Žurnal/ Respiratori, ugroženi pacijenti, diploma: Pored ovakvog Tužilaštva Sebiji Izetbegović ne treba advokat!

Decembar je u ovdašnjem pravosudnom sistemu postao tradicionalno mjesec podizanja optužnica.

Glede toga, mirna može biti direktorica. Ako se pitate ko je direktorica, samo jedna traži da je isključivo tako oslovljavaju, Sebija Izetbegović.

Prva od tri istrage je i zvanično okončana. Tužilaštvo Kantona Sarajevo neće provoditi istragu protiv ljekara i direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu zbog nepružanja medicinske pomoći djevojčici Nadin Smajlović, piše Žurnal.info.

Za Tužilaštvo je odbijanje ljekara “hipotetičko” a iznošenje podataka bez umišljaja!?

Obrazloženje za epilog druge istrage, one o validnosti diplome direktorice, u sarajevskom tužilaštvu još definišu.

Teška je to istraga, koja je ušla u drugu godinu “rada”. Tužilaštvu “problem“ zadaju nadležne ustanove uključene u ocjenu validnosti i akademske karijere Direktorice.

– Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je uvidom u evidenciju studenata postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” u akademskoj godini 1992./1993. potvrdio da je u prvu godinu upisana Sebija Izetbegović, dr. med, ali da u dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na osnovi koje bi mogli potvrditi vjerodostojnost podataka navedenih u indeksu.

– Inspektorima Kantonalne uprava za inspekcijske poslove su predočena dva lista tzv. reciklažnog papira na kojima je rukom napisano 10 ispita sa ocjenama prema kopiji indeksa i 9 naziva predmeta (na maternjem jeziku) bez ocjena.

Nalaz inspekcije direktorica KCUS-a je za Oslobođenje okarakterisala je kao “prljavi politički napad”, te optužila osoblje Medicinskog fakulteta u Sarajevu za nestanak dokumentacije iz njenog dosjea!?

Ako je tužilaštvu ogroman problem utvrditi validnost jedne diplome, šta tek treba očekivati u slučaju krivičnih prijava za greške i propuste u liječenju brojnih pacijenata na KCUS-u tokom pandemije i prije svega načinom upotrebe respiratora.

Primjera radi, više od godinu i pol dana porodice Seada Palića i Atifa Hote čekaju makar kurtoazni odgovor tužilaštva o statusu istrage. Unatoč zakonskoj obavezi, odgovora nema.

Ova istraga odugovlači se iz više razloga, ne samo kako bi se zaštitila Direktorica.

Takozvane “malina respiratore” zbog kojih se trenutno sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću prihvatale su bolnice gdje vlada SDA ili su direktori njihovi ljudi.

Iako respiratori nisu dobili upotrebnu dozvolu, korišteni su za “liječenje” pacijenata kako bi se dokazala njihovu upotrebljivost i realitivizirao proces protiv Novalića i ostalih optuženih.

Kada sam otišla po otpusno pisamo izašao je jedan medicinar. Pitam ga kako da saznam da li je majka bila na malina respiratorima. On je rekao nema šanse, ne znaju ni oni.

Gospođo, kaže, mi tehničari smo intubirali pacijente. Ja pitam koliko cola kisika da stavim, kažu nemam pojma, stavi na 82. Sve sam vam rekla..“, svjedočila je za Žurnal kćerka jedne od brojnih preminulih respiratornih pacijenata.

Za tužilaštvo vjerovatno nije alarmantno što su “malina respiratore“ odbili za korištenje sarajevska Opća bolnica i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, nije relevatno ni to što je 13 anesteziologa Kliničkog centra u pismu nadležnim navelo kako respiratori tipa ACM 812A uvezenih iz Kine, ne posjeduju kvalitetne postavke i da stvaraju probleme pri liječenju pacijenata.

Bit će da je relevantnije što su izjavili supružnici Izetbegović.

Nijedan respirator nije ubio čovjeka, pomaže, ne ubija ga“, reći će Direktorica, dok je predsjednik SDA bio slikovitiji.

Prije svega respirator očigledno nije neka klasa ali i Yugo i stojadin je auto koje vas može spasiti da možete pobjeći iz neke situacije.

Tako da su to neke čudne greške urađene, neka preplaćivanja za respirator koji nije čemu ali radi svoj posao“, izreče tada Bakir Izetbegović.

Pitanje svih pitanja jeste koje je dokaze u ovom predmetu, tužilaštvo izuzelo ili provelo, od medicinske dokumentacije liječenja pacijenata do tehničke specifikacije upotrebe respiratora i druge opreme.

Žurnal je razgovarao sa stručnjacima iz oc oblasti, koji su predočili osnovne stvari koje je tužilaštvo trebalo uraditi, odnosno izuzeti ključne dokumente i nalaze faktičkog stanja.

Ukoliko nije kasno i ukoliko dokazi nisu uništeni ili “modifikovani” evo nekih od njih.

– Ovjereni projekat o postavljanju novih kisičnih instalacija

– Ko je izvodio radove na instalaciji razvoda novog kisika i ko je iskontrolirao njihov rad prije puštanja u funkciju? (sve instalacije su improvizacija što je uzrok lošeg kisičkog sistema i smrti pacjenata u trenucima kad padne sistem snabdijevanja kisikom, navode naši izvori)

– Dokaz o pročišćavanju starih instalacija (u Respiratornom centru na Staroj hirurgiji), prije puštanja u upotrebu. Iste su bile izvan funkcije od 2014.

– Negativni brisevi iz utičnica na koje su prikopčani respiratori.

– Ko je odobrio unos „malina respiratora“?

– Atest o probnom uključenju respiratora i njihov funkcionalni nesmetan rad.

Nagradno pitanje: Vjerujete li da je sve ovo i još više Tužilaštvo uradilo te da Direktorici ipak treba advokat?, piše Žurnal.