Konaković nakon susreta s Dačićem: “Čudi me burna reakcija predstavnika Republike Srpske”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je danas u Beogradu kako ne smatra da je prekršio Ustav time što je dao instrukciju ambasadoru BiH u UN Svenu Alkalaju o načinu glasanja u UN.

Kazao je da Ustav nije prekršen iako za to nije bilo konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Ja i kolege iz Predsjedništva Komšić i Bećirović gledamo na jedan način, koleginica Cvijanović i Dodik na drugi način. I upravo je to test za nas.

Ako ćemo se na tim stvarima ponovo konfrontirati i zaustaviti sve što je ljudima u BiH važno, nećemo se pomjerati naprijed. A ako shvatimo te razlike, mislim da ćemo se brzo pomjerati”, rekao je Konaković, prenosi Srna.

Konaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da ga “čudi burna reakcija predstavnika Republike Srpske”.

Istakao je da njegova instrukcija proizlazi iz poštovanja obaveza iz kandidatskog statusa BiH da prati spoljnu politiku EU.

Između nekoliko propisa koji nas obavezuju da, s jedne strane potpuno pratimo spoljnu politiku na osnovu stavova Predsjedništva i drugih propisa, te obaveza zbog kandidatskog statusa, a o kom se Predsjedništvo izjašnjavalo, ne mislim da bi nam razlika trebalo biti dramatičan problem”, rekao je Konaković.