Milorad Dodik: “SNSD će glasati protiv ukidanja akciza na gorivo”

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će ova stranka i u Domu naroda parlamenta BiH biti protiv ukidanja akciza na gorivo, jer je cijena goriva u BiH ista ili niža u odnosu na region.

I pored činjenice da je Srbija skinula akcize za 50 odsto, cijena goriva u BiH i Republici Srpskoj je jeftinija nego u Srbiji, da ne govorim o Hrvatskoj“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa liderom stranke “Narod i pravda” Elmedinom Konakovićem.

On smatra da bi se eliminacijom tih prihoda smanjila razvojna šansa, jer međunarodne finansijske institucije, sa kojima se pregovara o izgradnji auto-puteva, gledaju kakve su akcize i kako su usmjerene.

Ako su akcize na niskom nivou, nećete moći da izgradite nijedan auto-put. Nema bogate zemlje bez redovnih poreza koji se plaćaju.

Ovdje se stvara potpuno iracionalan pristup u kojem treba da se svi porezi oslobode da bi kao svi živjeli bajno i svi bi bili srećni, što naravno nije tačno. To znači da nema puteva, škola, obdaništa, bolnica i mnogo čega drugog“, istakao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da odgovorna politika nalaže da se akcize zadrže da bi bio povećan nivo izgrađenosti auto-puteva u BiH, dok svi oni koji zagovaraju ukidanje akciza rade to iz populističkih razloga.

Dodik je ponovio da akcize omogućavaju punjenje fondova koji mogu biti značajni u investiranju izgradnje puteva.

Nekada morate izaći pred ljude i reći – ovo može, a ovo ne. Imajući u vidu da je uobičajeno da nakon zime stradaju mnogi putni pravci kojima je potrebna rekonstrukcija, pogubno bi bilo sada se odreći prihoda za rekonstrukciju i izgradnju puteva i odgovorni ljudi će to tako reći“, zaključio je Dodik.

Milorad Dodik i Elmedin Konaković o projektima i ambasadorima: “Još se upoznajemo”

Na sastanku u Banjaluci, lideri SNSD-a i NIP-a Milorad Dodik, predjsednik Republike Srpske i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine razgovarali su o mogućnostima realizacije projekata koji su trenutno u zastoju.

Kako su naveli biće formirani zajednički pravni timovi koji će razmatrati mogućnost realizacije projekata koji bi bili na korist svih u Bosni i Hercegovini.

Ja ću poslati ekipu pravnika koji će zajedno sjesti, ministar takođe i napraviti mehanizam kako ćemo u skladu sa ovlašćenjima i Ustavom otkloniti mogućnost da neko nešto zaustavlja”, rekao je Dodik.

Predugo su te stvari akcentirane kao prioriteti oko kojih se svađamo mi hoćemo da nađemo rješenje da te stvari pokrenemo na korist svih”, rekao je Konaković u Banjaluci.

U fokusu razgovora dvojice lidera bilo je i pitanje ambasadora. Dodik je tražio da se vrati praksa da u ambasadama budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda, dok je državni ministar priznao da se šokirao saznanjem o jednonacionalnim ambasadama.

Iskustvo koje smo imali u prošlom vremenu da je Ministarstvo spoljnih poslova korišćeno za promocijh ličnih, porodičnih i stranačkih stavova”, naveo je Dodik ocjenjujući da je Konakovićeva prethodnica Bisera Turković “pravila lične, porodične ambasade po svijetu”.

Vanjski poslovi nisu stranačka, lična stvar to je pitanje odnosa Bosne i Hercegovine. Želim da koordinišemo te aktivnosti. Nisam znao da su napravljene jedninacionalne ambasade. To mi ni kao čovjeku uhu ne godi”, naglasio je Konaković.

Dodik je ocijenio da se sa liderom NiP-a još upoznaje, ali da su sastanci poput današnjeg korisni.

U fokusu koalicije na državnom novu, to su istakla oba lidera, biće pitanja o kojima je moguće postići zajedničku saglasnost.

Mi ne prihvatamo sankcije Rusiji, ali tamo gdje se bude odlučivalo i gdje budu potrebne odluke Savjeta ministara i Predsjedništva, bez obzira na to što kolege misle drugačije mi ćemo ostati pri tom stavu”, istakao je Dodik.

Cilj vlasti na državnom novu, kako je istaknuto je da se obezbjedi stabilnost i funkcionisanje Bosne i Hercegovine na ustavan način.

Dodik je ponovio da će insistirati na smanjenu međunarodnog intervencionizma. Ponovio je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik “sve dok ga Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ne utvrdi kao takvog”.

Kasnije ćemo pokušati da dođemo do usaglašenog stava o ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegocini”, najavio je on.

S aspekta rasterećenja odnosa ministar Ko aković značajnim smatra posjete državama regiona, a kaže razgovara se o tome sa predstavnicima Hrvatske, Srbije i Crne Gore.