Upozorenje vozačima na snažne udare vjetra na putevima u BiH

Iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK) ističu da se danas na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, uz umjerenu frekvenciju vozila.

Upozoravamo na povremeno jake udare vjetra, a skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme”, saopštili su iz BIHAMK-a u izvještaju objavljenom danas u 13:15 sati.

Do 14 sati obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf, zbog utovara mašina kod tunela Skela.

Vozila za vrijeme obustave saobraćaju obilaznicom oko tunela (kroz krug fabrike Metaling).

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnom putu Živinice-Stupari (kod mjesta Đurđevik).

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Zbog obilnih padavina na jugu BiH na snazi crveni meteoalarm, za veći dio zemlje aktivno narandžasto upozorenje

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima, dok će na vrhovima planina padati snijeg.

Obilnije padavine na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, lokalno i u centralnim područjima.

Zbog obilnih padavina za područje Trebinje na snazi je crveni meteoalarm, dok je u ostatku zemlje izdato narandžasto i žuto upozorenje zbog olujnog vjetra, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Obilne padavine se narednih dana prognoziraju, za područje Hercegovine, zapad, jugozapad i lokalne dijelove Bosne, a narandžasto upozorenje ostaje na snazi biti do petka, 19. januara.

Napominje se da je prognozirana akumulirana količina padavina na zapadu i jugozapadu Bosne 80 do 120 litara po metru kvadratnom, na jugu i zapadu Hercegovine očekuje se 100 do 150 litara kiše, na sjeveru i istoku Hercegovine 150 do 250 litara, a u dijelovima centralne Bosne 70 do 120 litara po metru kvadratnom.

Prema mjerama i preporukama Svjetske meteorološke organizacije, građani se pozivaju da zaštite sebe i svoju imovinu.

Navodi se da su plavljenje imovine i saobraćajnih mreža moguće, kao i poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuju olujni udari juga brzine 60 do 80 kilometara na sat.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 13 stepeni Celzijusovih.

U Sarajevu pretežno oblačno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 11 stepeni.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Olujnih udara juga može biti još u jutarnjim satima. Tokom dana vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10 stepeni, na jugu do 13. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 15 stepeni.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u nizinama, a u višim područjima slab snijeg.

Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6 stepeni, na jugu zemlje do 9. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 stepeni, na jugu zemlje do 12.

U petak također oblačno vrijeme sa susnježicom ili snijegom. Na jugu zemlje slaba kiša.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između – 1 i 3 stepena, na jugu zemlje od 5 do 9.

U subotu pretežno oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na jugu zemlje kiša.

Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između – 4 i 0, na jugu zemlje do 5. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između – 1 i 2, na jugu zemlje do 8 stepeni Celzijusovih.