Do kraja sedmice sunčano, od ponedjeljka na planinama snijeg

Jutros u našoj zemlji pretežno vedro, dok u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Sokolac -12; Drvar -8; Bugojno -6; Livno, Sanski Most -5; Banja Luka, Bihać, Prijedor, Zenica -4; Široki Brijeg, Tuzla -3; Sarajevo -2; Bjelašnica, Ivan Sedlo 0; Gradačac, Mostar 1; Trebinje 2; Neum 7 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Dio prijepodneva, po kotlinama Bosne, sa maglom, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 10 do 16 °C.

U Sarajevu sučano. Dnevna temperatura oko 11 °C.

Sutra, u petak, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 9 do 16 °C.

U subotu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 0 do 6, a dnevna od 11 do 17 °C.

U nedjelju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje preteženo sunčano uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne i u večernjim satima lokalno slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, a tokom noći u većem dijelu Bosne.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu do 9, a dnevna od 11 do 17 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Prije podne prestanak padavina u Posavini i Krajini, a prema kraju dana i u ostalim područjima.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 12 °C.

Nedim Sladić o novom prodoru hladnoće: “Zima nije rekla svoje”

“Zima još nije rekla svoje”, poručio je mladi bh. meteorolog Nedim Sladić.

Govorio je za emisiju Newsnight, a osim na ostatak zime koji je pred nama, Sladić je iznio i prognozu za proljetni period, koji bi trebao biti “topliji, ali i kišovitiji od prosjeka”.

Zima nije rekla svoje. Kako pojašnjava najpoznatiji bh. meteorolog, sada se dešava nešto što se odražava više na stratosferu, nego na atmosferu.

Ipak, ta dešavanja svoj zajednički uticaj mogu imati krajem februara i početkom marta.

Jedan od razloga zašto ne možemo otpisati zimu sa našeg područja je upravo to ponašanje polarnog vrtloga.

Zahvaljujući onome što se vidi posmatrajući njegovo ponašanje – može se reći da novi prodor hladnoće trebamo očekivati već krajem februara. Ipak, morat ćemo još vidjeti koliko će to trajati i da li će biti snijega”, dodao je.

U narednih desetak dana, pak, značajnijih padavina neće biti. Signali za obilnije padavine sve do 24. februara su mali.

S druge strane, na one mnogo manje obilne padavine nego što se očekuju za ovaj dio godine možemo računati od nedjelje, a samim tim i na nešto čišći zrak.

Sladić dodaje da će spomenuti trenutak s kraja februara presuditi u kojem će pravcu krenuti i proljeće. S obzirom na godine na koje ova najviše podsjeća – moglo bi se govoriti o nešto toplijem proljeću od prosjeka, posebno u njegovom drugom dijelu.

Ipak, hladni prodori se ne smiju isključivati, naročito ne na početku marta. Treba se očekivati i nešto veća količina padavina, naročito kada je riječ o lokalnim pljuskovima u drugom dijelu proljeća.