Stiže nam promjena vremena, pročitajte prognozu za naredne dane

Jutros u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle ili niske naoblake, dok je u ostatku zemlje vedro.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Sokolac -5; Livno -3; Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica -2; Široki Brijeg -1; Doboj, Tuzla, Zenica 0; Banja Luka, Bijeljina, Bjelašnica, Ivan Sedlo, Prijedor 1; Trebinje 4; Mostar 5; Gradačac 6; Neum 8 °C.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, prije podne, magla, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 7 do 14 °C.

U Sarajevu prije podne magla, a poslije podne se očekuje sunčano vrijeme. Dnevna temperatura oko 8 °C.

Sutra, u nedjelju, u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano uz postepeno naoblačenje. Poslije podne i tokom noći slaba kiša je moguća u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na sjeverozapadu Bosne do 9, a dnevna od 8 do 14, a sjeverozapadu Bosne do 17 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje poslije podne ili tokom noći.

Na planinama se očekuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Intenzivnije padavina na jugu i jugozapadu zemlje, gdje je moguća i grmljavina.

Vjetar umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima južni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 8 do 14, na jugu i sjeverozapadu zemlje do 17 °C.

U utorak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama s snijegom. Poslije podne prestanak padavina u Hercegovini, Posavini i Krajini uz djelimično razvedravanje, a u ostatku zemlje tokom noći.

Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 9, a dnevna od 2 do 8, na jugu i sjeverozapadu zemlje do 12 °C.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 3 do 9, na jugu do 13 °C.

Snijeg možemo zaboraviti ove zime?

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su srednjoročnu vremensku prognozu.

Na žalost mnogih, čini se da niti u narednih 15 dana nećemo vidjeti snijeg u bh. gradovima.

Stabilne vremenske prilike prognoziraju se do 08. januara. Tokom jutra u Bosni duž riječnih tokova izgledna je magla, a danju u većem dijelu zemlje pretežno sunčano uz temperature iznad prosjeka.

Širom zemlje, od 08. do 13. januara prognoziraju se padavine, obilnije u centralnim i jugozapadnim dijelovima Bosne te u Hercegovini.

Od 13. januara do kraja prognoznog perioda očekuje se stabilno vrijeme.

Do 11. januara, prognozirane vrijednosti jutarnjih temperatura zraka su od 2 do 7 u Bosni, na jugu zemlje do 9 °C, a najviše dnevne u Bosnu između 8 i 13 °C, na jugu zemlje do 16 °C.

Promjenu temperaturno režima očekujemo od 11. januara do kraja prognoznog perioda.

U Bosni minimalne temperature zraka kretat će se od -2 do 3, u Hercegovini oko 5 °C, a maksimalne u Bosni do 7 u Hercegovini do 11 °C.

Hoće li biti “prave” zime?

Pitanje svih pitanja je vraća li se zima. Temperature će ipak biti nešto niže. Stiže nam kiša, i to u drugom dijelu nedjelje.

U danima vikenda slijedi famozna promjena vremena, a vidimo i da vjetar u drugom dijelu nedjelje mijenja smjer na sjeverni pa dolazi do prodora nešto hladnijeg zraka pa bi onaj iduće sedmice mogao donijeti koju pahulju snijega, ako ništa onda na planinama.

Ali, proljeće i dalje žuri i ako gledamo prognostičke materijale za nastavak januara, nema naznaka da bismo imali pravu hladnoću primjerenu ovom periodu u kojem se nalazimo tako da se bojim da će nakon ovog zahlađenja koje slijedi, a koje je tek blago i dekorativno, ponovno doći nadprosječno visoke temperature. Sve mi nekako sluti na to”, kaže hrvatska meteorologinja Tea Blažević.

Vidjet ćemo. Sjetimo se i dugoročnih prognoza koje su ukazivale na to da će ova zima biti nadprosječno topla, čak su sugerirale to da bi u februaru ta odstupanja mogla biti veća nego u januaru”, dodala je.