Sve upućuje na to da od zime nema ništa: Snijeg i zahlađenje će biti “dekorativni”, opet stižu topli dani?

Jutros je u Bosni bilo magle i niskih oblaka, dok je u ostalim dijelovma sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Bjelašnica, Bugojno i Livno -2 stepena, Sanski Most, Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 0, Bihać i Ivan Sedlo 1, Stolac 2, Mostar 5, Tuzla 6, Gradačac 8, Neum 9 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove prije podne sa maglom i niskom oblacima, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni.

U Sarajevu pretežno sunčano. Prije podne u nižim dijelovima grada magla ili niska oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 10 stepeni.

Sunčano vrijeme i za vikend

U subotu, sutra, također pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska oblačnost.

Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu do 9, a najviša dnevna od 9 do 15 stepeni.

U nedjelju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano, uz postupno naoblačenje prema kraju dana ili tokom noći.

Tokom dana kiša je moguća u zapadnim područjima Bosne, a tokom noći u Hercegovini.

Jutarnja temperatura od 1 do 7, a najviša dnevna od 9 do 16 stepeni.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje do kraja dana ili tokom noći. Na planinama se očekuje snijeg.

Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu i sjeverozapadu Bosne do 12, a najviša dnevna od 9 do 16 stepeni.

Objavljena vremenska prognoza za narednih 15 dana

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su srednjoročnu vremensku prognozu.

Na žalost mnogih, čini se da niti u narednih 15 dana nećemo vidjeti snijeg u bh. gradovima.

Stabilne vremenske prilike prognoziraju se do 08. januara. Tokom jutra u Bosni duž riječnih tokova izgledna je magla, a danju u većem dijelu zemlje pretežno sunčano uz temperature iznad prosjeka.

Širom zemlje, od 08. do 13. januara prognoziraju se padavine, obilnije u centralnim i jugozapadnim dijelovima Bosne te u Hercegovini.

Od 13. januara do kraja prognoznog perioda očekuje se stabilno vrijeme.

Do 11. januara, prognozirane vrijednosti jutarnjih temperatura zraka su od 2 do 7 u Bosni, na jugu zemlje do 9 °C, a najviše dnevne u Bosnu između 8 i 13 °C, na jugu zemlje do 16 °C.

Promjenu temperaturno režima očekujemo od 11. januara do kraja prognoznog perioda.

U Bosni minimalne temperature zraka kretat će se od -2 do 3, u Hercegovini oko 5 °C, a maksimalne u Bosni do 7 u Hercegovini do 11 °C.

Hoće li biti “prave” zime?

Pitanje svih pitanja je vraća li se zima. Temperature će ipak biti nešto niže. Stiže nam kiša, i to u drugom dijelu nedjelje.

U danima vikenda slijedi famozna promjena vremena, a vidimo i da vjetar u drugom dijelu nedjelje mijenja smjer na sjeverni pa dolazi do prodora nešto hladnijeg zraka pa bi onaj iduće sedmice mogao donijeti koju pahulju snijega, ako ništa onda na planinama.

Ali, proljeće i dalje žuri i ako gledamo prognostičke materijale za nastavak januara, nema naznaka da bismo imali pravu hladnoću primjerenu ovom periodu u kojem se nalazimo tako da se bojim da će nakon ovog zahlađenja koje slijedi, a koje je tek blago i dekorativno, ponovno doći nadprosječno visoke temperature. Sve mi nekako sluti na to”, kaže hrvatska meteorologinja Tea Blažević.

Vidjet ćemo. Sjetimo se i dugoročnih prognoza koje su ukazivale na to da će ova zima biti nadprosječno topla, čak su sugerirale to da bi u februaru ta odstupanja mogla biti veća nego u januaru”, dodala je.