Zakonom je kažnjivo prskanje pješaka, evo kolike su kazne vozačima

Skoro i nema pješaka kojeg, za vrijeme kišnih dana, automobil nije zalio vodom.

U periodu kišnih i snježnih dana, vozači se muče sa gužvama na cestama, a pješake nerijetko nesavjesni vozači zaliju vodom.

Prema članu 112. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, vozač koji se kreće mokrim kolovozom u naselju dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara.

Kazna za ovaj prekršaj je 30 KM, javlja BIHAMK.

Iz Ureda policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo kazali su da ne vode posebne evidencije o pješacima koji su poprskani na ulici.

Na koji način se ovaj prekršaj može prijaviti ukoliko u blizini nema policijskog službenika, a iz MUP-a Kantona Sarajevo navode:

Ako se dogodi da pješaka vozač namjerno ili slučajno poprska u vožnji, potrebno je da se pješak obrati u najbližu policijsku stanicu i navedeno prijavi s napomenom da zapiše registarski broj tablica”.

U nekim državama, prskanje pješaka vodom je ozbiljan prekršaj.

U Velikoj Britaniji propisana je kazna do 5.000 funti za čin nekompetencije, sebičnosti i agresivnosti u saobraćaju.

Najčešći oblik kazne za nekulturne vozače je 100 funti i čak tri kaznena boda.

Brzi prelazak automobilom preko lokvi možde potaknuti i opasan aquaplaning, gubitak kontrole nad vozilom, a nikad ne možete znati šta je ispod lokve – mogu to biti kamen ili rupa koji će oštetiti gumu ili naplatak.

Svakako se savjetuje vozačima da vožnju prilagode uvjetima na putu i poštuju saobraćajnu signalizaciju, ali i da se pridržavaju saobraćajne kulture.