Zbog najavljenog nevremena i obilnih padavina otkazana plivanja za Časni krst

Bogojavljenska plivanja za Časni krst na rijeci Ćehotini u Foči i na rijeci Bistrici u Miljevini otkazana su.

Razlog je apel nadležnih organa Republike Srpske i najavljenih vremenskih neprilika, visokog vodostaja, mogućih poplava i crvenog meteoalarma za područje fočanske opštine.

Plivanja su bila zakazana u četvrtak, 19. januara, na Bogojavljenje u 11.00 časova na Ćehotini i u 13.00 časova na Bistrici.

U saopštenju Uprave Hrama Svetog Save navodi se da otkazivanjem ne umanjuju veličinu i značaj praznika.

Štaviše, pozivamo vjerni narod da se na praznik Bogojavljenja saberemo i učestvujemo u Svetoj božanstvenoj liturgiji pod svodovima našeg Svetosavskog hrama i saborno proslavimo ovaj veliki praznik Gospodnji i umolimo Gospoda za blagorastvorenje vazduha, izobilje plodova zemaljskih i vremena mirna.

U ime Hrama Svetog Save zahvaljujemo se svim prijavljenim učesnicima, da Gospod njihovu želju, volju, dobru namjeru i ljubav pokazanu na djelu uzvrati blagoslovom i milošću svojom”, naveli su iz Hrama Svetog Save.

Na praznik Bogojavljenja jutarnja služba u Hramu Svetog Save počeće u 8:00 sati, a u nastavku je Sveta liturgija nakon koje će se u hramu vršiti veliko osveštanje vode.

Plivanje je iz istih razloga otkazano i u Miljevini na rijeci Bistrici, potvrdio je Srni paroh miljevinski Ljupko Medović.

Liturgija će se služiti u Hramu Svetog Ilije u Miljevini u 9.00 časova, a nakon liturgije obaviće se litija oko hrama i veliko osvećenje vode.

Sveštenstvo iz Foče i Miljevine poželjelo je vjernicima srećan i Bogom blagosloven nadolazeći praznik, uz pozdrav – “Bog se javi!”