Još samo nekoliko dana možemo uživati u proljetnom vremenu, slijedi nam promjena vremena

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Kako navode, sunčano i stabilno vrijeme prognozira se do četvrtka, potom slijedi pogoršanje uzrokovano frontalnim sistemom koji donosi padavine širom zemlje, a najviše se očekuje na zapadu i sjeveru Bosne.

Od 01. do 04. marta izgledan je kraći stabilniji period, a od 5. marta do kraja prognoznog perioda ponovno se očekuju padavine.

Do 25. februara, prognozirane vrijednosti temperatura zraka očekuju se iznad prosjeka za ovo doba godine.

Minimalne vrijednosti kretat će se od 2 do 8 u Bosni, na jugu zemlje do 10 °C, a najviše dnevne u Bosnu između 11 i 15 °C, na jugu zemlje do 18 °C.

Nešto niže vrijednosti temperatura zraka očekuju se od 26. februara, pa sve do kraja prognoznog perioda.

U Bosni, tokom ovog perioda, minimalne temperature zraka kretat će se od -2 do 3, u Hercegovini oko 7 °C, a maksimalne u Bosni do 11 u Hercegovini do 14 °C.

Narednih nekoliko dana sunčano uz malu oblačnost

Prije podne u našoj zemlji je bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 10 sati iznosile su: Bjelašnica -4; Bugojno 0; Drvar 1; Livno 4; Sanski Most 5; Sokolac 6; Ivan Sedlo, Široki Brijeg 7; Bihać 8; Banja Luka, Sarajevo 9; Neum, Srebrenica 10; Bijeljina, Gradačac, Trebinje, Tuzla, Zenica, Zvornik 11; Mostar 12 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 11 do 17 °C.

Sutra, u utorak, također pretežno sunčano. Vjetar slab na sjeveru Bosne sjeverni, a u ostatku zemlje zapadni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 2 do 8, a dnevna od 12 do 18 °C.

U srijedu sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeveni, a u ostatku zemlje jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 2 do 8, a dnevna od 12 do 18 °C.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana ili tokom noći očekuje se prolazna kiša.

Vjetar slab, uglavnom, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 2 do 8, a dnevna od 11 do 17 °C.

U petak pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Vjetar umjeren do pojačan, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 4 do 10, a dnevna od 13 do 19 °C.

Nedim Sladić o novom prodoru hladnoće: “Zima nije rekla svoje”

Zima još nije rekla svoje“, poručio je prije nekoliko dana mladi bh. meteorolog Nedim Sladić.

Govorio je tada za emisiju Newsnight, a osim na ostatak zime koji je pred nama, Sladić je iznio i prognozu za proljetni period, koji bi trebao biti “topliji, ali i kišovitiji od prosjeka”.

Zima nije rekla svoje. Kako pojašnjava najpoznatiji bh. meteorolog, sada se dešava nešto što se odražava više na stratosferu, nego na atmosferu.

Ipak, ta dešavanja svoj zajednički uticaj mogu imati krajem februara i početkom marta.

Jedan od razloga zašto ne možemo otpisati zimu sa našeg područja je upravo to ponašanje polarnog vrtloga.

Zahvaljujući onome što se vidi posmatrajući njegovo ponašanje – može se reći da novi prodor hladnoće trebamo očekivati već krajem februara. Ipak, morat ćemo još vidjeti koliko će to trajati i da li će biti snijega”, dodao je.

U narednih desetak dana, pak, značajnijih padavina neće biti. Signali za obilnije padavine sve do 24. februara su mali.

S druge strane, na one mnogo manje obilne padavine nego što se očekuju za ovaj dio godine možemo računati od nedjelje, a samim tim i na nešto čišći zrak.

Sladić dodaje da će spomenuti trenutak s kraja februara presuditi u kojem će pravcu krenuti i proljeće. S obzirom na godine na koje ova najviše podsjeća – moglo bi se govoriti o nešto toplijem proljeću od prosjeka, posebno u njegovom drugom dijelu.

Ipak, hladni prodori se ne smiju isključivati, naročito ne na početku marta. Treba se očekivati i nešto veća količina padavina, naročito kada je riječ o lokalnim pljuskovima u drugom dijelu proljeća.