Foto/ Zgrada Delegacije EU osvijetljena bojama ukrajinske zastave

U bojama ukrajinske zastave večeras je u Sarajevu osvijetljena zgrada Delegacije Evropske unije (EU) povodom godišnjice rata u ovoj državi.

Ovim se još jednom željela poslati poruka podrške ukrajinskom narodu koji trpi posljedice ruske invazije na Ukrajinu.

Osim toga, iz EU su poručili da “odaju počast otpornosti Ukrajinaca pred ruskim agresorskim ratom”, te da su uz Ukrajinu.

Osim osvjetljenja zgrade u plavo-žutoj boji (zastava Ukrajine op.a.), delegacija EU je učestvovala i u organizaciji izložbe koja je danas u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine priređena na godišnjicu rata u Ukrajini.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler povodom godišnjice rata na jednom od izlaganja u Sarajevu poručio je “da Rusija koristi manipulaciju informacijama kao oruđe rata, a koja joj služi za izvrtanje činjenica i prebacivanje krivice”.

Moramo se zajedno boriti protiv ove zajedničke prijetnje”, poručio je Sattler.

Važno je naglasiti da su čelnici EU 23. juna prošle godine u Briselu donijeli historijsku odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini.

Također, prvi put u svojoj historiji EU je finansirala oružjem treću zemlju za vojne operacije, dok su zemlje članice evropske zajednice u proteklih godinu isporučile Ukrajini različito oružje, municiju, pružili protivzračnu odbranu i drugu vojnu opremu.

EU je dosad uvela devet paketa sankcija Rusiji, a posljednjih dana je “zapela” na desetom nakon što je Poljska blokirala usvajanje novog paketa sankcija zbog toga što su predviđena izuzeća od zabrane uvoza ruskog sintetičkog kaučuka u Evropsku uniju.

Poljska smatra da su izuzeća toliko velika da bi sankcije učinile neefikasnim.

Bez obzira na toliki broj sankcija, ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje nastavlja invaziju navodeći da je u Ukrajini “specijalna vojna operacija”.

Ranije i Ambasada SAD bila u bojama Ukrajine

Podsjetimo, povodom prve godišnjice od početka ruske agresije na susjednu Ukrajinu zgrada Američke ambasade u Bosni i Hercegovini sinoć je bila osvjetljena bojama ukrajinske zastave.

Na društvenim mrežama objavili su i poruku svojim saveznicima, ali i Rusiji.

Ostat ćemo uz Ukrajinom koliko god je potrebno“, poručeno je na Twitteru Ambasade SAD u BiH.

Inače, Sjedinjene Američke Države su do sada poslale ogromnu pomoć Ukrajini u borbi protiv ruskog agresora.

Potvrda američkog partnerstva i podrške Ukrajini je i nedavna posjeta predsjednika SAD Joe Bidena Kijevu gdje se sastao sa Volodimirom Zelenskim.