I za danas upaljen narandžasti meteoalarm zbog niskih temperatura, u Sarajevu do -12 stepeni

Jutros je na području Krajine i dijelu sjevera Bosne pretežno oblačno vrijeme, dok je u većem dijelu zemlje mala do umjerena oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Sokolac -19; Bjelašnica -16; Bugojno i Livno -12; Drvar -11; Sarajevo, Tuzla i Zenica -10; Široki Brijeg -9; Sanski Most -8; Banja Luka, Doboj, Gradačac i Stolac -7; Prijedor -6; Bihać -5; Trebinje -2; Mostar i Neum 0 °C.

Danas će više oblačnosti biti u sjevernim područjima Bosne. U većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1 °C, na jugu od 3 do 7 °C.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko -2 °C.

Za danas je, kao i jučer, aktivan narandžasti meteoalarm zbog izuzetno niskih temperatura vazduha.

Narandžasto upozorenje upaljeno je za Sarajevo, Livno, Banjaluku, Foču i Višegrad.

Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni očekuju se niske temperature zraka.

Ovo će voditi zdravstvenim rizicima među ugroženom populacijom, na primjer, starije i veoma mlade osobe i beskućnici. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje je najavljena minimalna temperatura između -12 i -8 stepeni.

Narednih dana blago toplije

Sutra, u petak, preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama u Bosni će biti niske naoblake. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -12 i -6 °C, na jugu zemlje do 0 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2 °C, na jugu zemlje od 5 do 10 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini umjerena naoblaka i bez padavina. Jače naoblačenje se očekuje tokom noći na nedjelju. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5 °C, na jugu zemlje do 2 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4 °C, na jugu zemlje od 6 do 10 °C.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni i sjeveru Hercegovine. U nizinama može padati susnježica ili kiša. Padavine su uglavnom prije podne. Poslije podne postepen prestanak padavina. Djelomično vedro na jugu zemlje.

Vjetar većinom slab sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -5 i 1 °C, na jugu do 4 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5 °C, na jugu do 11 °C.

U ponedjeljak u Bosni mala do umjerena naoblaka. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0 °C, na jugu do 4 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6 °C, na jugu od 7 do 12 °C.