Foto: scsport.ba

Vico Zeljković: “Petevu je bilo teško zbog odnosa medija”

U prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je konferencija za medije.

Na početku se javnosti obratio predsjednik Vico Zeljković, koji je predstavio Faruka Hadžibegića kao novog selektora A reprezentacije.

Novu godinu započinjemo u dobrom raspoloženju. Imali smo redovnu sjednicu IO i imenovali smo Faruka Hadžibegića za novog selektora. Čestitam mu i želim puno sreće u kvalifikacijama za EP. Cilj je jasan – želimo napraviti historijski rezultat i prvi put se plasirati na EP.

Neće biti lako, ali ne želimo unaprijed tražiti izgovore. Imamo vjeru u selektora i vjerujemo da će naći dobar model. Moram da istaknem da je IO jednoglasno podržao izbor Hadžibegića za selektora i to puno govori o našem jedinstvu”, rekao je Zeljković.

Potvrdio je da je s Hadžibegićem potpisan ugovor za 2023. godinu, tačnije za kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo.

Potom je govorio i o Petevu i odluci da on više ne bude selektor. Kako je rekao, Petev nije smijenjen, već

Moram se osvrnuti i na prošlu godinu. Hvala Ivaylu Petevu, bivšem selektoru koji je tu bio dvije godine i s kojim smo imali korektne rezultate. U kvalifikacijama nismo uspjeli da odemo na SP, a poslije smo zadržali selektora i u Ligi nacija smo napravili iskorak i dobar rezultat.

Sigurno da smo u prethodnih 10-15 dana puno razmišljali, šta i kako dalje. Obavio sam niz sastanaka s Misimovićem, koji je tu moj prvi saradnik i ovo nije bila laka odluka. Svaka odluka donosi rizik i nijedna nema garanciju za uspjeh. Mi stojimo iza ovoga.

Stajali smo i iza Peteva, čiji je dolazak prošao u nefer atmosferi. Napravila se negativna atmosfera, ali uspjeli smo tu sliku kroz dvije godine promijeniti. Naravno da se može postaviti pitanje zašto je došlo do promjene, ali Petevu je istekao ugovor s 31.12. Mi ga nismo smijenili.

Konstatovali smo rezultat i stava smo da nam treba novo lice i nova energija, da pokušamo u ovim kvalifikacijama, koje će biti guste, da iskoristimo sve ono što nam se otvori“, istakao je Zeljković.

Pričao je i o poslovanju Saveza, te najavio nove velike projekte.

Savez je poslovao jako stabilno prošle godine. Hvala predsjednicima UEFA i FIFA Čeferinu i Infantinu, koji misle na nas i s kojima imamo dobru saradnju. Mi smo Udruženje građana i nemamo prihode od bilo kojeg nivoa vlasti. Sav naš budžet se sastoji od sredstava FIFA, UEFA i sponzora koje nađemo.

Želim skrenuti pažnju na to i sav naš rad koji obavljamo je jako odgovoran i transparentan. Postali smo stabilni, a ne bismo to mogli bez UEFA i FIFA. Nikad nismo imali bolju saradnju s UEFA i prošle godine smo započeli historijski projekt, a to je izgradnja hibridnih terena.

O tome će se tek pisati na proljeće kada svi vidite šta je urađeno. Uspjeli smo, uz određena kašnjenja, da završimo četiri terena, ali okrećemo se onom što je dobro. Ovdje je dobro da smo ušli u taj projekat i da završimo četiri terena za Premijer ligu. Nastavićemo taj projekat jer imamo sredstva za svih 12 terena.

UEFA i FIFA taj projekat finansiraju skupa s nama i oni su zadovoljni s ova četiri terena. Negdje su kašnjenja bila opravdana, a negdje neopravdana i u ugovoru postoje penali zbog toga. Dobili smo zadovoljavajuću ocjenu UEFA i FIFA za terene. Za šest mjeseci smo napravili četiri terena i to je ozbiljan posao.

Za naredne terene ćemo pokušati drugačije da se organizujemo, da se skrate ti rokovi… Savez ima još dva-tri kapitalna projekta. Prije svega proširenje Trening centra u Zenici, koji je ključan za dugoročne ciljeve reprezentativnih selekcija. Imamo u planu i da kod zgrade Saveza gradimo hotel, koji će podići prihode i osigurati komfor reprezentacijama koje nam dolaze.

U sklopu svega toga došao bi i stadion Otoka koji želimo preuzeti. Koristili bi ga, prije svega, za ženski fudbal, ali i sve ostale selekcije. Podržavamo i sve područne i kantonalne saveze. Mi nismo svemogući i ne možemo riješiti sve probleme.

Volio bih najaviti i da ćemo raditi na otvaranju pitanja izgradnje nacionalnog stadiona koji je od strateškog značaja za fudbal na ovim prostorima. Pokušat ćemo naći adekvatnu lokaciju, a onda ćemo dalje s FIFA i UEFA i investitorima naći model finansiranja izgradnje takvog stadiona“, kazao je Zeljković.

Govorio je i o ciljevima koji su postavljeni pred kvalifikacije za EP.

Interesuju nas samo prva dva mjesta, koja vode direktno na EP. Baraž nas ne interesuje. Grupa nije jednostavna, ali mi smo optimisti. Smatramo da posljednje dvije godine nismo uzaludno potrošili. Uradili smo dobre stvari”, dodao je.

Odgovorio je i na pitanje o rastanku s Petevom.

Imali smo s Petevim dvije godine rada i prošli smo puno stvari. Bilo je bolnih poraza, teških situacija, ali i finih momenata. Kada smo sve to sumirali i analizirali i razmišljali oko onoga što nas čeka, na kraju smo došli do zaključka da nam treba neko ko više poznaje odnose ovdje gdje mi živimo, naš mentalitet i sve stvari koje se mogu desiti.

Ovdje se poslije jedne pobjede pravi euforija, a poslije jednog lošeg rezultata ništa ne valja. Sigurno to na prvu zvuči kao neozbiljan argument, ali mi znamo šta smo sve prošli s Petevim prošle dvije godine.

Znamo kako mu je teško bilo zbog odnosa s medijima. Mi smo ti koji donosimo odluku, stali smo iza njega, ali u ovom momentu smatramo i da je u ovom momentu najbolje rješenje Hadžibegić”, zaključio je Zeljković.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH je odgovarao i na najviše pitanje, komentarisao je Borac, suđenje…

Špekulacije oko Peteva. Mogu to da stavim sve pod špekulacije. Danilović je igrao u Borcu, nonsens je da je Petev dobio otkaz jer ga nije uveo u igru. Nemam šta odgovoriti konkretno na to.

To pitanje Borca se vrti i komentariše u domaćim medijima zbog mog bitisanja u tom klubu. Ja ne mogu da poreknem ono što jesam, to jesam i to ću uvijek biti, nema veze to sa ovim što se piše. Ja Borac volim više nego druge klubove jer sam tu rođen, ali to nema veze sa mojim odnosom prema ligi.

Posao i funkcija me obavezuje da se ponašam profesionalno, ja bih to sve stavio pod špekulacije. Možda je rješenje da se preselim iz Banjaluke, pa da me se ne veže za Borac, ali mislim da onaj ko je iole ozbiljan može vidjeti da moj odnos sa njima više nije takav kao ranije. Gluposti su koje se pišu oko suđenja i guranja Borca. “

Mi pokušavamo da svedemo te greške na minimum, radimo kontinuirano na edukaciji službenih lica, smatramo da to ide u dobrom pravcu. Dobili smo četiri sudije na A listi, uvijek smo imali tri, nije sve crno kako izgleda jer neko mene ne voli što sam iz Banjaluke.

Imamo dobru šansu da napravimo dobre stvari za fudbal, trebamo dati šansu pozitivnim i dobrim stvarima koje dolaze”, kazao je Zeljković.

Zeljković je dao i komentar o agenciju koja zastupa neke igrače unutar reprezentacije, a u vlasništvu je brata njegovog savjetnika, utakmici sa Rusijom, sponzorima…

Ja ne znam u čemu je problem? Moj brat ne smije da živi i da se bavi poslom kojim se bavi? Ja znam da ste vi od starta negativno nastrojeni prema meni i Savezu, brat mog savjetnika ima posao, ima dva igrača u reprezentaciji, ja bih volio da ima 50 i da pomogne reprezentaciji.

Selektor pravi spisak, a da li će Danilović i Saničanin biti na spisku, to je pitanje za njega, a ne za mene. Smatram da svako ima pravo da se bavi poslom kojim se bavi, to je glupost što ste vi rekli.

Vi ste i za projekat izgradnje hibridnih terena slali 50 mailova, ko ste vi da vama odgovorim na mailove? Ja vas ne napadam, nego imate projekat gdje se ne dozvoljava da se rade dobre stvari.

Vi od starta pokušavate da napravite da nešto nije dobro, nekad se sa tim stvarima čovjek ne može izboriti, ali dođe momenat da se vodi dijalog uporedo. Ja sam se opredijelio za varijantu da kuliram, a možda u narednom periodu budem ušao u varijantu da vam odgovaram na svako pitanje.

BH Telecom je davao dva miliona godišnje, a m:tel daje četiri miliona KM godišnje, dakle duplo. Petev se nije izjasnio oko utakmice sa Rusijom tako da nije zbog toga dobio otkaz, mi smo imali maraton gdje Gazprom sponzor, imamo ruski gas, nikome ne smeta.

Rusija jeste suspendovana od FIFA-e i UEFA-e za odigravanje kvalifikacionih susreta, ali im je ostala mogućnost da igraju prijateljsku utakmicu, ali smo na kraju napravili kompromis, te smo tu utakmicu pomjerili za neki kasniji period“.