Foto: Twitter

Američki geološki institut: “Broj mrtvih u zemljotresu mogao bi se popeti na 10.000”

Broj stradalih u snažnom zemljotresu koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku mogao bi dosegnuti čak 10.000 ljudi, saopćio je Američki geološki institut (USGS).

Prema svojim procjenama, USGS kaže da postoji 47 posto šanse da dosegne između 1.000 i 10.000 ljudi, dok postoji 27 posto šanse da dosegne između 100 i 1.000 i 20 posto šanse da dosegne između 10.000 i 100.000.

Procjene USGS-a proizlaze iz modeliranja temeljenog na povijesnim potresima u regiji, stanovništvu izloženom najjačim potresima i ranjivosti struktura u najteže pogođenim zonama.

Vjerojatni su velik broj žrtava i velika šteta, a katastrofa je vjerojatno raširena”, stoji u izvještaju USGS-a.

Stanovništvo u ovoj regiji živi u strukturama koje su izuzetno osjetljive na potrese, iako postoje i neke otporne strukture.”

Izvještaj također procjenjuje da će ekonomski gubici vjerojatno biti između 1 do 10 milijardi dolara, što bi moglo dosegnuti do 2 posto turskog BDP-a.

Do sada je potvrđeno više od 600 mrtvih i više od 3.000 ozlijeđenih u Turskoj i Siriji, prema dužnosnicima i državnim medijima.

Oglasio se Erdogan: “Nadamo se da ćemo zajedno prebroditi ovu katastrofu”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oglasio se na Twitteru nakon razornog zemljotresa koji je pogodio njegovu zemlju.

Objavio je da dolaze spasilački timovi iz cijele zemlje.

Nadamo se da ćemo zajedno prebroditi ovu katastrofu što prije i uz najmanju štetu”, napisao je.

Turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu rekao je da je nekoliko pokrajina pogođeno, da su se zgrade srušile i da je zatražena međunarodna pomoć.

Još uvijek nema informacija o stradalim državljanima BiH u zemljotresu u Turskoj

Još uvijek nema informacija da je među osobama koje su izgubile život ili povrijeđenima u razornom zemljotresu u Turskoj neko od državljana iz Bosne i Hercegovine.

Potrvrđeno je ovo medijima iz ambasade BiH u Turskoj.

Kako su kazali, u toku je traganje za nestalima i spašavanje povrijeđenih te je još rano govoriti o tome da li je među povrijeđenima ili poginulima neko iz BiH.

Istakli su i to da će više konkretnijih informacija biti poznato kasnije te da se također zbrajaju i ogromne materijalne štete koje su pričinjene.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je istu informaciju rekavši da mu je ambasador BiH u Turskoj Adis Alagić rekao da još nema podataka da li je neko od građana BiH stradao ili povrijeđen u zemljotresu.

Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Tursku još od 1939. godine

Zemljotres jačine 7.8 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio južnu Tursku najjači je koji je zabilježen u ovoj zemlji, javlja Geološki institut Sjedinjenih Američkih Država (USGS).

Prema USGS, zemljotres jačine 7.8 stepeni po Rihterovoj skali je pogodio istočnu Tursku davne 1939. godine.

Tada je živote izgubilo više od 30.000 ljudi.

Kako je rekao Karl Lang, asistent na Sveučilištu Georgia Tech, područje koje je pogodio zemljotres je podložno seizmičkim aktivnostima.

To je seizmički vrlo aktivno područje. Tamo je vrlo velika rasjedna zona, ali ovo je veći potres nego što su doživjeli u nedavnoj historiji“, rekao je Lang.

Kako piše CNN, u posljednjih 25 godina Tursku je pogodilo nekoliko snažnih zemljotresa.

Njih sedam je bilo jačine oko 7 stepeni po Rihterovoj skali, ali ovaj jutrošnji je bio najjači.

Još najmanje 18 potresa pogodilo Tursku nakon snažnog zemljotresa

Najmanje 18 naknadnih potresa jačine preko 4 stepena je zabilježeno nakon snažnog potresa koji je u ponedjeljak rano pogodio južnu Tursku, prema Geološkom zavodu Sjedinjenih Država (USGS).

Zavod je saopštio da je zabilježio sedam zemljotresa jačine iznad 5 stepeni.

Najjači naknadni potres do sada zabilježen je samo 11 minuta nakon prvog potresa i imao je magnitudu od 6,7, saopštio je USGS.

Stručnjaci kažu da će se jaki naknadni potresi vjerovatno nastaviti u narednim satima, pa čak i danima nakon zemljotresa jednako jakog kao onaj koji je Turska doživjela u ponedjeljak ujutro.

Podsjetimo, kako je saopćila Uprava za vanredne situacije Turske (AFAD), jačina prvog zemljotresa bila je 7,8 stepeni po Richteru, s epicentrom u distriktu Pazarcik u 4:17 sati.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Zemljotres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turkske, a posebno u provincijama Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Malatya i Adana.

Sve nadležne službe Republike Turkiye angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turkiye.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turkiye je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.