Asim Sarajlić: “Ja sam bio meta, na sceni je užasna politička trgovina”

Asim Sarajlić nije krio zadovoljstvo prvostepenom presudom kojom je oslobođen da je trgovao utjecajem.

Također, iznio je optužbe da je sada na sceni užasna politička trgovina odnosno, kako kaže, sve ono što se njemu stavljalo na teret.

Nema dileme, Sarajlić kaže, da je zapravo on bio glavna tema.

Ko je pratio suđenje mogao je vidjeti iskaze gospodina Semira Efednića, gospodina Velida Tvrtkovića i uvjeriti se zapravo da je organizacija bila na drugoj strani očito cijele te montaže i afere i da je Muhamed Šehović doveden u zabludu da bi se došlo preko Sabahudina Delalića do mene. Ja sam bio glavna meta”, kazao je Sarajlić.

Sarajlić tvrdi da je stiuacija sada na političkoj sceni gora i tvrdi da je na sceni užasna politička trgovina.

Da li su na političkoj sceni neki bolji, dobri momci, da li je društvo bolje? Ja vas uvjeravam da je gore”, istakao je Sarajlić.

Hoće li se vratiti u politiku, Sarajlić je rekao: “Vidjet ćemo”, te je podsjetio na američke sankcije koje su i dalje na snazi.

Također, Sarajlić se zahvalio i svojoj SDA stranci.

Za šta su se teretili Sarajlić, Delalić i Šehović?

Optuženi su se teretili da su prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu 299, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem i obećali mu zaposlenje supruge.

Prema optužnici sarajevskog kantonalnog tužilaštva Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak.

Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

U augustu 2022., sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za krivično djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

U tom periodu, prvooptuženi Asim Sarajlić je bio predsjednik kadrovske komisije SDA i član Predsjedništva SDA, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Važno je istaći i to da se Sarajlić nalazi na američkoj crnoj listi, nakon što mu je Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) u aprilu prošle godine uveo sankcije.

On je prije toga bio predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda nakon čega je podnio ostavku na ovu poziciju.

Na ovu prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.