Tužilaštvo uputilo žalbu u slučaju “Dženan Memić”, traži se poništenje oslobađajuće presude

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu u predmetu “Dženan Memić”.

Žalba je upućena 27. decembra Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje Dnevni avaz, tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara traže da Apelaciono vijeće poništi oslobađajuću presudu zbog pogrešno utvđenog činjeničnog stanja.

Podsjetimo, Sud BiH u predmetu Zijad Mutap i drugi donio je u novembru oslobađajuću presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Sudsko vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao Branko Perić, oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice. Ova presuda šokirala je bh.javnost.

Tužioci na desetine strana žalbe ukazali su na brojne propuste u prvostepenoj presudi.

Sudija Branko Perić je nakon izricanja odluke pročitao kratko obrazloženje presude, a nakon toga se obratio Murizu i Arijani Memić, ocu i sestri preminulog Dženana, riječima da ne trebaju odustati od svoje borbe.