Meteorolozi najavili novo zahlađenje u BiH, temperature zraka i do minus 20

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su prognozu vremena za naredne dvije sedmice.

Sedmicu pred nama u Bosni i Hercegovini obilježit će hladnoće. Temperature zraka u planinskim krajevima spuštat će se i do – 20 stepeni.

Negativne temperature izvjesne su i u većem dijelu Hercegovine. U Hercegovini i zapadnoj Bosni preovladavat će vedro, a u ostatku zemlje oblačno, pri čemu nije isključena pojava slabog snijega.

Puhat će slab vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini umjerena bura koja će postepeno slabiti.

Jutarnje temperature zraka varirat će od -13 °C do -7 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 2 °C. Najviše dnevne temperature između -5 °C i 2 °C, na jugu zemlje do 5 stepeni.

Temperature će za dane vikenda u jutarnjim satima biti nešto veće i kretat će u rasponu između -8 °C do 0 °C, do 4 °C u Hercegovini.

Maksimalne dnevne do 5 °C u Bosni i 10 °C u Hercegovini.

U periodu od 13.02. do kraja prognoznog perioda prognozira se naoblačenje s padavinama. Početkom sedmice prognozira se kiša na području sjeverne Bosne i u Hercegovini.

Snijeg je izvjestan u centralnoj Bosni. U drugom djelu sedmice preovladavat će stabilno s temperaturama nešto većim od prosjeka.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -4 °C i 2 °C u Bosni do 5 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 0 °C i 6 °C u Bosni do 10 °C u Hercegovini.

Detaljna prognoza za radnu sedmicu

U utorak, sutra, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno vedro. U ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje poslije podne.

Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjevereoistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura od -11 do -4, na jugu do 2, a dnevna od -4 do 2, na jugu zemlje do 6 °C.

U srijedu u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne pretežno vedro. U ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme, uz povremeno provijavanje slabog snijega.

Jutarnja temperatura od -11 do -5, na jugu do 1, a dnevna od -4 do 2, na jugu zemlje do 6 °C.

U četvrtak pretežno sunčano vrijeme.

Jutarnja temperatura od -13 do -5, na jugu do 0, a dnevna od -4 do 3, na jugu zemlje do 7 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Jutarnja temperatura od -11 do -4, na jugu do 0, a dnevna od 0 do 5, na jugu zemlje do 10 °C.