legenda o jednom plemenitom čovjeku i sjajnom sportašu postaje nezaobilazna stranica u historiji grada Sarajeva.

U ljeto 1963. godine, Hase napušta Koševo. Nakon derbija sa Željezničarom, u posljednjem kolu, u kojem je Hase stigao i postići gol, odlazi za Tursku, gdje potpisuje ugovor sa slavnim Fenerbahceom.

Poslije samo mjesec dana, četiri odigrane utakmice i jednog postignutog gola, Hase se vraća u svoje Sarajevo, uz čuvene riječi:  “Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati.”

Asim Ferhatović preminuo je samo dan nakon što je napunio 54 godine (25. januara 1987. godine).

Čovjek koji je živio tako intenzivno, koji se trošio, a najmanje pažnje poklanjao sebi, upravo je sagorio. Prekinuo ga je infarkt i duboka bol u prsima…

Dženaza je označena kao jedna od najvećih u našem gradu. Ispraćen je na vječni počinak dostojanstveno. Sarajevo, grad i klub oprostili su se od svog velikana, ali poštu Asimu Ferhatoviću odali su i svi ljubitelji sporta, posebno fudbala.

Dolazak brojnih gostiju i Asimovih poštovalaca, ne samo iz nekadašnje države, nego i iz inozemstva bio je čin poštovanja i zahvalnosti za sve ono što je kao nogometaš i čovjek Asim činio za života.

Uspomena na Haseta obilježena je na mnoge načine. Hasetovo ime danas nosi stadion Koševo, ulica u Sarajevu, musluk česma na Baščaršiji, omladinska škola fudbala FK Sarajevo, tradicionalni malonogometni i šahovski turniri, a Hasetov lik i djelo će zauvijek ostati utkani i u mnoge pjesme, kao i u poštansku marku izdatu od strane BH Pošte.